SZÓRAKOZÁS

Született feleségek "mini" kiadásban, avagy a "Csinos kis hazudozók"

Szerző:
Szabó Anna
Négy lány, egy haláleset, rejtélyes üzenetek, titkok, bonyodalmak, és még több titok... A Pretty little liars című sorozat néhány évvel ezelőtt jelent meg Amerikában. A sorozat alapja Sara Shepard azonos című regénye volt.

 

A történet főszereplői gimnazista lányok, Spencer (Troian Bellisario), Aria (Lucy Hale), Hanna (Ashley Benson) és Emily (Shay Mitchell), akiket összeköt egy sötét bűncselekmény, a barátnőjük, Alison (Sasha Pieterse) rejtélyes eltűnése. Bár Alison halott, mégis ő válik a történet egyik főszereplőjévé, ugyanis minden történés visszavezethető azokra az eseményekre és tettekre, melyeket Alison élete során véghezvitt.


Műfaját tekintve nem egyszerű a sorozat meghatározása. Keverednek benne az amerikai tini-drámák elemei a misztikus-thriller jellemzőivel. Semmiképp nem nevezhető azonban könnyed, szórakoztató sorozatnak, hiszen minden rész új izgalmakat, meghökkentő, és ijesztő fordulatokat sorakoztat fel, már-már horrorfilmbe illő jelenetekkel, történésekkel.


A négy (öt) fiatal lány kalandjait nézve sokaknak eszébe jutottak a Lila akác köz „született feleségei”. Valóban van hasonlóság a két sorozat között, első sorban hangulatát, műfaját tekintve. Először mindegyik könnyed, szórakoztató, vígjátéknak tűnhet, ám már az első percekben a néző tudomására jut egy öngyilkosság/eltűnés, mely rögtön eloszlatja a könnyedség illúzióját. A Született feleségekben és a Pretty little liars-ban is az öt barátnőből meghal az egyik, és ez a haláleset, valamint az ezzel kapcsolatos rejtélyek állnak az egész évad középpontjában. A négy barátnő karaktere mindkét sorozat esetében négy különböző személyiséggel párosul, mellyel kapcsolatban szintén felmerül némi párhuzam. A Született feleségek Gaby-ja és a Pretty little liars-ből megismert Hanna között egyértelmű a hasonlóság. Mindketten talpraesettek, nagyszájúak, hiúak, és nem utolsó sorban gyönyörűek. Tipikus menő csajok, akikért minden pasi odavan. Gondolataik főként a külsejük körül forognak, és bár néha butácskának tűnhetnek, azért a helyén van az eszük is. Nem ilyen egyértelműen, de van hasonlóság Susan és Aria karaktere között is. Amellett hogy csajosak, bájosak, és törékenynek tűnnek, mindkettejükben van kellő vagányság. Spencer és Lynette, valamint Emily és Bree karakterei is egyértelműen párhuzamba állíthatóak egymással. Spencer és Lynette a racionálisak, a legokosabbak a négy barátnő közül, ők azok, akikre támaszkodnak a barátnőik, akiktől mindig elvárják, hogy megtalálják a megoldást a problémákra. Emily és Bree pedig a jólnevelt, kissé prüd személyiségek, akik egy idő után azonban átlépik korlátaikat.


A Pretty little liars-t nem csak a négy lány kalandjai és a folyton izgalmakat kínáló cselekmény miatt érdemes nézni, hanem bizony a jó pasik miatt is. Ezra, a visszafogott angoltanár, és Caleb, aki csak az első évad végefelé tűnik fel, mindketten méltán érdemelhetik ki minden lány, és nő figyelmét. Nem hagyható ki a sorból Toby sem, aki, bár kissé rejtélyes figura, és nem nevezhető klasszikus értelemben vett jó pasinak, mégis van benne valami vonzó. Természetesen a férfiak személye – ahogy az lenni szokott - a sorozatban csak bonyolítja a már amúgyis bonyolult szálakat.
Végezetül muszáj szót ejteni a történet másik főszereplőjéről is, aki egy fantom alak. „A”-nek nevezi magát, és az ő üzeneteivel kezdődnek a bonyodalmak az első részben. Az évadok során több lehetőség is felmerül „A” személyét illetően, de az igazság még várat magára.


Magyarországon a sorozatot Hazug csajok társasága címmel 2014 januárjában mutatták volna be, azonban a várva várt premier elmaradt. Azóta nincsenek információk a sorozat indulásáról. Reméljük, hamarosan sor kerül rá, hiszen már most nagy rajongótábora van hazánkban is a „csinos kis hazudozóknak”.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL