UTAZÁS

A tűzhányók csodája - A leghírhedtebb vulkán kitörések

Szerző:
Szabó Anna
Talán a legimpozánsabb jelenség, amit a természet valaha alkotott. Távolról gyönyörű és rejtélyes, közelről pusztító lehet, ha rossz pillanatban találkozunk vele. Mit is érdemes tudni róluk?

 

Cikkemet egy régi emlék ihlette, talán 10 éve történhetett. Egy dokumentumfilmet néztem éppen, amiben szó esett a vulkánkutatókról, többek között egy házaspárról, akik elhunytak egy ilyen kutatás során, mikor túl közel merészkedtek az éppen kitörni készülő vulkánhoz (bánatomra, nem jegyeztem meg, melyik tűzhányó volt a bűnös).

Nagyon elgondolkodtató eset. Tudták, hogy ki fog törni, ki tudta volna náluk jobban? Korábban azt nyilatkozták, hogy ez a szenvedélyük, a tűzhányók felfedezése. Úgy tűnik, veszélyes szenvedély volt, meggondolatlan volt életük utolsó lépése. Felmerül hát a kérdés, mit lehet a vulkánokban ennyire szeretni, hogy egyesek még az életüket is kockára teszik, csak hogy kitörés közben megcsodálhassák?


A vulkánkitörés rettenetes katasztrófa, és kizárólag a tudománynak köszönhető, hogy ma már időben tudják evakuálni a közelben lakókat. Természetesen nem volt ez mindig így… Az alábbiakban mutatunk néhány jelentősebb pusztítást okozó esetet, amit ezek a fenséges természeti jelenségek okoztak.

{KEPGALERIA}


Vulkánkutatás, mit szeretnek rajta?


Írásom zárásaként a vulkánkutatásról szeretnék ejteni pár szót. Itt most nem a nagyobb kutatási eredményekről szeretnék beszámolni, hiszen holnap reggelig sorolhatnám. Arra voltam kíváncsi, mi motivál valakit a vulkánkutatásra, annak ellenére, hogy hordozhat veszélyeket magában. Ez persze elmondható akármelyik extrém sportról is, a szenvedély azonban legyőzi a félelmeket, és talán a veszélyérzetet is csökkenti valamennyire.


A szimpla geológia iránti érdeklődés mellett különböző beszámolókból kiderül, hogy van, aki nem célirányosan kezd el ezzel foglalkozni, de közben megszereti (pl. Németh Károly vulkánkutató), megint más azért kezd el ezzel foglalkozni, mert roppant látványos maga a jelenség, és egzotikus kalandokkal kecsegtet a felfedezése.


A vulkánokhoz való viszonyulásunk tehát nagyon egyéni, van, aki csak a pusztító tűz forrását látja benne, megint más a tudományos szempontból közelíti meg. A harmadik a kutatással járó izgalmak, veszélyes helyzetek miatt foglalkozik ezzel. Egy biztos, feltétlenül érdemes látogatást tenni akár a Vezúvhoz, akár az Etnához, feltéve hogy csak füstölög…

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL