SZÉPSÉG

Tippek a ragyogó tekintetért

Szerző:
Szabó Anna
Ahhoz, hogy csillogó szemeink elbűvöljenek mindenkit, nem elegendő a smink. Ugyan sok minden eltüntethető - hála a kozmetikumoknak -, de az idő nyomai vagy a huzamosabb ideig kialvatlan, táskás szemek nem hazudnak. Nézzük hát, mit tegyünk annak érdekében, hogy tekintetünk ne csak a szemfestéktől legyen sugárzó, hanem önmagában is.

 

Ártalmas körülmények


A technika rohamosan fejlődik, ez örömünkre szolgál, az viszont már kevésbé, hogy az órákon át tartó monitor előtti munka vagy az autónkban is működő légkondicionáló mennyire nem használ a szemünknek, de itt említhetjük a szoláriumot is, mely szintén szárít. Sokan talán nem is gondolják, hogy ezek a körülmények állhatnak annak hátterében, hogy a szemeik emiatt fáradtak, égnek, szárazak és viszketnek. A panaszok külsőleg is megjelennek piros, könny nélküli szemek formájában.

Nem véletlenül jelentkeznek ezek a tünetek, a szervezetünk így figyelmeztet bennünket. Szemünk fokozottan érzékeny, akár csak egy porszem jut bele, akár az álmosságtól dörzsöljük. Míg az előbbi esetben könnyezéssel megszabadulhatunk a kellemetlenségtől, addig az utóbbi mozdulatokat kerüljük: látószervünk valóságos sokként éli meg a mozdulatainkat.

Fontos tudni, hogy a szemszárazságot több tényező is kiválthatja, lehet az akár betegségek előfutára; de lehet a múló idő, a változókor is az okozója; sőt gyakori mellékhatása ez egyes gyógyszereknek is.

Ha hosszabb ideig ülünk a számítógép előtt, nézzük a televíziót, koncentrálunk valamire, olyankor kevesebbet pislogunk. Ilyenkor szemeink elfáradnak, kiszáradnak, és olyan érzésünk támad, mintha egy sivatagi túráról értünk volna haza, homokkal teli szemekkel.

Mit kerüljünk?


Amennyiben lehetséges, csökkentsük a képernyő előtti időt, akár televíziózásról, akár monitor előtti tevékenységről legyen is szó. Ez utóbbit nehezebb teljesíteni, ha a munkánkhoz elengedhetetlen, viszont mindenképpen tartsunk óránként 10 perc szünetet, amikor felállunk egy kicsit a gép mellől.

A megfelelő megvilágításról se feledkezzünk meg akár az előbb említett szituációkat tekintjük, akár mondjuk könyveket bújunk. A hosszas autóvezetés közbeni lankadatlan figyelem is oka lehet a szemszárazságnak, amennyiben tehetjük, ezt se vigyük túlzásba.

Ha szükséges, és van is szemüvegünk, ne restelljük, ne felejtsük el feltenni. Máris egy eséllyel kevesebb lesz a ráncok számára, amelyek a hunyorgástól is előbukkanhatnak idő előtt. És ha már itt tartunk, a homlokunkat se ráncoljuk, ha nem muszáj. Megelőzhetjük így a szemöldökök közt húzódó hosszanti és az afeletti vízszintes barázdák korai megjelenését.

Próbáljunk elegendő időt hagyni az alvásra is. Ha módunkban áll, legkésőbb 11-kor térjünk nyugovóra, ugyanis az éjfél előtti alvás az egyik leghatásosabb szépítőszer.

Mit tehetünk?


Reggel például egy csodás rózsaborogatást, mely eltünteti a duzzanatot a szemekről. Patikában kapható rózsavízzel itassunk át egy-egy vattapamacsot és helyezzük a szemhéjakra őket. Tíz percre feküdjünk még vissza.

Szemkörnyéki ráncokra kiváló a kávézacc, már ezért se dobjuk ki. Egy evőkanálnyit ugyanennyi hidratálókrémmel keverjünk össze, és kenjük fel a szemkörnyékre, de juttassunk belőle az arc többi részére is. (Állítólag még narancsbőrre is hatásos.)

Az idő előtt jelentkező szemráncok ellen nyomkodjuk meg ujjainkkal a bőrt nagyon finoman az alsó szempilla külső részétől befelé haladva. Ismételjük meg jó párszor a mozdulatokat mindennap. Ügyeljünk továbbá a légzésünkre is: nyomás közben lélegezzünk be, és a bőrt elengedve pedig ki.

Régi jó l bevált segédeszköz a táskás szemekre a kiskanál. Hűtsünk le belőle egyet-egyet és helyezzük őket a belső szemzug alá. Húzzuk ezután óvatosan a kanalakat a halánték felé, majd tartsuk őket rajta pár másodpercig. Ismételjük meg háromszor a gyakorlatot.

Még mindig hideg, sőt még hidegebb megoldás: forrázunk le petrezselymet, hagyjuk fél órát állni, majd ha kihűlt, helyezzük a főzetet jégkockatartóba. Ha elkészült, masszírozzuk vele a szemkörnyéket, mely által tekintetünk sugárzó lesz.

Remek módszer a szem alatti karikák, alkalmanként kofferek eltüntetésére a következő: áztatott, majd lehűtött teafiltereket tegyünk a szemeinkre, és pihenjünk le ezzel a borogatással pár percre. Pihent és csillogó tekintet lesz a jutalmunk. Mindegy, milyen teát választunk, de a leghatásosabb ilyenkor a zöld tea.

A duzzadt szemhéjat a kamillás borogatás hozza helyre. Főzzük meg a virágot a szokásos módon, és mártsunk vattapamacsokat a már langyos főzetbe. Helyezzük a csukott szemhéjakra és lazítsunk.

Lelkünknek is jót tesz és relaxál a következő gyakorlat: dörzsöljük össze a két tenyerünket, és rögtön azután takarjuk be velük a szemeinket. Két percig pihenjünk így, közben könyökünket meg is támaszthatjuk. Az idő leteltével lassan húzzuk el a tenyerünket és szintén óvatosan nyissuk ki a szemünket, mely frissebb, pihentebb lesz, mint előtte volt.

Nagyon fontos a megfelelő vitaminbevitel is, ez esetben az A-vitaminé. Természetes úton is bevihetjük sajt, spenót, tojás, máj, sárgarépa, barack, színes zöldségek és gyümölcsök formájában.

Felhasználhatjuk a kövek gyógyító erejét is. Vegyünk egy zafír követ a szájunkba, és miután felmelegedett, a behunyt szemünket simítsuk végig vele. A hegyikristály állítólag kiszívja a rossz nedvességet a szemből, ezért tegyük ki a napra, majd tartsuk a becsukott szemeink elé.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL