FOGYÓKÚRA

Ételek, amikről nem is sejted, milyen zsírosak

Szerző:
Szabó Anna
Azt mind betéve tudjuk, hogy a csokoládé és a sütemény tele van kalóriával. De mi a helyzet a többi kedvencünkkel? Lehet, hogy azokban is rengeteg zsír áll lesben?
A majonéz

Egy átlagos, nem diétás és nem otthon készült majonéz 100 grammjában 79 gramm zsír van.

Tipp: Ha salátára tennéd, használj inkább helyette alacsonyabb zsírtartalmú salátadresszinget, vagy akár csak pár csepp szójaszószt. A magad készítette mártásokba a majonéz helyett joghurtot, túrót rakj inkább. A csirkés vagy tonhalas szendvicsre pedig egyáltalán ne rakj szószt, ízesítsd inkább zöldfűszerekkel, paradicsomszeletekkel.



Diófélék

A dió tíz dekájában 77 g zsír van

Tipp: a diófélékre szükséged van egy kiegyensúlyozott étrendben, mert a zsírtartalmuk magas, de cserébe koleszterinmentesek, és rengeteg eszenciális zsírsavat is tartalmaznak. Csak figyelj oda, ne egyél, mondjuk egy maréknyinál többet egy héten, ha fogyni akarsz. És inkább olyat válassz, ami nem annyira zsíros.


Kávétejszín és társai

A valódi még hagyján, az csak zsíros, de a krémporok tele vannak telített zsírsavakkal. Felejtsd el őket!

Tipp: Önts a kávédba csökkentett zsírtartalmú tejet.



Csipszek

35 g zsír minden tíz dekában

Tipp: amikor rágcsálnivalót választasz, olvasd el alaposan a címkét. A jó öreg, nem vajas, otthon pattogtatott kukorica, a sósperec jó megoldás lehet.


Sajtok

33 g zsír a puhább sajtok 100 grammjában

Tipp: a parmezán, és a trappista sajt helyett, ha lehet, válassz inkább túrót. És fogyassz kevesebb olyan ételt, amin rengeteg sajt van. Ilyenek a pizza, a spagettik, a melegszendvics.



Húsok

31 gramm zsír az egybesült marhahúsban – és a disznóhús még többet tartalmaz...


Tipp: bár a listán szereplő többi élelmiszerhez képest a húsban nincs is olyan sok zsír, de valamivel többet is eszünk belőle, mint mondjuk a majonézből... Egyél több baromfihúst (a bőrét felejtsd el), halat. A látható zsírt még főzés előtt távolítsd el róla, és elkészítés közben ne adj hozzá még több zsiradékot. A szalámit, a parízert felejtsd el.



Péksütemények

A krémmel vagy hússal töltött, melegen illatozó péksütemények mindenkit elcsábítanak. És noha csak 25 gramm zsír van tíz dekában, ezekből is jóval többet eszünk, mint a kávétejszínből.


Tipp: nincs jó megoldás, válassz a péknék croissant helyett teljes kiőrlésű lisztből készült zsömlét.



Olajban sült ételek

Az olajban sütés - a zsíron túl - sok más szempontból sem egészséges.


Tipp: A húsokat grillezd meg inkább, a lángost süsd a sütőben.



Avokádó

Az avokádó egyszeresen telített zsírsavai egészségesek, kellenek a szervezetednek, de ez nem jelenti azt, hogy nem is hízlalnak. Ami nem is gond addig, amíg hetente maximum egy avokádót kockázol bele a salátádba, és nem öntöd nyakon majonézzel.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL