SZÓRAKOZÁS

Mi áll a bűnelkövetés hátterében?

Szerző:
Szabó Anna
A kriminológia régóta keresi a választ arra, miért is követik el az erőszakos bűnözők bűntetteiket. Ennek a kérdésnek az eldöntése kritikus lehet a bűnmegelőzésben. Számos elmélet született az évek alatt, melyeket folyamatosan vizsgálnak önmagukban és párhuzamosan is, hogy megtalálják a bűncselekmények számának csökkenéséhez vezető legjobb megoldásokat.

 

A hét legismertebb, legszélesebb körben elfogadott elmélet


#1. A racionális választás elmélete: az emberek általánosságban saját önös érdekükből teszik, amit tesznek, a bűncselekmény elkövetésére vonatkozó döntés pedig a kockázatok (ideértve a lehetséges büntetés mértékét is) és a nyereség mérlegelését követően születik meg.

#2. A társadalmi dezorganizáció elmélete: a személy fizikai és társadalmi környezete alapjaiban határozzák meg a viselkedését, választásait. Ebből adódóan egy gyenge társadalmi struktúrával rendelkező környéken áltatában magasabb a bűnözési ráta. Egy ilyen környéket általában szegény iskolák, üres, romos és elcsúfított épületek, valamint magas munkanélküliség jellemez.


#3. A feszültség elmélete: a legtöbb ember hasonló törekvésekkel bír, de nem ugyanazok a lehetőségeik és képességeik. Ha a személy nem képes sikert elérni a társadalmilag elfogadott módokon, – mint például a kemény munka – akkor a könnyen lehet, hogy a bűn útjára lép.

#4. A szociális tanulás elmélete: az emberek másokkal való kapcsolataik révén szerzik a motivációt és a képességet a bűnelkövetésre, szélsőséges esetben például az áldozatból is lehet bűnös.

#5. A társadalmi kontroll elmélete: az emberek jelentős része követne el bűnt, ha a társadalomnak nem bírna az egyén felett kontrollal olyan intézményeken keresztül, mint az iskolák, a munkahelyek, a templomok, és a család.

#6. A címkézés elmélete: a hatalommal bírók döntik el, mi számít bűnnek, és ha valakit bűnözőnek bélyegeznek, gyakran azzá is válik. Ha egyszer valakit bűnösnek bélyegeztek, a társadalom megfosztja számos lehetőségtől, ez pedig további deviáns viselkedéshez vezet.

#7. Biológia, genetika és evolúció: többek között olyan összetevőket is említenek egyes kriminológusok a bűnelkövetés okaként, mint az elmebetegségek, a hibás agyi működés, az agresszív viselkedésért járó jutalmazás, sőt akár a rossz táplálkozás.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) adatai szerint Magyarországon az emberölési ráta 1.5, ami a szervezet alá tartozó országok 4.1-es átlagánál jóval alacsonyabb. Az átlag bűnözési statisztika azonban növekedést mutat 2013-ban az előző éves adatokhoz képest, elsősorban a vagyon és személy ellen elkövetett bűncselekmények tükrében.
(Forrás: https://www.osac.gov/pages/ContentReportDetails.aspx?cid=15321
http://www.oecdbetterlifeindex.org/countries/hungary/)

A Bűnügyek című sorozat megtörtént bűntények történeteit dolgozza fel, a hidegvérű gyilkosságok helyszínétől a bíróságok kérlelhetetlen valóságáig. A sorozat megtekinthető szeptemberben hétköznaponként 21:50-kor a CBS Reality műsorán.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL