Távmunka - avagy távol a munkától

Sőt – sokkal nehezebb helyzetben vannak azok a már nem hamvasan fiatalok és a középkorúak, természetesen elsősorban a nők, akik valamilyen okból ismét arra kényszerülnek, hogy munkát keressenek.

A harmadik legjelentősebb réteg pedig a kismamáké: még egy gyerekkel is nehéz elhelyezkedni, nem hogy többel. Ráadásul minél hosszabb időt kihagy valaki a ’karrierből”, annál behozhatatlanabb a hátránya – és ez nem csupán az értelmiségiekre vonatkozik.


Nézzünk egy példát

Noémi kétdiplomás, négygyermekes kismama. Már hetedik esztendeje főllásban pelenkázik, és nem azért, mintha nem volna ideje másra. Angol-magyar szakos tanárként ugyan fogadhatna otthon tanítványokat, de, mint mondja, házitanárokkal is lassan Dunát lehet rekeszteni. Különben is, inkább másik szakterületén, a lakberendezésben szeretne elhelyezkedni, de négy gyerekkel szóba nem áll vele egyetlen cég sem. Persze, kezdhetne önálló vállalkozásba, de nem Noémi tartozik ahhoz a roppant szűk társadalmi réteghez, amelyiknek nem kell döntenie, pénzt gyűjt vagy gyereket, mert mindkettőt megteheti.

Noémi azért nem csupán a lábát lógatta és taknyos orrokat törölgetett az otthon töltött hét év alatt. Mint egyre több értelmiségi kismama, addig veszekedett a párjával, míg termett otthon számítógép és Internet-kapcsolat. Akkor elkezdett körülnézni, hogyan tudna otthonról, számítógéppel, saját időbeosztással munkát vállalni. Az eredmény lesújtó volt.

- Mostanában már azt hiszem – mondja -, hogy egyszerűbb volna nem játszanom az értelmiségit, nyugodtan a sarokba hajíthatnám a diplomáimat. Borítékolást, azt lehet itthonról végezni. Telemarketinget is, tudod, azt a roppant gusztustalan dolgot, hogy ülsz a telefon mellett és vadidegen embereket hívogatsz, hátha beszervezed őket egy karintiai luxusútra. Hát nem. Anyám annak idején még tudott mellettünk otthon, éjszakánként hímezni meg varrni, bedolgozó volt. Ma már ilyesmi sincs. Nemhogy szellemi bedolgozás. Reménytelen.

Konkrétan mi is az a távmunka?

Nemzetközileg elfogadott meghatározás szerint távmunka az, amikor a munkavállaló a munkáját teljes egészében vagy részben a szokásos munkavégzési helytől távol, leggyakrabban otthonról végzi, információs és kommunikációs technológia alkalmazásával. Ebben tehát mindenképpen különbözik a hajdani bedolgozásoktól. A nyugat-európai tapasztalatok azt mutatják, hogy a kezdeti várakozások ellenére a tipikus távmunkás az átlagosnál magasabban képzett, speciális szakterületeket ismerő férfi, aki a munkaidejének csak egy részét végzi távmunkában. Az EU-ban otthonról alkalmazottként állandó távmunkát végzők aránya már átlagosan több, mit 7%-át teszik ki az összes munkaerőnek. A skandináv országokban és Hollandiában 15% felett van a távmunkások aránya, a megfelelő infrastruktúrával is kevésbé ellátott délen ez az arány jóval alacsonyabb.


Tisztázandó kérdések a távmunkával kapcsolatban

Mivel a távmunka elterjedésének fő akadálya Magyarországon a telefon és internet használatának magas költsége, valamint a korszerű számítástechnikai eszközökkel való ellátottság hiánya, ezen a területen elvárható volna a jelenleginél is erőteljesebb támogatás. Jelenleg a távmunka végzés jogi háttere sincs kidolgozva, a munkaadók a legtöbbször egyedi megoldásokat választanak. Fontos lenne tisztázni olyan kérdéseket, mint pl. hogy a munkaadó vagy a munkavállaló milyen módon számolhatja el az otthoni munkavégzés során felmerült többlet rezsiköltséget, a dolgozó saját tulajdonában lévő vagy a munkáltató által a dolgozó rendelkezésére bocsátott számítógép javítási költségeit stb.


Anikó esete

- Ugyan csak egy gyerekem van, de még kicsi. Nem tudnék egy irodában reggel nyolctól este ötig üldögélni, hogy egy bölcsödében sanyarog a kicsi. – Meséli Anikó, aki szintén a pedagógusi pályát cserélte le a szintén rosszul fizető anyaságra – Párom informatikus, úgyhogy valóságos profi lett belőlem is. Gondoltam, körülnézek már a világhálón, milyen lehetőségeim volnának. Ne tudd meg. Gyakorlatilag az összes állást kínáló portál azzal van tele, hogy keress pénzt e-mailek olvasásával. Ez a világ legnagyobb átverése. Persze, bedőltem neki én is, gondoltam, ha úgyis ott lógok a neten, hát lássak pénzt is belőle.

Több órán keresztül folyattam a szemem a monitorra, hogy meglegyen az „adagom”, közben folyamatosan beszéltem rá a barátnőimet, hiszen elvileg úgy kaphattunk volna pénzt, ha megfelelő mennyiségű embert beszervezel magad alá…. Tudod, egyfajta piramisjáték. Talán annyi különbséggel, hogy még soha senki nem látott pénzt belőle. Azóta már jártam olyan honlapokon, ahol kifejezetten felhívják a figyelmet az effajta nagy átverésekre, de úgy látszik, mégsem vagyok olyan profi számítástechnikában, hogy előbb megtaláltam volna.



Nincs távmunka. Nagy átverések, azok vannak


Az elmúlt egy-két évben Magyarországon végzett kutatások azt tárták fel, hogy hazánkban, szemben az európai 6-7 százalékkal, az 1 százalékot sem éri el a távmunkások aránya.


Ráadásul Magyarországon csupán az otthonok 18-20 százalékában található személyi számítógép, ezek harmada is elavult, munkavégzésre és gyors adatcserére aligha alkalmas. Az internetezők száma, bár igen jelentősen nőtt az elmúlt években, még mindig nem éri el az európai vagy az amerikai átlagot.

Pedig a közvéleménykutatások szerint a gyakori internetezők nyitottak a távmunkára

Sőt negyven százalékuk már valamilyen formában téjékozódott a távmunka-lehetőségekről. Ez az a réteg, amelynek 91 százaléka rendelkezik számítógéppel, negyedüknek több számítógépe is van otthon. A házi PC-vel rendelkezők 85 százaléka nyomtatót, harminc százalék szkennert, 11 százalék pedig webkamerát is beszerzett. A gyakori internetezők és PC-tulajdonosok nagyobb része rendelkezik otthoni internet-hozzáféréssel is, így sokak számára már adott a távmunkához nélkülözhetetlen kapcsolattartás legfontosabb eszköze.


Sándor - rokkantnyugdíjas informatikus

- Szerintem nem velem kéne beszélgetni a távmunka lehetetlenségéről – kezdi Sándor, aki rokkantnyugdíjas informatikusként sokat nem tud szaladgálni munka után -, mert én a szerencsések közé tartozom. Két-három internetes fórumot moderálok, ez azt jelenti, hogy figyelem a hozzászólásokat, és a törvénybe ütközőket egyszerűen leveszem. Ha elakad a beszélgetés, továbblendítem néhány érvvel. Minig névtelenül – de hát a fórumozók sem adják a nevüket, én minek tegyem oda az arcomat néhány vadbaromnak. Szeretem egyébként ezt csinálni, ezzel a kerekes székkel nem tudok nagyon eljárni bulizni. Úgyis egész nap itt ülök a gép előtt, hát hasznot húzok belőle.

Nem mondom, hogy ebből fogok meggazdagodni és új lábakat csináltatni, de nyugdíjkiegészítésnek mindenképp jó. És még csak nem is nagy szellemi megterhelés: a fórumozók zöme, dacára a felvetett alaptémának, egészen biztosan ki fog kötni vagy a politizálásnál vagy pedig a szexnél. De tényleg bármiről legyen szó, ide lyukadunk ki. Úgyhogy megvannak a kis sablonjaim, hogyan egyengethetem a beszélgetést. Ennyi. De ilyen munkát is nehéz találni: a cégek többsége belső emberrel dolgoztat. Meg sincsenek hirdetve hasonló állások. Nekem szerencsém volt. Úgy hívják: kapcsolat. Igen, internetes.

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL