ÁLLATI CUKISÁGOK

Nem chip-jük?

Szerző:
Szabó Anna
2013 januárjától kötelezővé tették a kutyák mikrochip-pel történő egyedi azonosítását. AZ állatvédők szerint ez előrelépés, vannak azonban, akik aggódnak…

 

Három kutyánk van, mindegyiket civil szervezettől fogadtuk örökbe. Ketten a helyi menhely lakói voltak, a harmadik egy fajtamentő társaságtól került hozzánk. Kizárólag ivartalanítva, chip-pelve.

A törzskönyvezett kutyákat már évek óta chippel látják el, és az állatvédő szervezetek többsége, valamint a fővárosi Illatos úti telep is egyedi azonosítóval ellátva adja örökbe a kutyákat.



Ugyanis a kormány döntése értelmében 2013. január elsejétől minden 4 hónapnál idősebb kutyát kötelező bőr alá ültetett mikrochip-pel ellátni, és ezzel párhuzamosan regisztrálni kell az állatot az országos adatbázisban. Kivétel nincsen, és aki ezt elmulasztja, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat.

Mire jó a chip?


A chip nagyjából akkora, mint egy rizsszem, és a beültetése látszólag alig különbözik egy egyszerű védőoltás beadásától. A szerkezetet a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik. A kapszula szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állatra. Ritkán előfordulhat, hogy elvándorol, még ritkábban, hogy nem működik a jeladó, ezek miatt is szükséges a rendszeres ellenőrzése.

A rendelkezés hatalmas előrelépés a kóbor kutyák problémájának megoldása terén az állatvédők szerint, hiszen a chip segítségével néhány perc alatt fellelhető a kutya gazdája - már ha az adatokat pontosan bevezették a központi adatbázisba. Gyakran megesik ugyanis, hogy ha meg is történt a regisztráció, a tulajdonosváltozást már nem jelentették be, így sokkal nehezebb kinyomozni, hogy kihez tartozik a kutya.

Másik gyakran előforduló eset, hogy a chip beültetésre kerül, de nem regisztrálják, és ebben az esetben is hiába keressük a tulajdonost.

Még egy személyes történet: a férjem a napokban egy erdőn autózott, amikor két csapzott kutyára lett figyelmes. Látszott, hogy együtt kóborolnak, barátságosak, de nagyon fáradtak voltak.

Betette őket a kocsijába és elautózott velük az állatorvosi rendelőbe, ahol kiderült, hogy van chipjük, a gazda telefonszámát egyből fel tudta hívni, így a történet happy end-del zárult.

Adatkezelés

A behelyezést követően az állatorvosnak 8 napja van rá, hogy a gazda adatait rögzítse az interneten keresztül elérhető országos adatbázisban. Az állatorvosok a Petvetdata rendszert használják, melynek honlapján a chipszám alapján bárki ellenőrizheti, hogy kutyája bekerült-e már az adatbázisba. (A chip 15 jegyű azonosítóját tartalmazó matricákat az állatorvosok az oltási könyvekbe szokták betűzni, de megtalálható a származási lapon és az állatútlevélen is.) Egyszerű felhasználóként az adatbázisban csak a kutya néhány adata látható, a gazdára vonatkozó személyes adatok megtekintéséhez már állatorvosi regisztráció szükséges. Az adatbázis jelenleg több mint 700 ezer állat adatát tartalmazza, de ebben nem csak kutyák szerepelnek.

Érdemes időnként ellenőrizni az adatokat!

A nyáron gyakori viharok, illetve a petárdázás-tűzijátékozás nagyon sok kutyát megviselnek, és ha a gazda nem vigyáz az állatára, akkor az ijedtében könnyen világnak eredhet. Ezért nagyon fontos, hogy aki tudja, hogy a kutyája fél, az zárja el biztonságos helyre, esetleg kérjen nyugtatót az állatorvostól. A Petvetdatán érdemes ellenőrizni az adatokat, és a mikrochip mellett javasolt egy bilétát is tenni a kutya nyakába az elérhetőségekkel, hogy minél egyszerűbben és gyorsan hazatalálhasson, ha esetleg mégis elveszne.

(Már csak azért is, mert nem mindenki szaladgál chip-olvasóval és bizony előfordulhat, hogy jószándékú emberek „örökbe fogadják” a megtalált kutyát. )

Ellenőrzik-e a chip beültetését?


A jogszabályok betartásának ellenőrzése az állategészségügyi hatóság és a jegyző feladata, továbbá az állatorvosnak kötelessége ellenőrizni a vizsgálat előtt, hogy rendelkezik-e chip-pel a kutya. Abban az esetben, ha már elmúlt 4 hónapos, és még nincs chipje, akkor azt az állatorvos és a jegyző is köteles jelenteni a kerületi állategészségügyi hivatal felé. Létező probléma, hogy elvárják az állatorvosoktól, hogy "feljelentsék" pácienseik gazdáit. Egy megkérdezett állatorvos elmondta, hogy az aggályaikat jelezték a jogalkotók felé is, de a javaslataikat figyelmen kívül hagyták.
Jóllehet, a kutyák chip-pel való megjelölése sok kellemetlenségtől óvja meg a gazdát, vannak az eljárásnak ellenzői is. Szerintük a kötelezővé tett chip minimum 3500 Ft-os árát nagyon sokan nem fogják tudni/nem akarják majd kifizetni és inkább megválnak majd az állattól.


Egyes adatok szerint ugyanis a törvény életbelépésétől kezdve megnövekedett a menhelyeken élő kutyák száma…

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL