SZÉPSÉG

Hajtípusok, hajbajok

Szerző:
Szabó Anna
Szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy hajunk korábbi fénye megfakul, netán hullani kezd, könnyen elveszíti tartását vagy hirtelen azt vesszük észre, hogy gyakrabban kell mosnunk, mint azelőtt. Amellett, hogy megfelelően ápoljuk, oda kell figyelnünk a vitamindús táplálkozásra és érdemes feltárnunk a probléma belső okait is. Ezeknek jártunk utána.

 

Vastag szálú haj


Ennek a hajtípusnak nincs laza esése. Ugyan dús és erős, viszont gyakorta száraz és rugalmatlan, nehéz fésülni és fénytelen. Lehet sima vagy göndör, a vízhiányos állapot elfedésére használjunk fényesítő vaxot.

Tápláló kúrapakolásokkal, samponokkal, hajkrémekkel szelídíthetjük meg vastag szálú fürtjeinket. Fésülködéshez használjunk bontókefét, mellyel óvatosan szüntessük meg a gubancokat. A forróság csak súlyosbítja a gondokat, így ha lehet, a hajvasalót, hajsütővasat csak ritkán használjuk.

A szakértők szerint a menstruációs ciklus közepe táján érdemes a kúraszerű pakolásokat elvégezni, ugyanis ekkortájt a legszárazabb a hajunk, ekkor képes a leginkább magába szívni a szükséges tápanyagokat.

Vékony szálú haj


Akinek ilyen a fejéke, annak a hajából legtöbbször kicsúsznak a csatok, hajtűk, hajráfok, és hiába alszik csavarókkal a fején, a loknik, hullámok sem bizonyulnak tartósnak. Ennek tetejében a haj könnyebben is zsírosodik a faggyútermelés miatt.

Az úgynevezett folyékonyhaj készítmények segítenek a problémán, erősítik a haj szerkezetét, ahogyan behatolnak mélyen annak belsejébe. A szakszerűtlen festés, dauer miatt sprőddé vált haj is újjászülethet. A hajszínezők is feltöltik a vékony szálú hajat, annak ellenére, hogy nem jutnak el olyan mélyre.

Mosáskor legalább háromszor annyi ideig öblítsük a hajat, mint amennyi ideig samponnal kezeltük. Győződjünk meg arról, hogy alaposan eltávolítottuk annak minden maradékát: ilyenkor halljuk azt a bizonyos csikorgó hangot, amikor végighúzzuk ujjainkat a hajunkon.

A pakolásokat célszerű kerülni, mert elnehezítik a fürtjeinket. Ha lakkot használunk, ne a fedő szálakra fújjuk, mert lelapul a hajunk. A csavarók közül minél nagyobb méretet válasszunk, és ha elkészültek a loknik, ne fésűvel, hanem csak ujjainkkal válasszuk szét finoman őket.

Táplálkozásunk legyen vitaminokban gazdag, különös tekintettel a B-vitaminokra. A pantoténsav szintén ajánlott, mely megtalálható a sárgarépában, a salátában, a lazacban, a bárány- és marhahúsban.

Hajhullás


Naponta akár 60-80 szál hajunk is elhagyhatja a fejbőrünket, sőt, a tavaszi és őszi időszakban ez a mennyiség a 100 szálat is elérheti. Viszont ha azt tapasztaljuk, hogy szinte csomókban hullik, vagy bizonyos területeken a fejbőrünk is láthatóvá válik, mihamarabb forduljunk orvoshoz.

Oka lehet hormonális változás, betegség vagy stressz, sőt lelki trauma is. A hajgyökerek rendkívül érzékenyek minden változásra, így akár akkor is tömegesen veszíthetünk hajszálainkból, ha kicsit komolyabban megfázunk.

A kellő vérkeringés érdekében masszírozzuk gyakran a fejbőrt, melynek következtében a hajápoló szerek hatása is fokozódik, hiszen könnyebben eljutnak a hatóanyagok a hajgyökerekbe. Arról nem is beszélve, hogy a stressz is tovatűnik, és ezzel együtt az idegesség okozta hajhullás mértéke is csökken.

A táplálkozásunk is nagyban befolyásolja hajunk mennyiségét és minőségét. Aki drasztikus diétát folytat, nemcsak súlyt veszíthet, hanem hajának egy részének is búcsút mondhat. Ha vitaminhiányban szenvedünk, akkor nem elég 1-2 hónap, hogy szervezetünk helyrejöjjön, igaz ez a hajkoronánkra is, sőt, ahhoz, hogy tincseink újra növekedni kezdjenek, még több időre van szükség. Súlyosabb esetben ez bizony akár 3-4 hónap is lehet.

Korpásodás


Leggyakoribb kiváltó okai a stressz és a hőmérséklet hirtelen és gyakori ingadozása. Télen fordul elő a leginkább, mikor a csekély páratartalom és a hideg miatt kiszárad a fejbőr és beindul ez a nemkívánatos folyamat.

Azonban meg kell különbözetni egymástól az egyes fajtákat, nem mindegy, hogy zsíros fejbőrön kialakult sárgás színű, vagy a száraz fejbőrön megjelent pici fehér darabokkal állunk szemben. Az előbbit általában a helytelen táplálkozás okozza, melyből tanácsos elhagyni az állati zsiradékokat és az olyan magas zsírtartalmú élelmiszereket is, mint a majonéz. Az utóbbi, száraz fejbőrön a szakszerűen végzett olajos masszázs segíthet. A korpásodás elleni samponok ugyan hatékonyak, de ne várjunk azonnal csodát: el kell telnie 3-4 hétnek, hogy észrevehető legyen a változás és utána se hagyjuk el teljesen ennek a speciális készítménynek a használatát: mossuk felváltva a fürtjeinket hol a saját, kedvenc samponunkkal, hol pedig a korpásodás ellen bevált hajápolóval.

Zsíros haj


Akik ezzel a problémával küzdenek, gyakran – 1-2 naponta - mosnak hajat, holott a gondot a túlzott faggyútermelés okozza, és azt kellene orvosolni. A stressz ebben az esetben is közrejátszhat, a hormonháztartással egyetemben. A levegő minősége sem elhanyagolható: a nagyvárosokban sokkal többen szenvednek ettől, mint a kisvárosokban, falvakban.

Ha csak enyhén zsíros a hajunk, elegendő lehet egy kevés arctonikkal átitatott vattával kezelni. Amennyiben hajunk hajlamos a töredezésre, sprőd és fénytelen, annak oka lehet az erős festés, az éles fésű és a rossz hajkefe is.

A hajmosáshoz inkább langyos, mint meleg vizet használjunk, ugyanis a forró víz hatására megduzzadnak a hajszálak és még inkább töredezni fognak. Szintén ezt elkerülendő nem ajánlatos tupíroznunk sem a szálkás hajat.

A szárítás alkalmával is csak a töveket emeljük, hogy a fedőszálak ne sérüljenek. A hajszárítót is tartsuk kellő távolságban, legalább 15 cm-re a fejünktől, a levegőt pedig fújjuk a haj növekedésével megegyező irányban. Nyáron pedig tanácsos UV-szűrővel ellátott termékeket használni, hogy óvjuk tincseinket a káros sugaraktól.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL