FOGYÓKÚRA

Mítoszok a vegetáriánus étrendről

Szerző:
Szabó Anna
Rengeteg legendaszerű dolog kering a vegetáriánus étrendről. Ezek közül sok távol tartja a húsevőket azzal, hogy a vegetáriánus táplálkozás veszélyes, sőt macerás is.
Mások szerint az, aki vegetáriánus lesz, valami elérhetetlent remél a diétától, főleg, ha azért vágott bele, hogy fogyjon.

A vegetáriánus táplálkozás időrabló és bonyolult

Nem igaz. Egyre több, - a vegetáriánusoknak is jó - félkész ennivalót, mélyhűtött vegyes zöldséget lehet kapni, így könnyű gyors és változatos ételeket főzni. Ha élvezed a főzőcskézést, rengeteg ízletes, húst nem tartalmazó receptet találhatsz. A mélyhűtött, konzerv zöldségekből, szójakészítményekből, zöldségfasirtokból akár pillanatok alatt varázsolhatsz finom vacsorát.



A vegetáriánus étrend egészségtelen

Nem igaz.
A ki nem egyensúlyozott vegetáriánus étrend pontosan olyan egészségtelen, mint a ki nem egyensúlyozott mindenevő. Ha azonban jól állítod össze, nincs vele semmi baj. Sőt, kevesebb a kockázata annak, hogy árts a szívednek.







A vegetáriánusok nem jutnak elég fehérjéhez, csak ha különleges kombinációban eszik a növényi tápanyagokat.


Nem igaz. Ha például zöldségekkel társítod a magokat, a szervezeted könnyebben jut hozzá a fehérjékhez. Ilyen kombinációra azonban nem csak a vegetáriánusoknak van szükségük, akkor is jól jön, ha húst is eszel mellé. A legfőbb vegetáriánus titok: a nap folyamán ne egyhangúan táplálkozz.


A vegetáriánus étrend túlságosan zsírszegény

Nem igaz. Valóban lehet zsírszegény, de nem túlzottan. A diófélék, magok, az avokadó, a szójatermékek épp megfelelő mennyiségű, és ráadásul növényi eredetű zsiradékot tartalmaznak, nem is beszélve a főzéshez felhasznált olajokról. Ezen kívül van a vegetáriánus étkezésnek olyan vállfaja is, ahol szabadon fogyaszthatsz tejterméket, És ez nem csak a zsírokat biztosítja a szervezetednek, hanem az esetlegesen hiányzó aminosavakat is. Jó a vegetáriánus étkezésben, hogy a tejből származó zsírokon kívül a többi mind javarészt telítetlen zsírsavból áll, így, ha hizlal is, legalább nem veszélyes.



Hagyd el a húst, és egészségesebb leszel

Ez sem igaz. Bizony meglehet, hogy ha nem eszel többet húst, bizonyos betegségeknek kisebb lesz a kockázata. De ez kevés. Ha nem kiegyensúlyozott a táplálkozásod, mindegy, hogy nem eszel állati eredetű táplálékot, lesz helyette másik kockázat.






Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL