KÖZÉRZET

Meditációval a stressz ellen

Szerző:
Szabó Anna
A világban nap mint nap rengeteg stressz faktorral szembesülnünk, ami megnehezíti az életünket, kapcsolatainkat, munkánkat, teljesítményünket. Biztos veled is előfordult már, hogy legszívesebben kiszaladnál a világból és csak egy percnyi nyugalmat, egy cseppnyi lélegzetvételnyi időt szeretnél. A meditációs segítségével mindez lehetséges.

 

Nem csak hasznos, de egyenesen muszáj időt száni magunkra, mikor befelé tekintünk és lecsendesítjük az elménket. Ilyenkor kiürítjük fejünkből a gondolatokat és megszűnik egy kis időre a világ. Meditáció során a testünket tudatosan ellazítjuk és a nyugalomra, a belső békére összpontosítunk.

Mire jó a meditáció?

Számos kutatást végeztek, melyek mind azt igazolták, hogy a rendszeres meditáció során javul a közérzet, a koncentrációs képesség, nyugodtabbak és türelmesebbek leszünk. Jótékony hatással van az egészségre, csökken a vérnyomás, megnyugszik az ideg-, erősödik az immunrendszer. Stresszhelyzetekre jobban reagál a szervezet, fokozódik a problémamegoldó készség. Ma már számos tanfolyam, könyv bizonyítja a meditáció jelentőségét, mely a keleti kultúrákban már réges-régen elterjedt, és szerencsére már hazánkba is eljutott.

A meditációnak számos fajtája van

Létezik gyógyító meditáció, fénymeditáció, irányított, vagy más néven vezetett meditáció, csakra meditáció. Meditálhatunk kellemes zenét hallgatva, de lehetünk teljes csendben is, a lényeg, hogy ebben az esetben csak a csendre figyeljünk, semmi másra. Célszerű ülő pózt felvenni, török vagy lótuszülésben, mindkét tenyerünk felfelé fordítva pihen a lábainkon. Fontos, hogy egyenes háttal üljünk Meditálni bárhol és bármikor tudunk, nem szükséges külön szertartásos környezet hozzá.

Szánjunk időt magunkra

Heti vagy akár napi rendszerességgel meditálhatunk. Ha lehetőségünk van rá, akkor az a legjobb, ha mindig ugyanabban az időben tartjuk meg kis szeánszunkat – a rendszeresség nagyon fontos. Nem kell órákig végezni, jótékony hatását mégis hamarabb érezni fogjuk, mint hinnénk.

Meditáció során mindig figyeljünk légzésünkre, fontos, hogy egyenletes legyen. Mélyen szívjuk be az orrunkon keresztül a levegőt, és közben képzeljük el, ahogy átjárja sejtjeinket a friss oxigén, élettel tölti meg azokat. Amikor kifújjuk az elhasznált levegőt, lelki szemeink előtt lássuk, ahogy minden stressz, negatív energia távozik testünkből és elménkből. Érezzük, ahogy egyre nyugodtabbak és könnyebbek leszünk. Fontos a koncentráció, ami nem is olyan könnyű, mint, ahogy elsőre hallatszik. Elménket kiüríteni tartósan, percekre - akár 20 percre is - nagyon nehéz, ezért se ijedjünk meg, és semmiképp se adjuk fel, ha első meditációink során csak néhány percre, másodpercre tudjuk figyelmünket egy dologra koncentrálni. A teljes, tartós befele fordulás és koncentráció csak sok-sok gyakorlással és türelemmel érhető el.

Ne csak légzésünkre koncentráljunk, lehet az egy tárgy formája, színe vagy éppen egy gyertya lángja is. Sőt, séta, vagy futás közben akár a lépteinket is elemezhetjük - a lényeg a koncentráció és a figyelem, melyben ott lapul a fegyelem.

Tegyünk egy próbát! Kezdjük el heti egy alkalommal és érezzük a változást a belsőnkben.

Osho szavaival élve: "A meditáció azt jelenti, hogy önmagad vagy, a szeretet pedig azt jelenti, hogy megosztod magadat valaki mással. A meditáció adja a kincset, amelyet a szeretet segítségével osztasz meg másokkal. Ez a két legalapvetőbb dolog, minden más lényegtelen. "

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL