KÖZÉRZET

Allergia minden szezonban - Nem csak a virágporra!

Szerző:
Szabó Anna
Sokan küzdenek szezonális allergiával, ősszel például a parlagfű miatt szenvednek a legtöbben, de van, akinek egész évben nincs nyugta. Manapság egyre többféle érzékenységet fedeznek fel: van, aki a tisztítószereket nem bírja, más a kozmetikumokat, vagy épp a tisztálkodó szerek okoznak kellemetlenséget. Ám orvosi ajánlásokkal és házi praktikákkal egyre több megoldást lehet találni.

 

Tisztítószer allergia


Manapság egyre jobban alkalmazkodik szervezetünk a különböző vegyszerekhez, azonban vannak kivételek. A tisztítószerekre való érzékenységnek több fokozata van. A legsúlyosabb, aki már a szagától is komoly allergiás reakció alakul ki a szervezetében. Ez lehet például bőrgyulladás, vérnyomás emelkedés, szédülés – homályos látás, ájulás.


Ezt az állapotot a ritka kémiai intolerancia, az úgynevezett többszörös kémiai túlérzékenység váltja ki. Erre a megoldás, ha kizárólag természetes és organikus termékeket használunk, a vegyszerek helyett. Ha kicsit alaposabban utána nézünk, láthatjuk, hogy minden bolti termék kiváltható valamilyen házi praktikával.


Íme, néhány tipp hogyan ragyoghat lakásunk káros anyagokat tartalmazó tisztítószerek nélkül

Szőnyegtisztítás: nedves, de nem átáztatott tealevelekkel borítsuk be a tisztítani kívánt felületet, majd egy félóra elteltével pórszívózzuk össze. A szőnyeg tiszta lesz és illatos.
Ruhafehérítés: Helyezzünk a mosdóbba egy mosózsákot tojáshéjjal töltve. A besárgult ruhák ismét hófehérek lesznek.
Bútorfény: két rész lenolajat és egy rész ecetet keverjünk össze, ezzel nem csak a fát, hanem a bőrgarnitúrát is nyugodtan át lehet törölni.
Fertőtlenítő szer: 70%-os alkoholba zsálya- és levendulaolajat kell keverni. Ezzel le lehet fertőtleníteni bármit. Egy két percig hatni hagyjuk, majd szárazra töröljük
Házi készítésű WC tisztító: némi ecetes víz a vízkőoldásra és pár csepp cédrus illóolaj a jó illat kedvéért.

 

Kozmetikum allergia


Kozmetikum allergia esetén a leggyakoribb reakció a bőrgyulladás, a bőr foltokban való kipirosodása. A legérzékenyebb terület a szemhéj vékony bőre, de bárhol kialakulhat. Az allergia ott jelentkezik, ahol a legtöbbet használjuk: az arcon, ajkakon, a szemek környékén, a füleknél és a nyakon. Az allergia kialakulásának oka, hogy a szervezetünk bizonyos összetevőket mérgezőnek nyilvánít, és fokozott immunreakcióval reagál jelenlétére. Ha bármilyen allergiás reakciót észlelünk, hagyjuk abba a termék használatát.


Bár a gyártók kötelesek feltüntetni mit tartalmaz a termékük, sok a rejtett összetevő. Az illatmentes és természetesnek, hitt kozmetikumok is tartalmazhatnak káros anyagokat. Figyelmesen el kell olvasni a címkét és utána járni mit takarnak az idegen szavak.

Néhány alapszabály az irritáció elkerülése érdekében

- A kozmetikai termékek sem örökéletűek figyeljük a szavatossági időt főleg a szemfestékek, szemspirálok esetében.
- Sose használjunk senkivel közös sminkterméket.
- Fontos a megfelelő tárolás is. Száraz, hűvös és fényvédett helyen.
- Rendszeresen tisztítsuk az ecseteket és az applikárokat.
- Ha gyulladt a szemünk ne használjuk szemfestéket. Ez vonatkozik az rúzsokra is, ha a szánkon van gyulladt seb esetleg herpesz. Az ilyenkor használt termékeket ki kell dobni, az újabb fertőzések elkerülésének érdekében.

Ha allergiás reakciókat tapasztalunk, érdemes teljesen termeszétes összetételű termékeket választani – és persze alaposan utána nézni, hogy biztosan azok legyenek.

Tisztálkodási szer allergia


Manapság átvették a habfürdők és a különböző tusfürdők a szappanok szerepét. Sokak szerint higiénikusabbak, hisz nem fogjuk meg mindennap. Azonban ez nem teljesen helytálló.


A tusfürdők nem puhítják a bőrt úgy, mint a szappan és ennek következtében bőrszárazságot, szőrtüszőgyulladást okozhatnak. Allergiás reakció léphet fel a szintetikus anyagoktól például bőrpirosság, viszketés, szárazság és hámlás. A legtöbb bevizsgált termék túl sok konzerválószert és allergizáló anyagot (például illatszert) tartalmaz.


A mesterséges anyagokat tartalmazó folyékony szappanok, tusfürdők és habfürdők helyett azonban választhatunk természetes megoldásokat is.

Folyékony szappan

Körülbelül 5 dkg natúr szappant lereszelünk, és 2 dl meleg vízhez adjuk. Egy kávéskanál mandulaolajban elkeverünk pár csepp tetszőleges illatú illóolajat, a citrom, a levendula különösen jók, mert fertőtlenítő hatásuk van. A két keveréket egymáshoz adjuk, és végül fél evőkanál szódabikarbónával megnöveljük az állagát, így kapunk majd egy sűrű folyadékot.

Testápoló

Nem csak allergiás, hanem érzékeny bőrre is kiváló választás a házi testápoló készítés. Három összetevőre van szükségünk: méhviaszra, kókusz- és shea vajra. Ebből egy elég szilárd krémet kapunk, így kis mennyiség is elég, 1 evőkanálnyit használjunk mindháromból. Csak annyi a dolgunk, hogy jól összekeverjük őket, majd tetszőlegesen pár csepp illóolajat is adagolhatunk a krémhez. Választhatunk nyugtató hatású levendula olajat vagy épp pezsdítő citromot. Öntsük egy tárolóba, pár óra alatt megszilárdul, és már használhatjuk is.

Sampon

Csalánteát egy kis csalánpépet keverjünk össze egy evőkanál citromlével és egy mokkáskanál szódabikarbónával. Ezt a masszát vigyük fel egyenletesen a szárazhajra, hagyjuk hatni néhány percig majd langyos vízzel masszírozzuk a fejbőrbe, ezzel nem csak tiszta hajat kapunk hanem serkentjük a vérkeringésünket is.

Persze manapság már különböző erre specializálódott boltokban is találhatunk valóban természetes termékeket.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL