REJTÉLY-MISZTIKA

A Fenevad Mágus

Szerző:
Szabó Anna
A világ leghíresebb és leghátborzongatóbb mágusa aggatta magára és érdemelte ki ezt a címet annak ellenére, hogy hatalmas okkultistatudással és hatalommal rendelkezett, ha hihetünk a fennmaradt írásoknak. Hogy lett a keresztény fiúcskából szexmániás, világhírű ezoterikus író? Miért hiszik róla, hogy sátánimádó volt?

 

Hogyan lett a „Vadállat”?

Híres mágusunk 1875. október 12-én látta meg napvilágot a warwickshire-i Leamington Spaben, Edward Alexander Crowley néven. Apja, Edward Crowley foglalkozását tekintve mérnök volt, a családi sörgyár feje. Fia születése után, ismeretlen okokból kifolyólag gyorsan megtért és prédikátor lett belőle. Feleségével, Emily Bertha Bishoppal, mind a ketten a Plymouth Brethren nevű keresztény szekta hívei lettek, következésképpen a kis Crowley igencsak vallásilag fanatikus családban és közegben nevelkedett. Rövid időn belül két embert is elveszített, kezdve 1880. február 29-én született kishúgával, Grace Mary Elizabeth-el, aki csak néhány óráig élt. Majd 1887. március 5-én az apja halt meg gégerákban, anyja pedig a szekta bentlakásos intézetébe adta, amelynek nevelési módszerei eredményeként meggyűlöli a kereszténységet és egy életre keresztény ellenes lesz. Gonosz természete miatt, anyja kezdte először „vadállatnak” nevezni, a bibliai 666-os fenevadra gondolván. Fia viszont később örömmel vállalta fel ezt a nevet.

Aztán felnőtt korában látnoki feleségével, Rose-sal, az 1910-es Egyiptomi üdülésük során, megidézték Hórusz egyiptomi istent, aki szerint Crowley eddig nagyon sikeres a munkásságát illetően, a legjobb úton halad a megvilágosodás felé és ő lesz az emberek új prófétája. Hamarosan egy jótékony, segítő lelkületű Aiwass névre hallgató szellem, Hórusz isten papja, lediktálta neki a Liber AL vel Legis c. művét, ismertebb nevén A Törvény Könyvének szövegét, és ekkor nevezte el a szellem őt, Vadállat Herceg Papnak.

Pályafutásának kezdete

1895-ben iratkozott be a cambridge-i Trinity College-be, ahol angol irodalmat és filozófiát tanult. Egyetemi évei kitűnően teltek, amihez apja után örökölt örökség is hozzásegítette. Végül az egyetemen következett be a végleges szakítás az Anglikán egyházzal. Ezután vetette bele magát szívvel lélekkel az okkultizmusba. Hamarosan átrágta magát az összes alkimista és a különböző mágusok által írt irodalmakon. Állítólag, ezekben az időkben élte meg első homoszexuális élményét, ami szerint kapcsolatba került a belső istenével.

Gonoszan csengő név, szexmánia, hedonizmus

Névváltoztatását egy levelében azzal magyarázta, hogy híressé válásához szüksége van egy rövid, jól csengő, gonosz hangzású névre. Osztott és szorzott és arra jutott, hogy az Aleister pont jó lesz, mert ez az Alexander skót gael formája, és minden tekintetben tökéletes név ahhoz, hogy a világ örökre megjegyezhesse őt.

Többnyire egész élete során kicsapongó nemi életet élt, nőkkel és férfiakkal egyaránt, akikkel különféle rítusokat is elvégzett. Mindvégig lelkes gyakorlója volt a szexuál mágiának, amit igyekezett tökélyre vinni, és amit alapgyakorlatként épített bele a különböző tanaiba.

Mindemellett nem vetette meg a különféle drogokat, a morfiumot, az ópiumot, az italt.

Aleister és a nők

1903-ban vette el első feleségét, Rose Edith Kelly-t és akitől első lányuk, Nicole Ma Ahathoor Hecate Sappho Jezebel Lilith Crowley született, ám sajnos 1906-ban meg is halt. Második lányuk, Lola Zaza 1906 nyarán született.

1929. augusztus 16-án újra megnősült. Lipcsei tartózkodása alatt vette el a nicaraguai woodoo főpapnőt, Maria de Miramart, akivel 1930 szeptemberében már külön is váltak, ugyan nem hivatalos keretek között.

Érkezett egy másik nő az életébe, Patricia ’Deirdre’ MacAlpine, aki nem mindennapi módon felajánlotta, hogy gyereket szül neki és ekképp született meg Aleister Atatürk.

Természetesen előttük, utánuk, más, általa elnevezett skarlát nőkkel és férfiakkal is folytatott viszonyt, hiszen ez összhangban állt a nézeteivel.

A Thelema vallása

Crowley legfőbb munkássága ennek a vallásnak a létrehozásában rejlik. E vallás szerint mindenki a saját akarata szerint él. Két legfőbb törvényük a „Tégy, amit akarsz és az lesz a Törvény teljessége.” és a „Szeretet a törvény, szeretet, az akarat alatt.” Egyesek inkább filozófiának mondanák, csakhogy találni benne teológiát, miszerint az isten hármassága három egyiptomi istenen keresztül mutatkozik meg: egy női, negatív istenség (Nuit) - egy férfi, pozitív istenség (Hadit) - és egy harmadik istenség, Ra-Hoor-Khiut, a világ sólyomfejű ura, vagyis Hórusz.

Az Arany Hajnal Hermetikus Rend

1898-ban megismerkedett Julian L. Bakerrel, ismertebb nevén Frater D.A.-val, aki bevezette az Arany Hajnal Hermetikus Rend titkos társaságába. Itt ismerkedett meg mentoraival, köztük William Buttler Yeats-sel, Arthur Edward White-tal és Samuel Liddel MacGregor Mathers-sel aki a nyugati mágiába avatta be. Később mindhárom személlyel ellenséges viszonyba keveredett, kifejezetten gonosz alakoknak állította be őket, de pontos okok nem ismertek, ám az eredmény mindenképpen az lett, hogy 1900-as évek elején kiválik a rendből.

Crowley és az okkult szervezetek

Több okkult szervezetnek is a tagja volt, mint a már említett Arany Hajnalnak (Golden Dawn), vagy az általa létrehozott Argenteum Astrum-nak (A.A. – Ezüst Csillag). 1910-ben lépett be az Ordo Templi Orientis-be (O.T.O.) ahol főként szabadkőműves hagyományokat sajátított el. 1912-ben legnagyobb örömére az O.T.O. angliai ágának vezetőjévé vált.

1920-ban megalapította a Thelema kolostorát Cefalúban, Szicília északi részén, ami a keresztényi kolostorok tökéletes ellentéte és egyben mágikus iskola. Itt mindenki a saját szabad akarata és kedvtelése szerint élhetett. Egyszóval, sötét rítusokat hajtottak végre és mindennapos volt a kábítószer, a perverz orgiák élvezete. Viszont nem sokáig virágozhatott kolostora, mert Mussolini fasiszta kormánya 1923-ban kiutasította Crowley-t az országból, így a Kolostornak is befellegzett.

Halála

Aleister Crowley 72 évesen, Hastingsban, Netherwood szállóban halt meg 1947. december 1-jén. Brightonban hamvasztották el, de a temetése botrányos visszhangot keltett. Meghagyott instrukciói alapján, hagyományos szertartással és az ő „Himnusz Pánhoz” című művéből idézve búcsúztatták, ám mindettől egy komplett fekete misére hasonlított a gyászszertartása. Végeredményben, bár kirívó szexuális életet élt, előszeretettel fogyasztott drogokat, idézett meg szellemeket és démonokat, de a Sátánhoz nem sok köze volt. Inkább az tűnik ki életviteléből, hogy igencsak habzsolta az életet, hatalomra és hírnévre vágyott, de mindez nem egyenlő azzal, hogy az Ördög szolgája lett volna. Inkább egy életigenlő Fenevad.

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL