KÖZÉRZET

Nyakon csípjük a fájdalmat!

Szerző:
Szabó Anna
Reggelente fájó, merev nyakkal ébredni nem természetes dolog, és nem biztos, hogy a helytelen fekvés az oka. Nem beszélve arról, hogy lehajtott ablaknál ülünk az autóban vagy megcsap a klíma szele és másnap bizony érezhetjük ezek kínzó utóhatását. Lássuk hát, milyen természetes módjai vannak annak, hogy nyakon csípjük a kellemetlenségeket!

 

Lehetséges lelki okok


A magyar nyelv igen szemléletesen fogalmaz, akkor is, ha mindennapi nyavalyáinkról van szó. Nem véletlenül nevezi nyakasságnak azt, aki végtelenül ragaszkodik az elgondolásaihoz, makacskodik. Ugyanakkor kialakulhat fájdalom akkor is, ha valakit olyan trauma, csalódás ért, melyből erős félelem alakult ki.

A nyak egy szűk összekötő a fej és a test, a fent és a lent között, az értelem és az érzelem között, emiatt a szűkösség miatt a nyak összefüggésben áll a szorongással, és kiváltképp a halálfélelemmel. Gondoljunk csak a torokszorító félelem kifejezésünkre, vagy arra, amikor szorul a hurok. Ezek mind a félelmet hivatottak kifejezni.

Oldalra hajtva a fejünket, az egyik oldal kinyílik, míg a másik feltárul előttünk. Ha következetesen szinte mindig jobbra biccentünk, akkor a bal oldal felé (női) irányul jobban a tekintetünk, ekkor a jobb oldal kicsit takarásba kerül. És fordítva: ha állandóan balra döntjük a fejünket, akkor a férfi pólus, a határozott énünk lesz hangsúlyos. Tudatos odafigyeléssel egyensúlyba hozhatjuk a két oldalt, hogy szemléletünk a szó szoros értelmében ne legyen egyoldalú.

Amikor valaki a nyakunkon lóg, az szintén ólmos terhet jelent. Álljunk a sarkunkra, és udvariasan tegyük helyre azt, aki szó szerint a terhünkre van.

Ha valaki tanácstalanságában lógatja a fejét, akkor a feje súlya teljes egészében a nyakára nehezedik, ez a tarkó fájdalmához vezethet. Ennek a tájéknak a tényleges megütése igen veszélyes, ráadásul hátbatámadásként érheti az embert. Így aki lógatja a fejét, áldozatként viselkedik, szinte felkínálja a tarkóját, és szinte biztos lehet abban, hogy az a bizonyos ütés nem várat túl sokat magára. Azonban minden egyes csapással csak rosszabbodik a helyzet. Fel kell emelkedni ebből a tartásból, a levertségből, és alázatosan, türelmesen fogadni az élet adta lehetőségeket.

Van olyan, akinél pont ennek az ellenkezője zajlik, vagyis igen magasan hordja az orrát, hátrahajtja a fejét. A gőgösséget jó, ha felváltja egy egészséges mértékű önbizalom, bátorság.

Ha annyira megmerevedik a nyakunk, hogy nem tudjuk balról jobbra fordítani, gondoljunk végig, hogy kinek vagy minek nem vagyunk képesek nemet mondani. Akinek a bólintás fájdalmas, az elzárkózik az újdonságok elől, nehezen halad a korral.

Más okok is állhatnak a háttérben


A lelki háttértől eltekintve a felmérések szerint legalább évente egyszer mindenkivel megesik, hogy merev nyakkal ébred. Akik irodai munkát végeznek, sokat ülve a számítógép előtt, vagy futószalag mellett töltik a napjuk nagy részét, vagy sofőrként tevékenykednek, még inkább ki vannak téve ennek a megpróbáltatásnak. A nyaktájon megmerevedett izmok olyan panaszokat is okozhatnak, mint a migrén, a fejfájás, légzési és szívproblémák, álmatlanság, ugyanis elnyomhatnak bizonyos artériákat.

A szem, illetve a nem megfelelő szemüveg, kontaktlencse is lehet a tünetek hátterében. Amennyiben nem kellő erősségű lencsét hordunk, a nyakunkat önkéntelenül is előre nyújtjuk, hogy jobban lássunk. Ez által igencsak megnyúlnak ezen a tájékon az izmaink.
Meglepő lehet, de a fogakkal is összefüggésbe hozták ezt a problémát, ugyanis a szájban végbemenő legkisebb változások is lecsapódhatnak a nyaktájékon. Ha más ok nem jöhet szóba, érdemes megvizsgáltatni a fogainkat.

Mit tehetünk még?


Eddzük a nyaki izmokat: Bal kézzel támasszuk meg a fejünket jobbról és pár másodpercig tartsunk ellent. Ugyanezt ismételjük meg a másik oldalra is. Húzzuk fel, majd ejtsük le a vállakat, végezzünk teljes karkörzéseket, vállkörzéseket egyszerre, majd váltott karral, vállal.

Ha jó az idő, választhatjuk a népszerű Nordic Walking edzést is, ugyanis a botok szorítása és az izmok elernyedésének váltakozása segít abban, hogy elegendő vér jusson a felsőtestbe, így a nyak tájékára is.

Munka közben nyújtogassuk a nyakunkat, mozgassuk meg egyik oldalról a másikra, félkört leírva. Kerüljük a teljes fejkörzést és csak lassan komótosan végezzük a gyakorlatot.

Ha feladatainkat ülő helyzetben végezzük, figyeljünk oda a megfelelő tartásra. Nincs görbe hát, csak egyenes derék. Figyeljünk erre akkor is, amikor a laptoppal az ölünkben ücsörgünk, a fejünk ilyenkor is lefelé lóg. Ajánlott ilyenkor is óránként kis szünetet tartani, megmozgatni a tagjainkat.

Segít a meleg: egy vastag sál vagy kendő ellazítja merevséget; hasonló a hatása van még infralámpának is. Egy masszázs mindenképpen jól jön, vagy egy 37°C-os meleg fürdő.

Hasznos lehet a reszelt nyers burgonyából készített borogatás. Egy kendőbe kötve helyezzük a fájó nyakra. Hasonlót készíthetünk káposztalevél segítségével is: tegyük a leveleket forró vízbe, majd 5 perc elteltével távolítsuk el a vastag erezetet. A maradékot tegyük kendőbe kötve a sajgó területre.

A relaxációs gyakorlatok, a jóga és az autogén tréning is sokat javíthat a már kialakult problémákon.

Alváshoz válasszunk olyan párnát, mely stabilan megtámasztja a nyakat. Még jobb, ha a felsőtestünket alátámasztva oldalt fekszünk.



A rozmaringolaj is hatásos lehet, ha pár cseppet pl. jojobaolajba vagy mandulaolajba keverünk és azzal masszírozzuk meg a nyakunkat.

Ajánlott kövek: jáde, akvamarin, gyémánt, kék turmalin

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL