GASZTRO

Bögrés sütemények - gyorsan, egyszerűen, finomat!

Szerző:
Szabó Anna
A bögrés süteményeknek rengeteg előnye van, kezdve azzal, hogy nincs szükség az előkészületekhez, mérlegre és még számos egyébként használatos eszközre. Egyszerűen elkészíthetőek, és még kezdő konyhatündérek számára sem jelenthet kihívást. A siker biztos.

 

Kezdetnek nem kell más csak egy 200 ml-es bögre vagy tejfölös pohár. Nagyjából mindent ezzel fogunk mérni, így nem kell a mérleg hiánya miatt bosszankodnunk. A másik két eszköz, amire mérés során szükségünk lehet, az evőkanál és teáskanál. Ezzel a két vagy három eszközzel ki is küszöböltük a mérleg használatát. Ezzel a módszerrel mutatok most két receptet. Az egyik egy piskóta a másik egy muffin. A piskóta sokak rémálma, de így egyszerűbbé tehetjük az elkészítését.

Piskóta

Hozzávalók:

5 db tojás
1 bögre cukor
1 bögre liszt
egy csipet só

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat, két külön edénybe. A fehérjéből egy csipet sóval készítsük keményhabot. Ha felvertük tegyünk bele apránként az egy bögre cukrot, miközben óvatosan, finom mozdulatokkal elkeverjük. Ezt követően mehet bele az egy bögre liszt, ezt is óvatosan keverjük el. Ha kész vagyunk, bele is tehetjük a sütőformába.
A sütőforma általában, ehhez a mennyiséghez egy 26 cm átmérőjű tortaforma, de használhatunk mást is. Ha nagyobb adagot szeretnénk készíteni, egyszerűen duplázzuk meg az adagokat.

Arra figyeljünk sütés közben, hogy ne nyissuk ki a sütőt, mert akkor összeesik a tésztánk. Nem kell neki sok idő, így hamar elkészíthető ez az alaprecept. Könnyen variálhatjuk, miután kész óvatosan vágjuk ketté, és töltsünk bele valamilyen krémet, pudingot vagy akár lekvárt. Díszítsük ízlés szerint.

 

Fahéjas muffin

Hozzávalók:

2 bögre liszt

1 bögre barnacukor

2 teáskanál őrölt fahéj

2 teáskanál sütőpor

fél bögre olaj

fél teáskanál őrölt gyömbér vagy frissen reszelt

2 darab tojás

1 evőkanál cukor

1 bögre író

kevés vaj a sütőforma kikenéséhez

Elkészítés:

  1. A lisztet keverjük el a sütőporral, a barnacukorral, a gyömbérrel, és egy teáskanál fahéjjal.
  2. Külön keverjük el az olajat, a tojásokat és az írót, majd az egészet keverjük el a már kikevert lisztes eleggyel.
  3. A vajjal kenjük ki a muffin formát, majd adagoljuk bele a tésztát. Ha megvagyunk, akkor tésztába nyomjunk egy kis mélyedést, és szórjuk rá a maradék fahéj és cukor keverékét.
  4. Előmelegített sütőben süssük körülbelül 15 percig, 175 fokon. Ha kész hagyjuk kicsit hűlni és csak azután vegyük ki a formából.

Ezt a receptet is kedvünkre variálhatjuk, készíthetünk rá mázat, vagy kicserélhetjük a fahéjat kakaóra. Keverhetünk a tésztához csokoládé darabokat, vagy gyümölcsöket.

Receptek forrása: Christa Schmedes - Bögrés sütemények

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL