KÖZÉRZET

Lábaink pokla - a visszér

Szerző:
Szabó Anna
Míg a stria és a narancsbőr csupán esztétikai probléma, addig a visszér ennél sokkal súlyosabb gondokat is okozhat. Sokan nem vesznek róla tudomást, vagy csak túl későn kapnak észhez. Mit tehetünk a megelőzés érdekében? Mitől alakul ki? Milyen kezelési módszerek állnak rendelkezésre, és a legnagyobb kérdés: műtét vagy nem műtét?

 

Nem mondok újat, ha megemlítem, hogy ez is egy tipikus női probléma. Nem véletlen, hiszen a visszér kialakulásában nagy szerepet játszanak a női nemi hormonok. Egyre gyakoribb a megjelenése fiatal korban is, de az életkor előre haladtával a megbetegedések száma sebesen nő. Fontos megvizsgálnunk családtagjainkat, hiszen a visszérbetegség örökölhető, de e mellett az ülő- és állómunka, a túlsúly és a terhesség is növeli a kialakulásának lehetőségét.

Mint általában, a visszér esetében is csak akkor fordulunk orvoshoz, amikor már jelentősek a fájdalmaink, addig pedig nadrágokkal, hosszú szoknyákkal és harisnyákkal takargatjuk lábainkat. Pedig ha időben elkezdjük a kezelést, sokkal látványosabb javulás érhető el rövidebb idő alatt.


Első tünetei közé tartozik a lábszárgörcs, a hosszabb séta vagy állás utáni lábfájdalom. Majd később szövődmények is lehetnek, akár trombózis vagy tüdőembólia is kialakulhat, melyek életveszélyesek, nagyon nagy fájdalommal, kékes elszíneződéssel és duzzanattal járnak.

Hogyan előzzük meg?

Valamint mit tehetünk a kiújulás ellen? Nem meglepő, ha azt mondom, a táplálkozás az egyik legfontosabb tényező. Olyan tápanyagokra van szükségünk, amelyek segítik az erek állapotának megőrzését, ehhez fontos a gyümölcs- és zöldségbevitel, a C- és E- vitamin fogyasztása, de használhatunk gyógynövényeket, különböző táplálék kiegészítőket is. A leghatékonyabbak a vadgesztenye tartalmú krémek, étrend kiegészítők.

Le a felesleges kilókkal!

A túlsúlyos emberek kevésbé aktívak, így az izompumpa, amely az erek munkáját segíti is nehezebben működik, amely hatására a visszerek tágulnak, a láb megdagad. A visszér-torna, amely egy speciális mozgássorozat, azonban a normál testsúlyúak számára is fontos. De bármilyen mozdulatsor, amely lábaink izmait megmozgatja, jó hatással lehet visszereinkre.


A legfontosabb azonban a rendszeres kontroll főleg terhesség alatt, valamint cukorbetegség és magas vérnyomás esetén, hiszen ezek a tényezők növelik kialakulásának kockázatát.

Nem használ semmi?

A visszérműtét elkerülhetetlen, ha a törzsvéna kitágul, a billentyűk nem zárnak jól és a vér visszazuhan a láb felé, de nem szabad visszakoznunk, hiszen egészségünkkel játszunk. A folyamat visszafordíthatatlan, így szembe kell néznünk a műtéttel. Kétféle eljárás közül választhatunk: hagyományos és lézeres, így fontos orvosunkkal megbeszélnünk mindkét műtét lezajlását, esetleges következményeit.

Nem játszhatunk az egészségünkkel, s bármilyen kicsi is a probléma forduljunk orvoshoz, mert ha időben megtesszük ezt a lépést, megelőzhetjük a műtétet. Ha pedig elkerülhetetlen a beavatkozás, csak bátran!

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL