Hozzávalók - a mákos gubához
- 6 db vajas kifli
- 15 dkg mák
- 2 cs. vaníliás cukor
- cukor (ízlés szerint)
- 1 cs. mazsola (el is hagyható)
- reszelt citromhéj
- kb. 3 dl tej
Öntet hozzávalói
- 3 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 2-3 ek. méz
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1 ek. vaníliás pudingpor
Elkészítés
A kiflit vágjuk karikákra, tegyük egymás mellé egy sütőpapírral bélelt tepsibe, helyezzük be a sütőbe, majd néhány perc alatt pirítsuk világos színűre.
A mákot daráljuk meg, keverjük össze a vaníliás cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, és az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral. A tejet melegítsük fel, és áztassuk benne néhány pillanatig az elősütött kifli karikát.
Egy sütőformát kenjünk ki vastagon vajjal, tegyük le egy sorba az áztatott kiflikarikákat, szórjuk meg a mákos keverék felével, majd fedjük be a kiflikarikák másik felével, és szórjuk meg a maradék mákkal.
Az öntethez keverjük simára a tojássárgákat a mézzel, a vaníliaaromával, a tejszínnel, és a vaníliás pudingporral, majd óvatosan öntsük rá a formában lévő mákos kiflik tetejére. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig.
Sült alma
- 2 db alma
- 1 ek. méz
Az almát vékonyan szeleteljük fel. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük egymás mellé az almaszeleteket, és ecset segítségével kenjük le mézzel. Tegyük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. A sütőből kivéve, helyezzük a sült almaszeleteket az elkészült mákos guba tetejére.
Vaníliasodó
- 5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 tk. vaníliás pudingpor
- 1 tk. vaníliaaroma
- cukor (ízlés szerint)
A tojássárgákat keverjük simára a vaníliaaromával, az ízlés szerinti cukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel. A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett csurgassuk bele a tojásos cukros keveréket. Kevergetve főzzük néhány percig, hogy a sodó kellően besűrűsödjön, majd vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Egészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK