KÖZÉRZET

Gyönyörű fogak - Tippek a mindennapi szájápoláshoz

Szerző:
Szabó Anna
A szájhigiénia a mindennapi életünk része, mint más tisztálkodás. Mégis, sokan nem megfelelő módon ápolják szájüregüket, vagy nem figyelnek oda rá, mert úgy gondolják, ez genetikus adottságoktól függ. A rendszeres fogápolás pedig nagyon is szükségszerű. Adunk néhány tippet, amivel könnyen és alaposan végezheted el, ezt a mindennapos rutin feladatot, így mosolyod ragyogó és egészséges lesz.

 

Fehér fogak, friss lehelet

A fehér fogak, és a friss lehelet a magabiztos megjelenés egyik fontos összetevője. Szájüregünk egészsége nem csak emiatt annyira fontos, hanem azért is, hogy minél tovább megőrizzük természetes fogaink épségét. Ahhoz azonban, hogy ne veszítsük el őket ideje korán, oda kell figyelnünk ápolásukra. Ehhez hozzátartozik a napi három fogmosás, és az egyéb kiegészítő dolgok, amikkel megőrizhetjük leheletünk frissességét is. Természetesen nem mindig van lehetőség a három alkalomra, sokan dolgoznak és a munkahelyükön nem tudják megoldani, hogy ebéd után is megmossák a fogukat. Ne csüggedjünk, így is van megoldás. Ha nincs lehetőségünk ebéd utáni fogmosásra, akkor javíthatunk a helyzetünkön más egyéb praktikákkal is. Rágcsálhatunk friss, és nyers zöldségeket vagy almát az étkezések után, így csökkenthetjük a lepedéket, tisztítjuk fogainkat, és erősítjük fogínyünket.


A szájhigiéniához hozzátartozik az is, hogy rendszeresen felkeressük fogorvosunkat, és ellenőriztessük szájüregünk egészségét, fogaink épségét. Ha odafigyelünk fogainkra, akkor nem kell tartanunk a fogorvostól sem, hiszen csak tanácsadásra és ellenőrzése megyünk, hogy biztosak lehessünk benne, hogy minden rendben van.

Fogfehérítés


Fogaink fehér színét sok minden elszínezheti: dohányzás, a kávéfogyasztás és a nem megfelelő fogmosás is. A rendszeres és alapos fogmosás mellett érdemes saját készítésű fogpasztát alkalmazni, ami segíti a fogfehérítést, és nem károsítja a fogínyünket. Nem kell más hozzá csak egy fogkefe, szódabikarbóna és egy kevés citromlé. Egy kiskanálnyi citromlevet keverjünk el egy kiskanálnyi szódabikarbónával, majd fogmosás után mossunk ezzel a keverékkel is fogat. Érdemes havonta, kéthavonta megismételni, így fogaink biztosan megőrzik fehér ragyogásukat, ráadásul nem kellett vagyonokat költenünk egy kezelésre.

Kellemetlen lehelet


Az erős szájszag több minden jele lehet. Jelezheti, hogy a fogápolást nem megfelelően végezzük, vagy annak a jele is lehet, hogy a szájüregünkben, vagy szervezetünkben valamilyen egészségügyi probléma jelent meg. Érdemes felkeressünk egy szakembert, aki segíthet a megoldásban, amennyiben egészségügyi problémával állunk szemben. Amennyiben nem, akkor a fogápolásunkban és étkezésünkben kell keresni a hibát.

Amennyiben nem egészségügyi probléma okozza a kellemetlen szájszagot, úgy érdemes fogmosási technikánkon változtatni. Az alapos fogmosás és szájöblítés megakadályozza azon baktériumok képződését, amik a szájszagért felelősek.


Tippek leheletfrissítésre


- Étkezés után, érdemes friss petrezselymet rágcsálni, ugyanis klorofilt tartalmaz, ami természetes módon frissíti  a leheletet. Más egyéb zöldségekben is megtalálható ez az anyag.

- Ha épp nem akad kéznél friss zöldség, rághatunk cukormentes rágót is az étkezés után.

- Érdemes odafigyelni táplálkozásunkra, hiszen sok esetben tehetőek felelőssé az elfogyasztott ételek, amik jóval az étkezés befejezése után is éreztetik illatanyagukat. Hagyma fogyasztása után például ehetünk nyers céklát, ami valamelyest semlegesíti annak illatát.

- Mindig alaposan mossunk fogat és tisztítsuk le nyelvünket is, mivel rengeteg lepedék és baktérium maradhat rajta.

- Szájöblítőként használhatunk sós oldatot. (víz és só keveréke.)

- Igyunk kellő mennyiségű folyadékot, hogy elkerüljük a szájszárasságot.

- Csökkentsük a kávé fogyasztást.

- Válasszunk körültekintően fogkrémet. Tanulmányozzuk az összetevőket és válasszuk a gyógynövény tartalmút, a sok vegyi anyag helyett.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL