GYERMEK

Mit taníthat neked gyermeked?

Szerző:
Szabó Anna
Mikor világra jön egy gyermek, a törékenysége, puhasága a szembeötlő. Szinte kézbe is alig meri venni az ember, olyan picike, szinte magatehetetlennek tűnik. Mikor vártad is őt, talán elképzelted, mennyi mindent fogsz neki megtanítani a világról. Megmutatod neki, hogy boldogulhat majd, de egészen picinek tűnő dolgokban is te vagy a segítsége: evés, ivás, öltözködés, szobatisztaság időszaka, beszéd, stb.

 

Ha jobban megnézzük, ez nem is klasszikus értelemben vett tanítás, inkább példamutatás, minta adása. Így már el is érkeztünk ahhoz, hogy nem csak mi vagyunk gyermekünk segítője, hanem bizony ő is nagy szerepet játszik/játszhat a mi tanításunkban is. Hiába pici és törékeny, bölcsessége és tudása hatalmas.


Eléd tartott tükör


Mikor eljött a fejlődésének azon szakasza, hogy észrevehetően téged másol, néha egészen fájdalmas élmény tud lenni érzelmileg. Hasonló módon dühös, mint te, hasonlóan gesztikulál, fejezi ki magát? Olyan oldaladat mutatja meg, amit magad előtt is nehezen ismersz el? Esetleg gyermekkori élményeket, emlékeket ébreszt fel benned? Akár az újszülöttkori sírása, egészen pici babás megnyilvánulásai felszínre hozhatják a saját puttonyodban rejlő élményeidet, hozott mintáidat. Ne légy rá ezért dühös, ne akard elnyomni ezt, ez egy jó lehetőség az önismeret fejlesztésére! Árnyoldalad is hozzád tartozik, mindenkinek van jó és „rossz” oldala, hisz nem létezik világosság sötétség nélkül. Az, hogy gyermeked rávilágíthat a negatívabb tulajdonságaidra, nem feldolgozott érzelmi sérüléseidre, egy terápiás gyakorlattal is felérhet.

Hitelesség


Persze nem tudatosan, inkább ösztönösen buzdít a hitelességre. Nem arra fog reagálni, amit mutatni szeretnél felé, hanem arra, amit valójában érzel. Mondhatni, „átlát a szitán”. Pontosan tudni és érezni fogja, hogy mit érzel VALÓJÁBAN. Hiába mosolyogsz rá és akarod megsimogatni gyengéden, mikor belül forrsz és mérges vagy, bármi miatt. Érezni fogja valódi érzéseidet és annak megfelelően fog ő is reagálni.

Őszinte, tiszta szeretet és öröm


Gyermeked elvárásmentesen, ítélkezésmentesen, „csak” szeret. Törékenynek tűnő bizalma válaszkészséged nyomán megerősödik, látod rajta, hogy elfoglalta helyét a világban, amire számíthat és ami jó neki. Hatalmas szemeivel csillogón néz rád és valahogy egyértelmű az összetartozásotok. Sallangok nélkül, giccsmentesen, tisztán. Nem az köt össze bennetek, hogy bármit is megtesztek egymásért, hanem a puszta létetek. Az együttlétetek. Örül a világnak, örül neked, örül a létezésnek. A boldogsága és elégedettsége nem tárgyaktól függ, hanem az őt körülvevő, róla gondoskodó emberek szeretetétől és gondoskodásától. Megtaníthatja ezáltal az együttlétek értékességét és fontosságát. A kommunikáció szükségességét, ölelést, érintést, amikről a nagy rohanásban, bizalmatlanságban hajlamosak vagyunk elfeledkezni, átsiklani saját igényeink fölött is.

Az ’elég jó’ pont jó


Ez kapcsolódik a fenti ponthoz. A gyermeked a puszta lényedért szeret. Úgy szeret, ahogy vagy. A te valódi lényedet. Akkor is, mikor bukdácsolva haladsz utadon, mikor bizonytalan vagy, néha dühös és elkeseredett. Nem kéri tőled, hogy tökéletes légy, sőt! Hosszútávon számára is optimálisabb, ha nem a tökéletességet hajszoló család vagytok, hiszen így neki is könnyebb lesz természetesnek érezni önnön tökéletlenségét és elfogadni magát úgy, ahogy van. Ő segítségedre van abban, hogy szeresd magad, ha az ő szemével tekintesz magadra.

Bocsánatkérés jótékony hatása


Mikor gyermekedre alázattal tekintesz és egyenrangú felek vagytok, egy-egy konfliktus, érzelmileg nehezebb pillanat, időszak esetén a bocsánatkérés hozzátartozhat az életetekhez. Jótékony hatással bír, hisz a gátló eltávolodást feloldja, újra visszatalálhattok egymáshoz, nem helyezed magad gyermeked fölé, hanem elismered saját állapotodat, gyengeségedet, hibáidat. Spirituálisan nézve ez egy nagyon tiszta és egotól mentes állapot lehet, érzelmekben nagyon gazdag.

Felszabadult játék és adott pillanatra koncentrálás


Ahogy egy gyerek játszik, az földöntúli látvány! Akár hason fekve bíbelődik egy rágókával, vagy nagyobbacska gyerkőc a szőnyegre lekuporodva kirakózik, akár a parkban rohangál, akár könyvbe temetkezik, látszik rajta, hogy élvezi és felszabadítja. Átadja magát teljesen az élménynek, mitsem törődve azzal, hogy mit fog hozzá szólni más, hogy néz ki közben. Egyszerűen csak élvezi. Ha rá tudsz hangolódni erre az energiára, megtapasztalhatod újra(vagy talán életedben először?) ezt az örömöt, és önfeledten hintázol, fogócskázol, színezel, stb. Nem mindennapi tapasztalás! Nem elhanyagolható, ahogy gyermeked közben a jelen pillanatban van. Nem vágyódik előre a jövőbe vagy a múltba, számára csak a jelen létezik. Addig, amíg mi nem tanítjuk meg ennek ellenkezőjére.

Nézd meg kisbabádat, kisgyermeked! Mit látsz rajta? Mi az, amit ő hozott be az életedbe, aminek fénye talán kicsit megkopott, de most újra ragyog? Mit köszönsz meg ma neki?


Nektek mi volt a legnagyobb segítség várandósan, szülés alatt és után?

Dobiné Olasz-Papp Nóra
Válaszkész Szülők Egyesülete

Kérdésed van? Tedd fel bátran >>

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL