KÖZÉRZET

Jóga a testi, lelki épségért

Szerző:
Szabó Anna
A mindennapi élet egyre felgyorsultabb folyamában szükségünk van olyan alternatívákra, amivel fokozhatjuk vitalitásunkat és karbantarthatjuk testünket, lelkünket egyaránt. Ennek az egyik sokak által kedvelt formája a jóga, ami karbantarthat minket és meghosszabbíthatja az életünket.

 

A jógáról általában


A jóga őshazája India, de napjainkra elterjedt szinte az egész világon. Több fajtája létezik, de alapvetően mindegyik a testi és szellemi erő megőrzésében játszik fontos szerepet. Ma már rengeteg helyen találunk jógaközpontokat, ahol megfelelő oktatásban részesülhetünk, és megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb gyakorlatokat. Az elsajátítást a jógaoktatók segítik, egyfajta mesterek. Ezenkívül számtalan könyv jelent meg a témában, így ha jobban utána szeretnénk járni a történetének, kialakulásának beszerezhetünk egyet-kettőt, mielőtt jógára adjuk a fejünket. Az interneten sem kell sokat kutakodnunk, ha a téma iránt érdeklődünk, keresőnk rengeteg találatot fog kiadni. A videómegosztó portálokon is találhatunk kedvünkre való oktatóvideókat, bár véleményem szerint eleinte biztosabb szakemberrel kezdeni, ha még sohasem jógáztunk. Sok edzőteremben is van már ilyen szolgáltatás, így fix órák közül válogathatunk. Érdemes utána nézni.


Mondhatjuk azt is, hogy a jóga egy életstílus, egy életfilozófia, azoknak, akik komolyan veszik, és rendszerszerűen űzik. Önmagában a jóga szó egységet jelent. Az élet körforgásában mindannyiunknak szerepe, feladata van, ezt pedig csak úgy lelhetjük meg, ha összhangban vagyunk önmagunkkal, erre pedig megtanít a jóga. Több irányzata is van, eltérhet a jóga pózok neve is irányzatok szerint. Érdemes a számunkra legmegfelelőbbet választani, hogy fejlődésünk biztos legyen.

Négy fő irányzata


A fő irányzatok mindegyike ugyanazt a célt tűzi ki maga elé, csak más-más eszközzel vagy gyakorlatsorral és szintekkel. A cél, hogy tudati szintre tudjuk emelni a testi-lelki összhangot, és megismerjük magunkat. Ezeken az irányzatokon kívül, ha még kíváncsiak vagyunk másikakra is, szépszerével találhatunk forrásokat hozzá az interneten, vagy a könyvesboltokban.


Karma-jóga


Ezt az irányzatot hívhatjuk úgyis, mint az önzetlen cselekedetek jógáját. A fejlődésünk során önzetlen cselekedeteken keresztül gyarapítjuk tudásunk, miközben erősödik bennünk az empátia, a jóság, az őszinteség és a lemondás érzése.


Dzsnyána-jóga


Ez a transzcendentális tudás folyamatának nevezett irányzat. Ennek során összehasonlítjuk, és ezáltal jobban megismerjük a lelkünk, az anyagi világot és Istent. Főképp lelki tudásunk gyarapítjuk és ennek segítségével a lelke szabaddá tételét célozzuk meg.


Bhakti-jóga


Ez az irányzat, amelyben a bennünk rejlő isteni szeretetet kutatjuk és csaljuk elő. A meditációk során kapcsolatot teremtünk Istennel, a szent neveit ismételjük, és ennek során lelkünket is kicsomagoljuk, hogy találkozhassunk saját belső világunkkal.


Astánga-jóga


A Patandzsali nyolcfokú astánga-jóga rendszere, azaz a rádzsa-jóga lépcsőzetesen épül fel, a gyakorlatok egymásra épülve juttatnak el minket célunkig.


Szintjei


1.) Erkölcsi fegyelemmel kapcsolatos irányelvek
2.) A jógi magatartására vonatkozó szabályok
3.) Ülő és egyéb testhelyzetek
4.) A légzés szabályozásának
5.) Az érzékek visszavonása, irányítása
6.) A koncentráció
7.) A meditáció

Jótékony hatások


Alapvetően nem drasztikus változás az életünkben, ha elkezdünk jógázni, mivel fokozatosan kezdjük el érezni a jótékony hatásait. Kezdetben a stressz hatásait csökkenthetjük vele, az izmainkat lazítjuk ki fokozatosan, és apránként erősítjük meg vele testünk, szellemünk. Az idegrendszerünkre is jótékony hatással van, így hosszútávon ennek is észleljük majd a hatásait. A jóga egy folyamat, egy út, amire rálépve megváltoztathatjuk életvitelünket és jobbá tehetjük azt. Így sokkal energikusabbak és fittebbek lehetünk, egyensúlyt hoz az életünkbe. Harmóniába kerülünk önmagunkkal.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL