GASZTRO

Répagolyó - Édesen, desszertként, ahogy még nem próbáltad

Szerző:
Szabó Anna
Igaz, hogy ezzel a recepttel egy kicsit elébe megyünk az ősznek, de már érik a répa, úgyhogy a friss zöldségből igazán zsenge és egészséges édességet tudunk most készíteni. Nézzük, hogyan!

 

Ha valaki rögvest a szívéhez kap, hogy „Úristen, zöldségből süteményt!”, akkor ideje lesz megnyugtatnia magát, hiszen nem a répa az egyetlen zöldségféle, amit az édesszájúak mennyországában is gyakran használunk. (Akad még tök, cukkini, uborka – a lista hosszú, és a jövőben e titkok is fellebbennek majd.)

A répa remek vitaminforrás, ha megfelelő körülmények között termesztik, tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, így jót tesz a szemnek és a bőrnek is, de a gyermekkori legendák szerint a fütyülésért felelős készségeinket is megfelelő mértékben erősíti.

Ha tehát remek répafelvevő forrást keresünk, és nem vetjük meg az édességet, nyert ügyünk van, hiszen megérkezett az egészséges és finom répagolyó recept, mely akár gyerekekkel is elkészíthető.

Hozzávalók

- 1 kg répa
- 1 marék apró szemű (zárt) zabpehely
- édesítő ízlés szerint (barnacukor, méz vagy édesítőszer)
- kókuszreszelék

Elkészítés

A répákat megpucoljuk, és lereszeljük (vagy aprítóban aprítjuk), a sajtreszelő nagyobbik reszelőjén. Feltesszük a gázra, és közepes tűzön megpároljuk, közben hozzáadjuk a cukrot /mézet /édesítőt. Ha nagyon édes répát tudtál beszerezni, a cukor el is hagyható, hiszen alapvetően édeskés az íze. A gyerekek azonban jobban szokták szeretni az édesített változatot. Addig pároljuk, amíg a répareszelék puha nem lesz, közben kavargassuk, hogy masszaszerű állagot kapjunk. Ekkor már levet eresztett, így mehet belé a nagy marék zabpehely.

A gázról levéve ezt is alaposan összekeverjük, igyekezzünk gyúrható masszát formálni belőle. Amíg még meleg (de már nem égeti le az ember kezét), golyókat formálunk belőle, és kókuszreszelékbe hempergetjük. Érdemes betenni a hűtőbe néhány órára, mert úgy jönnek ki igazán az ízek, és ráadásul idővel keményebbek is lesznek a golyók.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL