MÁGIA

Mindennapos csodára vágysz? Akkor Tibet mágiája!

Szerző:
Szabó Anna
Hamvas Béla, elismert ezoterikus és filozófus szerint, Tibetben nincsenek ’csodák’. Ott rendszeres, és magától értetődő, ha valami misztikus esemény történik. Egy lépésre van a szellemvilág és napi szintű a varázslás. Tibetben miért megy minden úgy, mint a karikacsapás és Magyarországon miért nem?

 

Úgy látszik, Tibetben minden jóval egyszerűbb, aminek köze van a mágiához. Elszigeteltsége a civilizációtól, vagy az évezredek óta fennálló misztikus aszkézis folytán sokkalta könnyebb átlépni és kapcsolatot teremteni a láthatatlan világgal.

Váltsd meg a saját életedet és légy Bön!

Tibet uralkodó vallása napjainkban a VIII. században, Indiából beszivárgott buddhizmus, de ebbe a vallásba a manapság is virágzó, ősi Bön és hindu Véda vallás van beleépítve. Az utóbbi tanítása, hogy a világnak csak elenyésző része és csak legkülső burka látható, érzékelhető és a Bönnel való gyakorlatok juttatnak el a teljes láthatóságig, megismerésig. A Bön egy állandóan zajló, rituális gyakorlat és érintkezés egyben, az ember és a természetfeletti erők között. Misztériumának értelme, hogy eloszlassa szemünk elől a káprázatot és kilépjünk a tudatlanság, tévedések, hamis álomképek világából és visszatérjünk a lelkünkhöz. Régen ezt a bizonyos káprázatot maya-nak hívták, mára sanmsara lett. Sanmsara a látható világ, a születés, szenvedés, halál egyhangú, üres élet körforgása. Az ebből való kiszabadulásnak neve régebben az atman volt, most a buddhizmus elterjesztette a nirvána kifejezést, ami a tökéletes felébredést és boldogságot is jelenti.

A Bön vallás gyakorlatai között kiemelt helyen szerepel a tumo és a chöd. Mivel az aszkéták általában a hegyekben, barlangokban, a hidegben élnek, ismerik azt az eljárást, miként tudják testüket mindig melegben tartani a lélek tüzével. Ez a tumo. A chöd szó annyit tesz: kivégzés. Három részből áll és mindegyik egy-egy lépcsőfok afelé, hogy levesd magadról a tudatlan életformát, a megtévesztésekkel teli világot, megszabadulj a kísértő múlttól, és halhatatlanná tedd a lelkedet úgy, hogy közben megváltod magadat! Így leszel az éberségnek és a tudásnak birtokosa. Ilyen kisebb gyakorlatok a „Mindennapos meditáció”, vagy ez európai értelemben vett álommágia, mikor az ember ébrenlét - és álomtudatát egyetlen folyamatos egésszé képes kapcsolni.

Mint minden vallásnak, úgy a Bönnek is meg van a legmagasabb rendű szellemi útja, méghozzá a Nyílegyenes ösvény, amit spirituális értelemben szó szerint lehet értelmezni. Egy egyenes út, ami félredob minden megalkuvást, előítéletet, nem törődik se a jó, se a rossz tettekkel, csak a cél létezik, és az eltántoríthatatlan aszkéta, aki bármi áron, végig viszi ezt az utat, egyenesen a Nirvána felé.

Nagyhatalmú guruk és mágusok

A Bön gyakorlói a misztikus aszkéták, nálunk nyugodt szívvel lehetne mágusoknak is hívni őket a hasonló tulajdonságok kapcsán. Az aszkéta különleges képességek birtokában van és a láthatatlan erőkkel szoros kapcsolatot tart fenn. Gyakorlataik célja, hogy egyenesen visszatérjenek a valóságba és ennek az életfeladatnak a Nyílegyenes ösvény, vagyis a Mahayana, a Nagy út nevet adták. De ezek az aszkéták, nem reklámozzák magukat, és még csak nem is hirdetik fennhangon tudásukat. Régen például az igazi aszkéták úgy éltek, hogy senki sem tudott róluk. Egy barlangban, kuckóban, vagy a hegyekben meghaltak, de maradványaikat sosem találták meg. Az igazi aszkéta lélek, magába fordulva, elmélyülten, meditációban, a láthatatlan világnak és az isteneknek szentelve, a világi hívságokról lemondva, testét elhanyagolva élt.

Persze ezeket a csodákat és képességet, nem egyedül szerezték meg. Eleinte minden aszkétajelöltnek szüksége van egy mesterre, aki beavatja ők a rejtelmekbe. Tibeti nyelven a mester, a guru, aki egyben az apa, az anya, az isten, egy emberfeletti lény. Minden guru és aszkéta jártas a Bön gyakorlataiban. Az egyik legfélelmetesebb tehetségük a Pho-wa, az a technikai készség, amellyel az aszkéta a halott tudatát átveheti, vagy a tudatot bármilyen ember testéből kiűzheti, és más tudattal cserélheti fel. De ugyanilyen szuperképességük a hatásos imák mormolása, a mandalák és mantrák erejének felszabadítása, a dakinik (démonok) megidézése illetve a gyógyítás. Arról nem beszélve, hogy ’Tibet mágusairól’ az is hírlik, hogy képesek levitálni és gondolataikkal tárgyakat mozgatni. Sőt, előző életeikre is kitűnően emlékeznek, mint a reinkarnációban jártas személyek. Gondoljunk csak a Dalai Lámára, aki már kiskorában emlékszik előző életére, és aki például az őt tesztelő bizottságnak könnyedén megmondja, hogy legutóbbi testében mit, hol hagyott a lakhelyén.

Ám mindenekelőtt, ha valóban felcsapunk a Bön-vallás-vonatra, akkor, ahogy a Tibetben élő aszkétáknak, úgy nekünk is szükségük lesz egy gurura, aki személyünkre szabja a vallást, a gyakorlatokat és utat mutat a maximális boldogság és tudatos élet felé. Amíg megtalálod vezetődet, elkezdheted utadat egy házi oltár készítésével is, ahol elkezdhetsz meditálni és ráhangolódni a láthatatlan világra!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL