GASZTRO

Tálalj tésztát!

Szerző:
Szabó Anna
Gyors ebéd vagy vacsora varázsolható száraztésztából. Amíg fő, elkészülhet a mártás is hozzá, de lehet salátaként, ecetesen is tálalni. A választást rád bízzuk, mi csak az ínycsiklandó recepteket biztosítjuk hozzá.

Miért egészséges a tészta?


A tészták sok összetett szénhidrátot és fehérjét tartalmaznak. Energiát adnak, és eltelítenek a következő étkezésig. A tésztát nem szabad túlfőzni, nehogy a benne levő lassú emésztésű cukrok gyors emésztésűvé alakuljanak át. A tészta legyen mindig rugalmasra főtt. Megfelelő mennyiségű fogyasztása optimalizálja az izomenergia-tartalékokat.

Tudtad?

A széles körben elterjedt tévhittel ellentétben a tészták nem hizlalnak. Azonban soha ne telített zsírsavakkal, például vajjal fogyasszuk. Keverjük inkább zöldségekkel, amelyek rostjaik révén meghosszabbítják a keményítő energiát biztosító hatását. 



Kiválasztás, tárolás


A tészta legyen száraz, sima és egyforma. A friss tészta ruganyos, és finom lisztréteg vonja be. A száraztészta a csomagolásában több évig is eltartható. A friss tészták tárolási ideje korlátozott.


 


1. Tollsaláta


Hozzávalók

- 25 dkg tolltészta,
- 15 dkg borsó,
- 10 dkg olajbogyó,
- 3 db paradicsom,
- 3 db ecetes uborka,
- 10 dkg olajos halkonzerv,
- 1 kiskanál kapribogyó,
- 2 evőkanál borecet,
- bazsalikom,
- olívaolaj,
- só, bors.

Elkészítés


A száraztésztát enyhén sós vízben főzzük puhára, és hideg vízzel öblítsük le. Hagyjuk lecsepegni, majd tálalótálba öntve locsoljunk rá kevés olívaolajat, és tegyük félre.

A borsót főzzük puhára sós vízben, majd szűrjük le. Az olajbogyót karikázzuk fel. A paradicsomot mártsuk forró vízbe pár percre, húzzuk le a héját, magozzuk ki, kockázzuk fel. Az uborkát hosszában felezzük el, vágjuk vékony szeletekre. Öntsük le az olajat a halról, és vágjuk fel apróra.

Az összes hozzávalót keverjük a főtt tésztához, szórjuk meg a kapribogyóval. Csipetnyi sót öntsünk az ecethez, eresszük fel öt-hat kanál olívaolajjal, majd villával keverjük ki. Locsoljuk a zöldséges tésztára, szórjuk meg frissen őrölt borssal. Frissen tálaljuk.


2. Fűszeres spagetti


Hozzávalók

- 45 dkg spagetti,
- 10 dkg fűszeres kolbász,
- 30 dkg paradi¬csom,
- 1 db erős paprika,
- 3 kanál paradicsompüré,
- 1 dl száraz fehérbor,
- olívaolaj.

Elkészítés


Két evőkanál olajon süssük át a vékonyra karikázott kolbászt. Pirítsuk egy percig. Húzzuk le a serpenyőt a tűzről, és szedegessük ki a kolbászkarikákat.
Ugyanebben az olajban pirítsuk egy percig a felkarikázott, kimagozott erős paprikát. Hámozzuk meg a paradicsomot, daraboljuk fel, és adjuk az olajban átpirított paprikához. Öntsük fel fehérborral, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg bazsalikommal ízlés szerint. Lefedve főzzük tíz percig.

Ezalatt sós vízben főzzük ki a spagettit, a mártást pedig dúsítsuk paradicsompürével. Tálalótálra borítsuk ki a kifőzött, lecsepegtetett tészta felét. Terítsük szét rajta a kolbászt, majd szórjuk rá a maradék tésztát, és öntsük le a paradicsomos mártással. Zöld salátával, pirított kenyérrel tálaljuk, frissen, forrón.


3. Penne Claudia módra


Hozzávalók

- 40 dkg penne,
- 20 dkg fagyasztott zöldborsó,
- 6 dkg parmezán,
- 30 dkg sonka,
- 2 evőkanál növényi tejszín,
- só és őrölt bors.


Elkészítés


Bő, sós vízben főzzük ki a tésztát, szigorúan betartva a csomagoláson megjelölt főzési időt (kb. 10 perc). Közben a gőzölő edény felső szintjén, kicsit megsózva 5 percig főzzük a zöldborsót.

Tipp

Könnyebbé tehetjük ezt a fogást, ha parmezán helyett vékony csíkokra vágott, 27 % zsírtartalmú gruyére sajtot vagy ementálit használunk.


Vágjuk vékony forgácsokra a parmezánt, csíkozzuk fel a sonkát, és lassan melegítsük meg a tejszínt.

Szűrjük le a tésztát és a zöldborsót. Előmelegített tálba tegyük a sonkával, öntsük rá a tejszínt, és keverjük össze. Szórjuk meg parmezánforgácsokkal és azonnal tálaljuk!


4. Padlizsános rakott tészta


Hozzávalók

- 1 szép padlizsán,
- 1 evőkanál olívaolaj.
A tésztához:
- 20 dkg liszt,
- 2 tojás + 1 tojássárgája,
- só.


Elkészítés


Készítsük el a tésztát! Tegyük tálba a lisztet és egy csipet sót, közepén formáljunk mélyedést. Öntsük bele a felvert tojásokat és gyúrjuk sima tésztává. Ha túl keménynek érezzük, egy kis vizet adhatunk hozzá. Fóliába tekerve 1 órára helyezzük a hűtőszekrénybe.

Közben melegítsük elő a sütő grill funkcióját. Hámozzuk és kb. 5mm vastagon szeleteljük fel a padlizsánt, tegyük tapadásmentes bevonatú tepsire, és olajozzuk be kenőecsettel. A grilltől 15 cm-re tegyük a sütőbe, és kb. 10 percig grillezzük, közben egyszer fordítsuk meg.

A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtsuk ki, és vágjunk belőle 12 darab, kb. 8x8 cm-es kockát. Bő, sós vízben 2-3 percig főzzük meg, szedjük ki, majd csepegtessük le.

Előmelegített tányérra tegyünk egy tésztakockát, terítsünk rá padlizsánt, és ezt ismételjük meg kétszer. Azonnal tálaljuk, meleg paradicsommártással. Öntsük előmelegített tálba, szórjuk meg az apróra vágott korianderrel, és azonnal tálaljuk.


5. Fokhagymás spagetti


Hozzávalók

- 30 dkg spagetti,
- 1,5 dl olívaolaj,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kicsi, erős pirospaprika,
- 1 nagy, vastaghúsú, édes, piros paprika
- 1 csokor petrezselyemzöld.


Elkészítés


Öntsünk 3 liter vizet egy nagy fazékba, szórjunk bele 1 evőkanál nagy szemű sót, és forraljuk fel. Dobjuk bele a spagettit, és öntsünk bele 1 evőkanál olívaolajat, majd erős forralással fűzzük kb. 10 percig.

Miközben a tészta fő, tisztítsuk meg és vágjuk finomra a fokhagymát. Hasítsuk ketté az erős paprikát, szedjük ki a csumáját és a magjait, majd szeleteljük vékonyra. Ha szárított paprikát használunk, morzsoljuk össze. Vágjuk ketté a vastaghúsú paprikát, távolítsuk el a magjait és az ereit, majd a húsát csíkozzuk fel egyenesen.

Serpenyőben forrósítsunk fel 1 dl olívaolajat, tegyük bele a fokhagymát és a kétféle paprikát. Pároljuk néhány percig, de ne pirítsuk meg túlságosan. Húzzuk le a tűzről. Mossuk meg a petrezselyemzöldet, vágjuk apróra a leveleit, és adjuk a fokgymás-paprikás keverékhez. Jól keverjük össze, majd tegyük félre.

A kifőtt spagettit csepegtessük le, öntsük egy mély tálba vagy egy salátástálba, amelybe néhány evőkanál olajat tettünk. Gyorsan keverjük át, adjuk hozzá a keveréket, és tálaljuk mielőtt, a lehető legmelegebben. Tetejére frissen reszelt parmezánt kínálhatunk, és egy üveg paprikás olívaolajat.


6. Diós makarónitorta


Hozzávalók

- 12,5 dkg makaróni tészta,
- 2 tojás,
- 1 pohár tej,
- 1 vaníliás cukor,
- 3 dkg vaj,
- 30 dkg dió,
- 1 pohár folyékony méz,
- só.

Elkészítés


Egy nagy fazékban forraljunk vizet egy evőkanál sóval, és szórjuk bele a makaróni. Főzzük kb. 15 percig, majd alaposan csorgassuk le.

Közben üssük a tojásokat egy tálba, öntsük hozzá a tejet, majd jól keverjük össze, hogy egynemű folyadékot kapjunk. Szórjuk bele a vaníliáscukrot. Vajazzunk ki egy hosszúkás sütőformát, tegyük a főtt makarónit, majd lassan öntsük rá a tojásos-cukros tejet. A keveréknek le kell folynia egészen a forma aljáig. A sütőt melegítsük elő 150 fokra.

A sütőformát állítsuk vízzel félig teli, nagyobb tűzálló tálba, és tegyük a sütőbe, hogy vízfürdőben süssük kb. 1 órán keresztül. Vegyük ki, állítsuk deszkára, takarjuk le, és hagyjuk teljesen kihűlni. Amíg hűl, vágjuk durvára a diót, tegyük tálkába, öntsünk rá néhány kávéskanálnyi mézet, keverjük alaposan össze, majd tegyük félre.

Borítsuk a makarónitortát hosszú tálra, és vágjuk fel vastag szeletekre. A szeleteket rakjuk tányérokra, locsoljuk meg mézzel, majd halmozzunk rájuk mézes diót. A tojásos tejet a vaníliás cukor mellett ízesíthetjük néhány csipetnyi őrölt fahéjjal vagy reszelt szerecsendióval is.

Tippek-fortélyok


- A tészta főzéséhez használjunk nagy fazekat. Tíz dkg tésztához egy liter vizet számítsunk. Csapott evőkanál sót tegyünk bele, majd forrás után adjuk hozzá a száraztésztát. A spagettit villával szedjük szálaira főzés közben, az apróbb tésztát pedig fakanállal keverjük meg. Ha kevés olajat öntünk hozzá, nem ragad össze. A leszűrt tésztát mindig előmelegített, kivajazott tálra öntsük. Bármilyen mártással, hidegen vagy melegen tálaljuk, kínáljunk hozzá reszelt sajtot.

- A fűszeres spagetti készülhet kolbász nélkül, húsos szalonnával. A tízdekányi csíkokra vágott szalonnát kevés olajon pirítsuk át egy cseresznyepaprikával és egy kis fej apróra vágott hagymával. Ehhez keverjük a hámozott, kimago¬zott harminc deka paradicsomot. Főzzük sűrűre kevés vízzel vagy fehérborral, ízesítsük őrölt borssal. Keverjük össze a főtt tésztával a mártást, a tetejére kerüljön reszelt sajt.

- Salátával is tálalhatjuk a főtt tésztákat. Egy fej jégsalátát bontsunk leveleire, mossuk meg alaposan. Karikázzunk fel két kemény paradicsomot, egy zöldpaprikát, egy csomag újhagymát. A salátástálba tegyük le az összes hozzávalót, öntsünk rá citromos-olajos öntetet. Hat evőkanál olívaolajat fél citrom kifacsart levével, csipetnyi sóval, őrölt borssal keverjünk ki. A citromlevet pótolhatjuk két evőkanál aromás ecettel.

- A maradék főtt tésztát ne tartalékoljuk, csak pár órán át tartsuk hűtőszekrényben.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL