ÁLLATI CUKISÁGOK

Korszerű és hatékony daganatterápia állatoknak

Szerző:
Szabó Anna
A daganatos betegségek egyre nagyobb gyakorisággal fordulnak elő a kisállatok körében is, a gyógyulást szolgáló eszköztár ezzel szemben meglehetősen korlátozott. Az állatorvosok éppen 15. éve alkalmazzák sikerrel daganatellenes gyógyszerként az 1999 augusztusában törzskönyvezett Vetera-DDW-25® nevű csökkentett deutériumtartalmú készítményt.

 

A készítményt a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. fejlesztett ki. A hosszú távú tapasztalatok alapján elmondható, hogy a deutériummegvonás minden eddiginél hatékonyabb és egyben kíméletesebb eszközt kínál a kisállatok daganatos betegségeinek kezelésére. A Vetera-DDW-25® alkalmazásával a kezdeti stádiumú rosszindulatú daganatok esetében 70-80%-os gyógyulási arány érhető el. A készítmény hatékonynak bizonyult műtéttel együtt alkalmazva – ha a tumor operálható volt – vagy önálló kezelésként. A kisállatok jól tolerálják, alkalmazása nem jár együtt káros mellékhatásokkal.

Számos esetben sikerült műtétileg nem gyógyítható húgyhólyag-daganatos, végbéldaganatos, májdaganatos állatok gyógyulását elérni. Leukózis vírussal fertőzött cicáknál legtöbb esetben élethosszig tartó tünetmentességet tapasztaltunk. Emlőtumoros kisállatoknál, akiknél a tumor mérete nagy volt vagy már áttéteket képzett, a műtétet megelőzően 1-2 hónapos előkezelést végeztünk a készítménnyel. Ennek köszönhetően a méretében zsugorodott tumort biztos, éles határral lehetett műtétileg eltávolítani. Ezekben az esetekben a betegség 90%-os gyakorisággal nem újult ki. Az a tapasztalatom, hogy a daganatos betegségeken kívül a deutériumcsökkentés bármilyen egyéb okból legyengült, vagy idős szervezet roborálására is kiválóan alkalmas” – osztja meg tapasztalatait dr. Szabó Mariann állatorvos, aki 15 éve alkalmazza sikerrel a Veterát. „Nagyon szemléletes példa a készítmény hatékonyságáról a tízéves, Füles nevű keverék kutya esete. A kutyus húgyhólyagjának záróizomzatában műthetetlen tumor helyezkedett el, amit a kollégák műtéti feltárás során állapítottak meg. A csökkentett deutériumtartalmú készítménnyel történt kezeléssel elértük, hogy 3 hónap után normalizálódott a kutya vizeletürítése, és eltűnt a vér a vizeletből. Füles 3 évvel később idült szívelégtelenség miatt pusztult el. Módom volt a boncolását elvégezni, és a hólyagon semmilyen kóros elváltozás nem volt látható.

Az emlődaganattal kezelt kisállatok 70% feletti arányban reagálnak jól a Vetera-DDW-25® kezelésre, több mint 50%-uknál teljes gyógyulást sikerült elérni. Hasonlóan kiemelkedő hatékonyságot tapasztaltak végbéldaganatos kutyák és macskák kezelésekor. Limfoid leukózisos macskák esetében 70%-ot meghaladó arányban sikerült teljes gyógyulást elérni a készítménnyel. A kezelés során az állatok kedélye, mozgékonysága, szőrzetük minősége is több esetben jelentősen javult.

A daganatok megelőzésében is komoly szerepet kaphat a Vetera-DDW-25® készítmény. Hosszú távú állatkísérletek és a gyakorlati alkalmazás is azt igazolta, hogy kúraszerű alkalmazása (évente 1,5-2 hónap) minimálisra csökkentheti a daganatok kialakulásának esélyét. Azoknál a tenyészvonalaknál, amelyeknél genetikailag öröklődik a daganat kialakulására való hajlam, célszerű a készítményt már az utódoknál preventív jelleggel alkalmazni.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL