GASZTRO

Cékla - a kiaknázatlan kincs

Szerző:
Szabó Anna
A cékla alapvetően savanyúságként szokott előkerülni, pedig rengeteg felhasználási módja van. Nem mellesleg méregtelenítő és vérképző hatása lévén igen egészséges. Mutatunk néhány alternatívát, amivel talán kedvet kaptok ahhoz, hogy másképp is fogyasszátok.

 

Nyersen


Karakteres ízvilággal megáldott zöldség, ezért nem biztos, hogy mindenki szereti nyersen. Így sem kell veszni hagyni, ezt a különleges zöldséget. Egy gyümölcsprés vagy centrifuga segítségével kinyerhetjük a levét, és ha nem szeretjük az izét, ízesíthetjük mással. Példának okáért tehetünk a gyümölcscentrifugába a cékla mellé gyömbért, vagy akár sárgarépát is. Nagyon finom mindegyik variáció. Ha szeretjük az ízét akkor kockázva vagy reszelve önmagában is kiváló köret lehet húsok mellé.


Salátaként


Salátaként rengeteg felhasználási lehetőséget rejt, csak képzeletünk szabhat gátat neki. A salátákhoz előpárolhatjuk a céklát, de tehetjük bele nyersen is.

1. Dióval. Mennyei ízharmóniát ad, egyszerűen lenyűgöző. Nem férhet kétség hozzá, ez a recept mindenkinek elnyeri a tetszését. Nem kell hozzá más, csupán egy vagy két cékla mérettől függően, egy kevés zsiradék, ami lehet kókuszzsír, vagy olivaolaj is, só, bors, sajt, feta vagy mozarella.

- Hámozzuk meg a céklákat, szeljük fel nagyobb, de körülbelül egyforma darabokra. Olajozzuk ki a egy tepsit, tegyük bele a céklákat, forgassuk át az olajban, majd fűszerezzük. Ezt követően fedjük le alufóliával, és süssük bő egy óráig. Ha megpuhult, kivehetjük a sütőből.

- Egy serpenyőben pirítsuk meg a darabolt diókat.

- Szedjük ki tányérra a céklát, szórjuk meg az előzőleg megpirított dióval, aztán kockázzunk rá sajtot. Kiváló magában vagy köretként is.

2. Almával. A céklát és az almát lereszeljük és egy nagyobb tálba tesszük. Arra figyeljünk, hogy érdemes nagyobb lyukú reszelőn reszelni, ha túl aprók az nem jó. Egy fél citrom levével locsoljuk meg, majd keverjük el hamis tartármártással. Hamis tartárhoz nem kell már, mint tejföl, mustár és egy kis majonéz. Ízlés szerint tehetünk bele sót, borsot. Keverjük el a céklával és az almával, majd fedjük le és tegyük hűtőbe néhány órára, hogy az ízek összeérjenek.

3. Sütőtökkel. Sütőben süssük meg a szokásos feldarabolt módon egy sütőtököt. Amíg sül, hámozzuk meg a céklát, és kockázzuk fel, 1-2 centis darabokra. Egy serpenyőben kevés olivaolajon pároljuk meg. Ha kész a tök, szabadítsuk meg a héjától, a nagyobb darabokat szeljük kisebbekre. Keverjük el a tökkel, majd ízlés szerint tehetünk hozzá rukkolát, római salátát vagy párolt mángoldot is. Ha kedvünk van, pirítsunk rá diót is.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL