KÖZÉRZET

Immunerősítésre fel!

Szerző:
Szabó Anna
Itt van az ősz, itt van újra – és következik a nem várt megfázásos, náthás időszak gyermeknek, felnőttnek egyaránt. Meg lehet előzni a panaszokat, de ha már kialakultak, akkor is rendelkezésünkre állnak olyan természetes gyógymódok, melyek segítségével pikk-pakk csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket vagy az esetleges fájdalmakat.

 

Inhaláljunk, izzadjunk!


Ha megfáztunk, kapjunk elő egy vöröshagymát, vágjuk egészen apróra és főzzük fel egy kisebb fazéknyi vízben, úgy két percig. Hagyjuk hűlni a főzetet, majd amikor már langyos, törülközővel leborított fejjel hajoljunk fölé, és inhaláljunk öt percig.

És ha már inhalálás, mindenképp meg kell említeni a sósvizes módszert is, mely a megelőzésben is segít, de ha már benne vagyunk a köhögésben, tüsszögésben, akkor is biztosan beválik. Forraljunk fel egy fazék vizet, oldjunk fel benne egy marék sót. Mélyen lélegezzük be orron át a kiáramló gőzt, úgy hat percen át.

Aki inkább illóolajok segítségével inhalálna, annak a következő olajok keverékét ajánljuk: 1-1 csepp cickafarkfű olaj, kakukkfűolaj, borsmenta olaj és édeskömény olaj, 2-2 csepp kamillaolaj és levendulaolaj, valamint 5 csepp eukaliptuszolaj. Forró víz tetejére cseppentsük az olajokat, de párologtató lámpát is használhatunk.

Amennyiben komolyabban meghűltünk, az izzasztókúra is igen hatékony megoldás lehet a gyógyulás folyamatában. Esténként 2 bögre hársfatea társaságában menjünk aludni, rétegesen, vastagon felöltözve (pulóver, sapka, sál - nem vicc!) bújjunk be a paplan alá, hogy reggelre a méreganyagok eltávozhassanak a pórusainkon keresztül. Felnőttek számára a „kalapkúraként” is elhíresült változat is hathatós lehet, azzal a különbséggel, hogy a teát egy fél deci pálinkára lehet cserélni.

Az izzasztókúra még hatékonyabb, ha kakukkfüves fürdő előzi meg, melyhez 2 csészényi kakukkfüvet szórjunk 2 liter, forrásban lévő vízhez, amelyet aztán egyszerűen öntsünk a kádba. Húsz percig üldögéljünk benne, majd a fentebb leírtaknak megfelelően térjünk nyugovóra.

Gyógyteák és más finomságok


A hagymatea közismert házi gyógymód. Ehhez vegyünk 2-3 jól megmosott fejet, héjastul, mindenestül vágjuk össze és főzzük pár percig egy liter vízben. Pirított cukorra csurgassuk, így az íze is igazán kellemes lesz; de tehetünk bele mézet is akár. Kortyolgassuk egész nap.

A hagyma torokfájásra is kiváló csodaszer. Szeleteljük nagy darabokra, tegyük kis tálkába és borítsunk rá cukrot. Hűtőbe téve fél nap alatt édes levet ereszt, melyből naponta többször fogyasszunk el egy-egy teáskanálnyit.

Jótékony hatását tekintve a fokhagyma sem marad el testvérétől. Aki kedveli az ezzel ízesített pirítóst, fogyassza bátran a megfázásos időszakban, kiegészítve mondjuk egy kis gyógyteával, mely lehet például menta-, csipkebogyó-, kakukkfű-, édeskömény-, édesgyökér-, bodzavirág-, borsmenta- vagy hársfatea is.

Az elsőként említett mentatea remek fertőtlenítő, de vásárolhatunk patikában, gyógynövényboltban mentakivonatot is, melyet kockacukorra kell csepegtetni (1-2 csepp elég), majd elszopogatni. Kiválóan megszünteti az orrdugulást.

A hársfatea jót tesz a toroknak is, és izzasztó hatása megint csak a gyorsabb gyógyulást segíti elő. Szintén szeretni fogja a torkunk és ízlelőbimbóink is a bodzateát, mely egyúttal a lázat is kiválóan csillapítja.

A gyömbéres-citromos tea mézzel édesítve a megelőzésben is hatásos, de akkor is, ha már megjelentek a panaszaink.

Teakeveréket is összeállíthatunk a fentiekből. Ehhez vegyünk 4-4 rész édesgyökeret és hársfavirágot, 3 rész bodzavirágot és 2 rész kamillavirágot. Egy evőkanálnyi keveréket öntsünk le 3 dl forró vízzel, hagyjuk egy kicsit állni, és még melegen fogyasszuk. Fontos, hogy csak forrázzuk a gyógynövényeket, ne főzzük!

A grapefruitmag-kivonatról se feledkezzünk meg, ha van otthon. Gyorsabb lefolyású lesz a meghűlés, ha naponta 6-8 alkalommal 20 cseppet langyos teába téve elkortyolgatunk.

Készíthetünk teagrogot is. Ennek alapja a fekete tea, melyből 4 perc után kivettük a teafüvet. Adjunk hozzá pár szem szegfűszeget, kis fahéjdarabkákat és pár szem borókabogyót. Édesítsük mézzel, esetleg citromlével. Az italt kevés amarettoval vagy rummal tegyük teljessé.

Szintén alkohollal készül a „skandináv recept”. Verjünk fel 3 tojást és adjuk hozzá 3 citrom kifacsart levét. Hagyjuk állni a hűtőben majd szűrjük le, és adjuk 25 dkg méz és 2,5 dl konyak keverékéhez. Naponta fogyasszunk el belőle egy evőkanállal.
Akinek van otthon gyümölcscentrifugája, kiváló turmixot készíthet burgonyából, sárgarépából és almából. Az előbbi kettőt pucoljuk meg (az almát nem kell, csak alaposan megmosni) és dobjuk be mindhármat a gépbe. A kapott ital azonnal fogyasztható. Lehetőség szerint ne édesítsük. Leghatásosabb reggel éhgyomorra fogyasztva úgy, hogy legközelebb csak egy óra múlva veszünk ennivalót magunkhoz.

Más fontos körülmények


A pihenés egészségesen is rendkívül fontos, hát még, ha megfázással küzdünk. Öltözzünk melegen és tartózkodjunk fűtött helyiségben. A rendszeres szellőztetésre, párásításra külön ügyeljünk.

A legnagyobb immunszervünk a bélrendszerünk, melynek megfelelő működéséről gondoskodnunk kell tejsavbaktériumok fogyasztásával, úgymint joghurt, savanyú káposzta, kovászos uborka illetve más, tejsavas erjesztésű savanyított zöldségek. Tartózkodjunk a nehéz ételektől.

A mértékletes sport is stimulálja a immunrendszerünket, bár ezt inkább megelőzésként tudjuk ajánlani. Egyes kutatók már 20-30 perc mozgás után kimutatták a szervezet védekezőképességének javulását. Ha tehetjük, fussunk, kerékpározzunk, ússzunk heti 2-3 alkalommal, vagy ha úgy adódik, eljárhatunk aerobic órákra, edzőterembe is.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL