GASZTRO

Mennyei ebéd az egész családnak - Túrós rakott tök

Szerző:
Szabó Anna
Kiadós, és még diéta alatt is fogyaszthatjuk. A változatos konyha egyik remeke, aminek segítségével még gyermekeinkkel is megszerettethetjük a tökös ételeket. Ebben az ételben egyesül a tök, a darált hús és a túró, amely páratlan ízharmóniájával biztosan elkényezteti a család minden tagjának ízlelőbimbóit. Leírom a diétás változatot, de adok tippet hozzá a kiadósabb ételek kedvelőinek is.

 

Hozzávalók:

darált hús
egy fej hagyma
paradicsomlé, vagy sűrített paradicsom, vagy paradicsom
fokhagyma
kevés zsiradék, és vaj
só, bors

túró
tök vagy cukkini
sajt
oregano, bazsalikom és egyéb fűszerek ízlés szerint
(rizs)

1. A darált húst úgy készítem el, ahogy a bolognai mártást. A mennyiség attól függ, hogy hány adagot főzök, fél- és egy kg között. Ennyitől jó húsos lesz. Kevés olajon vagy más egyéb zsiradékon hagymát pirítok, teszek hozzá egy-két gerezd fokhagymát is. Ráteszem a darált húst, kicsit megpirítom, sózom, borsozom, aztán bazsalikommal, kakukkfűvel, oreganóval ízesítem. Paradicsomlét szoktam rátenni, amit én teszek el itthon, de lehet friss paradicsomot vagy sűrített paradicsomot is adni hozzá, ez ízlés és megszokás kérdése. A húst így puhára párolom. (Ha sietek, akkor fogok egy bolognai alapot, és a leírás szerint elkészítem.)


2. Amikor elkészül a bolognai-s alap, előveszem a tököt. Ha frissen szedem a kertben, akkor megpucolom és lereszelem, de akár karikázhatjuk is. (Télen pedig sokszor a fagyasztóból veszem elő az eltett tököt, így választhatok, hogy gyalult tök legyen az alapja, vagy rántani szánt tök szeletek.) Enyhén sózom a tököt.


3. A tepsit kivajazom. A tököt egyenletesen eloszlatom a tepsiben. Majd fél kg túrót egyenletesen rászórok. A bolognai húst elterítem a túró tetején, végül sajtot reszelek rá.


4. A sütőt előmelegítem. Általában egy fél órát alufólia alatt párolom a sütőben közepes lángon, majd az alufóliát levéve színre sütöm. Amikor a sajtnak szép pirosas színe van, akkor már kész is.

Opcionális: Ha igazán kiadós ételt szeretnénk, akkor rizzsel turbózhatjuk fel az alap receptet. Előre meg szoktam főzni a rizst, majd a tök és a túró közé rétegzem. Úgy is elkészítettem már, hogy megfeleztem a tepsit, így egyszerre kétfélét sütöttem. Egyik felében rizzsel, másikban anélkül.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL