KÖZÉRZET

Ha túl sokszor jelez a hólyag...

Szerző:
Szabó Anna
Mi nők különösen hajlamosak vagyunk a hólyaggyulladásra, ami bizony kellemetlen tünetekkel járhat: gyakori séta a toalettre mindössze pár csepp kedvéért, és az a kellemetlen fájdalom… De a jó hír az, hogy nem kell azonnal az orvoshoz szaladni, csak ha a tünetek súlyosabbá válnak.

 

Mik lehetnek a kiváltó okok?


Első és legfontosabb a nem megfelelő folyadékbevitel. Értelemszerűen: ha keveset iszunk, kevesebb, koncentráltabb vizelet keletkezik, amely bántja a hólyag falát. Ezért - mivel ritkábban látogatjuk az illemhelyet - a kórokozók tovább tartózkodnak a hólyagban és elsokasodnak. Ennek megakadályozásaképpen naponta legalább 2 liter folyadékot fogyasszunk. Kávérajongók ezt a mennyiséget toldják meg annyi pohár vízzel, amennyi csészével elkortyolgatnak a nap folyamán.

A felfázás szintén a leggyakoribb okok közé tartozik, és sokunk életét megkeseríti. Hiába nem ül le az ember lánya hideg időben a padra, kőre: aki fokozottan érzékeny rá, elég, ha elmulasztja felvenni a harisnyát a hirtelen hűvösre fordult időben, netán a cipője hagyja cserben egy kiadós esőben. Érdemes épp ezért mindig tartalék harisnyát, zoknit tartani magunknál vész esetére. Aki különösen fázós, mindig készüljön réteges öltözködéssel a hidegre, ugyanis ez gyengíti a hólyagot.
És ha már a ruházatnál tartunk, kerüljük a műszálas fehérneműket is, ugyanis ezeket az anyagokat igencsak kedvelik a baktériumok. Válasszuk inkább a pamutból készült alsóneműket.

Ha mégis itt a baj…


Ha gondok vannak a hólyagunkkal, vesénkkel, érdemes külön figyelmet fordítani a táplálkozásunkra. Fogyasszunk tojásfehérjében és sóban szegény ételeket, valamint olyanokat, melyek serkentik az anyagcserét. Amennyiben lehet, kerüljük a kávét, a fekete teát, az alkoholt és a hideg italokat. Kortyoljunk inkább szénsavmentes ásványvizet. A gyümölcslét is hígítsuk fel ezzel, sokkal hatásosabb lesz a gyógyulás folyamatában, mint „töményen” fogyasztva.

Ahogy fentebb is olvasható, a fekete teát mellőzzük, de gyógyteákat annál inkább beiktathatunk további folyadék gyanánt. Számos fajta közül választhatunk: babhüvelytea, medveszőlőlevél-tea, csalántea, aranyvesszőtea, csipkebogyótea, pásztortáskatea, kamillatea, petrezselyemtea, cickafarktea vagy borágótea - mindegy, csak minél többet iszogassunk belőlük. Rágcsáljunk emellett sok nyers gyümölcsöt és zöldséget, akár önmagukban, akár salátaként.

Amint a hólyaggyulladás első jeleit észleljük, ihatunk ribizlilét is kúraszerűen, naponta 2, vagy akár 3 litert is.

Az alma és a narancs is felpezsdíti a vesék működését, fogyasszuk bátran. Ajánlott még a savanyú káposzta, a spenót, a paradicsom, az uborka, a petrezselyem és a gyermekláncfű is. Ez utóbbit tea formájában, vagy akár salátába téve is bevethetjük. Aki szereti a spárgát, feltétlenül használja ki annak vízhajtó hatását. Az étkezések között pedig ropogtassunk tökmagot, elősegíti a megfelelő vizeletürítést.

A húgyúti fertőzések ellen kiváló csodaszer még a tőzegáfonya. Nem csak a gyógyulásban, de a megelőzésben is kiváló. Választhatunk, hogy por, tabletta vagy lé formájában szeretnénk alkalmazni, mindhárom módszer remek. Hatása abban áll, hogy kissé savassá alakítja a vizeletet, ami a baktériumok számára így kedvezőtlen környezetté válik, sőt, azok nem tudnak megtapadni a hólyag falán. A kórokozók elburjánzását a benne található tannin nevű anyag is gátolja.

Forduljunk orvoshoz, ha…


A tünetek nem szűnnek, vagy újra és újra megjelennek. Ez esetben ugyanis a hólyag már akkor is jelez, ha tulajdonképpen „nincs is miért”, mert vizelet nem távozik. A hólyag izomzata ekkorra már túlérzékennyé válik, emiatt érezzük a tüneteket.
Amennyiben mindemellett lázunk is van, véres a vizeletünk, fáj a hátunk és a derekunk – főleg vesetájékon – szintén keressük fel az orvost, ne halogassuk, hogy a panaszok még tovább súlyosbodjanak, ekkor már biztosan antibiotikumra van szükségünk.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL