GASZTRO

Zab- és édesburgonya fasírt

Szerző:
Szabó Anna
Akár a hagyományos vasárnapi ebédünket is feldobhatjuk két, húsmentes fasírttal. A zab, kutatások szerint az egyik legnagyobb energiaforrásnak számít, és hasonlóan az édesburgonyához – mely nevével ellentétben semmi köze a hagyományos burgonyához - számos vitamint, rostot és értékes tápanyagot tartalmaz.

 

Zab fasírt

Hozzávalók:

12 dkg zabpehely
24 dkg sajt
2 tojás sárgája
2 tojás kemény habja
2 dl tej
2 gerezd fokhagyma
só, bors

A hozzávalókat összekeverjük, a végén beleforgatjuk a tojások kemény habját, majd fasírtot formázunk belőle, zabkorpába belehempergetjük, és bő kókuszzsírban kisütjük. Opcionálisan a fasírtot kisüthetjük akár szilikon sütőlapra téve a sütőben is, így ételünk mellőzni fogja a zsírokat, de kenyérformába töltve is elkészíthetjük, a közepébe pedig főtt tojást is tölthetünk. Ilyen formában kihűlt állapotában szeletelve kenyér feltét gyanánt is fogyaszthatjuk.

Édesburgonya fasírt

Hozzávalók:

2 nagyobb édesburgonya
2 tojás
zabkorpa
só, bors
kb. 10 dkg reszelt zsírszegény sajt
1 tk útifű maghéj

Édesburgonyát megfőzzük, meghámozzuk, kézi botmixer segítségével pépesítjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a zabkorpát, a sajtot és a fűszereket, majd jól elkeverjük. A kókuszzsírt felhevítjük, és kanál segítségével kis halmokat helyezünk a forró olajba, pirosra – ropogósra sütjük.

Az útifű maghéjt, mint csodaszert tartják számon a táplálkozáskutatók, ugyanis magas rosttartalmának köszönhetően csökkenti az étvágyat, a koleszterin és vércukorszintet, segíti az emésztést, bőrbetegségek gyógyítására is kiváló, valamint vegetáriánusok zselésítő, sűrítő anyagként is használják. Ennek hiányában fasírtunkat még több zabkorpával, vagy zabliszttel tudjuk sűríteni.

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL