ÁLLATI CUKISÁGOK

Állati nevek - Mit árulnak el a gazdiról?

Szerző:
Szabó Anna
Az állattartás az esetek többségében a névadással kezdődik, Ez is egy kreatív feladat lenne, amit sokan sokféleképpen értelmeznek. Na de mi köze valójában a gazdinak az általa kiválasztott névhez?

 

Mi legyen a neve?

Ez a kérdés nem csak babavárásnál hangzik el, hanem akkor is, amikor új állat érkezik otthonunkba. Egy hatalmas különbség van a gyereknek való névválasztás és az állat elnevezése között. Alapjáraton egy kutya vagy macska nem fogja leszedni a fejedet, ha a Ragasztó nevet választod neki (esetleg a Radiátort).


Hozzá kell tennem, sajnos ma már sokkal megengedőbbek az emberi neveket illetően, amit helytelenítek, és szándékosan nem hozok fel példákat, hogy mely nevek keseríthetik meg a születendő gyermekek életét. Egy a lényeg, az állatnak való névválasztás során sokkal szabadabbra engedhetjük képzeletünket, hiszen egy állat ugyanúgy szeretni fog „hülye” névvel, mint átlagossal vagy poénossal.


Nevek felsorolásával irományom kissé unalmassá válna, így próbálom bekategorizálni őket, és megosztom a feltételezéseimet, hogy vajon mi járt a gazdi fejében, mikor az adott nevet választotta. A kategóriákat a teljesség igénye nélkül alkottam meg, hiszen én sem ismerhetek minden állatot és gazdit, szóval az olvasók bocsánatáért esengek, ha netán megfeledkeztem volna valamelyik típusról.


Amikor nincs neve


Itt most nem arra gondolok, amikor hirtelen nem jut eszébe semmi a gazdinak, de egy hét múlva pótolja ezt a hiányosságot. Előfordul, hogy egyáltalán nem kap nevet a jószág, mindig csak A Kutyának vagy A Macskának esetleg A Hörcsögnek emlegetjük. Szerintem ilyenkor három dolog állhat a háttérben. Vagy született egyszerre több kismacska és csak azt látjuk, hogy egyik vörös másik fekete, és mivel még nem tudjuk, hogy egyáltalán megtartjuk-e (mert mondjuk valószínűbb az eladás vagy az elajándékozás) nem erőltetjük meg magunkat ilyen szempontból. A második eshetőség, hogy van 20 egyformának kinéző, de legalábbis egyszínű nyulunk, és valahogy nincs idegzetünk elnevezni őket, úgyis belezavarodnánk. A harmadik variáció, és a legkevésbé jó, ha valamiért nem alakult ki igazi kötődés az állattal, és hosszú idő után sem ismerjük annyira, hogy válasszunk neki egy hozzá illő nevet.


Tucat nevek


Bodri. Cirmi. Morzsi. Brumi. Fifi. Ugye mindenkinek ismerősen csengenek? Ha létezne naptár állatnevekkel, nekik valószínűleg évente legalább 3 különböző napon is tarthatnánk névnapi ünnepséget. A gazdi feltehetően nem sokat gondolkozott a névadáson ilyen esetben. Biztosra ment, ezek bevált, kedves nevek, de nyilván nem túl egyediek. Azért egy pulira nyilván illik a Bodri, vagy Morzsi a magyar vizslára, nem nagyon lehet melléfogni.


Emberi nevek


Kormi nevű embert nem ismerek (szerencsére…) de Fanni nevű kutyát nem is egyet. Fantázia vagy tipikus állatnevek helyett sokan inkább maradnak a keresztneveknél. Ennek lehet az is az oka, hogy tetszik az illetőnek egy extrém név (pl. Málna) de gyanítja, hogy a gyerekének azért mégsem adná ezt a nevet. Viszont állat esetében semmi fura nincs benne, sok esetben még illik is rá. Az emberi nevek persze nem csak magyarok lehetnek, a különleges hangzású külföldi nevek sem ritkák (pl. Melissa, Dolly, Lucy). Egy biztos, vagy különleges nevet akart adni a gazdi, vagy nem jutott eszébe fantázianév (esetleg illik rá ez a keresztnév valamiért). Sokan egyébként azért tesznek tiltólistára pár keresztnevet, mert ismernek ilyen nevű állatot, és mindig az jut eszükbe a névről, ennyiben nem szerencsés alapvetően emberi nevet választani.


Mesefigurák, egyéb filmszereplők, híres emberek vagy állatok nevei


A média bizony hatással van az emberek életére, akár ilyen módon is. Ismerek Bogyó nevű kutyát, akinek kis gazdái nagy Bogyó és Babóca rajongók. Biztos véletlen… Szimba, Vacak, Mirr-Murr, Pongó, Garfield, valamennyi meseszereplő, és sűrűn előforduló név is az állatok körében. Felesleges ragozni, hogy miért kap egy állat ilyen nevet, hiszen egyértelmű: a gazdája vagy a meséhez kötődik annyira, hogy kedvenc szereplőjéről nevezi el kis barátját, vagy csak simán ott hallotta először és megtetszett neki. Ide lehetne még sorolni a mitológiai alakokról (pl. Aphrodité) vagy történelmi személyekről való elnevezést, ami már ritkább, de ugyanolyan elven működik a dolog: a gazdi olvasta, hallotta valahol és megtetszett neki, netán szimpatizált is a névadóval.


Egy tulajdonságáról


Cuki. Nyafi. Picúr. Lusti. Sőt talán még a Cirmi is ide tartozhat, ha a színére utalunk vele. Az aranyos kutyáknak emellett előfordul, hogy ételneveket adunk pl. Kókusz, Bonbon, amivel egyszerre utalunk a cukiságára és akár a színére is. Ez sem szorul különösebben magyarázatra, hiszen egy tulajdonságról adott név mindig passzol az állathoz, és bár itt is előfordulnak gyakori nevek, azért egyedieket is találunk szép számmal.


Humoros és egyedi nevek


Csempe. Puttony. Lavina. Vodka. Zokni. Csövi. Répa. Hattyú. De vannak ennél sokkal cifrábbak is. Mivel vannak bizony kreatív gazdik, akik végre kiélhetik magukat névadáskor. Bár köztudott, hogy két szótagú nevet tud könnyen megjegyezni a kutya meg a macska is, van, aki ezt nem tartja fontosnak (pl. Puliszka, Tapéta). Esetleg a több szótagos nevet rövidíti egy két szótagos becenévvel. Egy a lényeg, ezek a nevek különösen jók, mert többnyire viccesek, bár azért nem árt vigyázni, hogy ne hasonlítson pejoratív értelmű szóra. A gazdi ilyenkor mindenképp különleges vagy vicces nevet akar adni, esetleg eszébe jut rögtön valami hülyeség mikor meglátja az állatot, vagy lehet akár szakmai ártalom (pl. felbecsülhetetlen pillanat, mikor a bérszámfejtő Árrés-nek érti a kutya nevét a telefonban…).


A névadás tehát izgalmas dolog, érdemes időt áldozni rá, és a kedvencünkhöz illő nevet választani, mivel gondoljunk bele, ő is akár csak egy gyerek egész életében ezt a nevet fogja viselni, és erre fog hallgatni.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL