FOGYÓKÚRA

Így győzheted le a cukorfüggőséget a csodás alakért

Szerző:
Szabó Anna
Az egyik legjellemzőbb probléma, ami felmerül a diéták során, a cukor iránti vágyakozás, amely nagyon sok embert érint. A cukor az a tápanyag, amelyhez már kisgyermekkorban hozzászokik a szervezetünk. Bizonyos mértékben a testünknek szüksége is van rá, a probléma azonban a nagy mennyiségű cukorbevitelnél kezdődik.

 

Tudományos eredmények igazolják, hogy a cukor hatására szerotonin hormon (boldogsághormon) szabadul fel a testben, amelynek következtében feltöltődünk energiával, és jobban érezzük magunkat. Ám amikor a hatása elmúlik, nyugtalannak, erőtlennek érezzük magunkat, amíg nem veszünk magunkhoz újabb adagot.

A cukor káros hatásai

A cukornak számos ártalmas hatása van a szervezetre, nézzünk most ezek közül néhányat:

1. Növeli a vércukorszintet, amelynek hatására kialakulhat a diabétesz (cukorbetegség).
2. A túl sok bevitt cukor zsírrá alakul a szervezetben, tehát az elhízásért is felelős.
3. A túlzott cukorfogyasztás gyengíti az immunrendszert, melynek következtében a test fogékonnyá válik a betegségekre. Többek között a rák kialakulásában is szerepet játszik.
4. Befolyásolja a test működését, például megnehezíti a szervezetünk kálcium és magnézium felvételét.
5. A test hormonális egyensúlyát is felboríthatja. Okozhat hormon túltermelést, vagy alulműködést is.
6. A cukor nagy ellensége még az egészséges és csillogó bőrnek, és hajnak is. A túlzott fogyasztás felelős a hajhullásért, és a bőr idő előtti öregedéséért.

Miért alakul ki a cukorfüggőség?


A cukorfüggőséget nem szabad alábecsülni. Komolyan kell venni, mint bármely más betegséget. Íme, néhány egészségügyi probléma, amely kiválthatja a cukor iránti sóvárgást:

1. Ha a pajzsmirigy rosszul működik, időnként ellenállhatatlan vágyat érezhetünk, hogy cukrot vigyünk a szervezetünkbe. Nem számít, mekkora mennyiségű cukros ételt vettünk magunkhoz, nem múlik el a cukor iránti vágy, még többet kívánunk.
2. A folyamatos stressz, vagy betegség hatással van a mellékvese működésére. A mellékvese által termelt hormonok felszabadulásának hatására energikusnak, és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat. Ám ha nem működik megfelelően, a szervezet más energiaforrást keres, így alakulhat ki a cukorfüggőség.
3. Hormonális változások is előidézhetik a függőséget. Amikor a nők elérkeznek a változókorhoz, nagy valószínűséggel megnövekszik az igényük a cukorfogyasztásra.

Győzd le a cukorfüggőséget!

A cukorfüggőség ugyanolyan szenvedélybetegség, mint a dohányzás, vagy az alkoholizmus. Van azonban néhány módszer, amellyel legyőzhető ez a szenvedély:

1. Egyél rendszeresen! Ha néhány óránként eszel valami egészséges, tápláló ételt – fehérjében, és egészséges zsírokban gazdag ételeket – akkor kevésbé fogja kívánni a szervezeted a káros, cukorban gazdag falatokat.
2. Haladj lassan! Nem kell elkapkodni a dolgokat, minden héten iktass be valamilyen egészséges változást az életedbe! Fokozatosan csökkentsd a cukorfogyasztást! Ez átprogramozza az agyat, és egyre kevésbé vágysz majd a mértéktelen cukorbevitelre.
3. Fogyassz egészséges italokat! Cseréld le a cukros italokat, és igyál helyettük zöld teát, vagy különböző gyógynövényes teákat. Csökkentik az édesség iránti vágyat.
4. Megfelelő mennyiségű alvás. Aludj 8-9 órát egy nap. Az alvás hiánya felerősíti a negatív érzelmeket, mint például a düh, a frusztráció, és a kimerültség.
5. Cseréld le a cukros nassolnivalókat! Helyettesítsd őket egészséges, tápanyagokban gazdag falatokkal, mint például olajos magvak, natúr joghurt, nyers zöldségek és gyümölcsök.

6. Mozogj rendszeresen! Közhely, de a mozgás testnek és léleknek egyaránt jót tesz. Jó hatással van az egészségre, a hangulatunkra, és nem utolsó sorban az alakunkra. Ha sportoltál, utána kisebb az esélye, hogy teleeszed magad cukros ételekkel, hiszen akkor hiába volt minden...

Természetesen cukorra szüksége van a szervezetünknek, ezért a felsorolt negatív következmények kizárólag a mértéktelen cukorfogyasztásra vonatkoznak. A teljes cukormegvonásnak legalább olyan súlyos következményei lehetnek, mint a túlzott fogyasztásnak. A hangsúly tehát az egyensúlyon, és a mértéktartáson van!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL