GYERMEK

Apróságok szépségápolása

Szerző:
Szabó Anna
Televíziós és internetes barangolásaink közben a legtöbben elborzadva kapjuk fel (vagy el) a fejünket a tengerentúlon oly divatos gyermek szépségversenyek láttán. Ha ilyen mélységig nem is megyünk bele a baba szépségiparba, azt be kell látnunk, hogy megfelelő ápolásra nekik is szükségük van.

 

A köldökcsonk ápolása


A születés után az első komoly feladatunk a baba testével a köldökcsonk ápolása. Ez a legtöbb kezdő szülőnek okoz némi problémát, hiszen a köldökzsinór már önmagában is egy misztikus „testrész”: a születésig az életet jelentette a magzat számára. Ha ez nem lenne elég, ott van még a tény, hogy az annyira védtelen újszülött pocakján tulajdonképpen egy nyílt seb éktelenkedik. Mihez is kezdjünk vele? Bár az óvatosság sosem árt, azért aggodalomra sincs ok. A köldökcsonk ápolásánál elegendő néhány egyszerű szabályt betartani. Az első, hogy lehetőség szerint ne érje víz a csonkot. Ezt nem ördöngösség kivitelezni, hiszen vélhetően kevesen nyomják bele újszülöttjüket egy vízzel teli kádba. Ha a pancsolás során mégis nedvesség érte a köldökcsonkot, egyszerűen, de óvatosan törölgessük szárazra! Mivel valóban egy sebről van szó, elengedhetetlen a rendszeres fertőtlenítés. Ehhez a gyermekorvosok 70%-os alkoholt, és sebhintőport szoktak felírni. (Ez utóbbit ma már nem minden orvos ajánlja.) Egy alkoholba mártott, steril gézlappal minden fürdetés után alaposan körbe kell törölgetni a köldököt úgy, hogy a csonkot meg is emeljük, és az alatta lévő bőrfelületet is letörölgetjük. A baba mindebből semmit sem érez, ezért bátran hozzányúlhatunk a célterülethez. A köldökcsonk általában 5-20 nap alatt esik le (leggyakrabban 1 héten belül, de akadnak elhúzódó esetek). Ezen idő alatt előfordulhat kisebb nedvedzés, esetleg vérzés is a sebből, ez azonban teljesen természetes jelenség. Ügyelj rá, hogy a pelenka, vagy a ruházat ne dörzsölje folyamatosan a sebet! Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a csonk begyullad, körülötte a bőr kivörösödik, vagy kellemetlen szagot áraszt.


A körmök


Nagyjából 1 éves korig ez a szülők második nagy problémája a szépségápolás terén. Hogyan is vágjuk le azokat a miniatűr körmöket, miközben a gyermekünk állandóan mocorog? Ráadásul azok a fránya körmöcskék mintha naponta nőnének egy fél centit. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az ollóval nagyon kell vigyázni, hiszen egy éles vágóeszközről van szó. Gyártanak ugyan speciális babaollókat, de ezek semmivel sem életlenebbek, mint felnőttek számára készült társaik. A különbség csupán annyi, hogy a végük tompa, lekerekített, vágó élük pedig egyenes. Bár kifejezetten a kicsik ápolásához készült, ezzel a tompa végű ollóval olykor sokkal nehezebb célt érni, hiszen a vékonyka körmök alá sokkal nehezebb becsúsztatni. Ezért használhatsz a körömvágáshoz másmilyen ollót is, de az semmiképpen se legyen hegyes, és minden esetben fertőtlenítsd le az éleit használat előtt. Igaz, hogy a babakörmök roppant gyorsan nőnek, mégsem ajánlatos túl rövidre vágni őket, mert a körömágy megsérülhet, begyulladhat. A vágást időzítsd mindig az alvás idejére! Így gyorsabban végzel, és a sérüléseket is könnyebben elkerülöd. A körmök formáját illetően eleinte egyszerűen vágd egyenesre a tetejüket, mind a kézen, mind pedig a lábon. Később, ha a baba már nagyobb, igyekezz az ujjak formáját követni. A sarkakat tilos mélyen bevágni, mert ez oka lehet a későbbi körömbenövéseknek!


Hajvágás


Családonként változik a vélemény: kell-e egyáltalán a kicsik haját vágni, ha igen, mikor? Ha nem, meddig nem? Egyesek szerint jó már az első, friss hajacskát is ráncba szedni, hogy erősödjön, mások arra esküsznek, hogy a babahajnál nincs szebb frizura. Mindkét tábornak igaza lehet, ám néhány dologra itt is érdemes odafigyelni. A gyermek egészséges fejlődéséhez, látása épen tartásához nélkülözhetetlen, hogy minden irányba jól lásson. Ezért semmiképp se engedd, hogy a hosszú lobonc a kicsi szemébe lógjon! Legalább a frufruját vágassátok rövidre, vagy használjatok apró (nem hegyes) csatokat, hajpántot. Ha a nyiratkozás mellett dönt a család, további kérdésként merülhet fel, hogy anya, apa, egy ügyes kezű rokon, vagy fodrász végezze-e a műveletet? Amíg pici a baba (és a haja), akár alvás közben is lecsipegetheted egy kisollóval a rakoncátlan tincseket. Később azonban jobb szakemberre bízni a dolgot, aki pontosan tudja, milyen szögben, milyen távolságra kell a fejtől eltartani az ollót, hogy elkerülje a mocorgó vendég a sérülést. A helyzetet nehezíti, hogy a legtöbb gyerek a haját eleven testrészének tekinti, ezért érthető módon, nem is szívesen válik meg tőle, a fodrászra pedig, mint megcsonkítójára tekint. Könnyen lehet, hogy az első találkozásokat nem is ússzátok meg sírás nélkül. Jól teszitek, ha először csak, mint látogatót viszitek el a kicsit a fodrászüzletbe. Így végignézheti, hogyan szépül meg anya, apa, nagytesó, közben kézbe veheti az érdekesebbnél érdekesebb fésűket, hajkeféket, modellbabákat. Legközelebb talán ő maga fogja kérni, hogy beülhessen a fodrász székbe. Mindenképpen olyan fodrászt válasszatok, aki otthon van a gyerekek nyírásában, ezért nem riad vissza a feladattól, sőt szót is ért kis vendégével!


Fülbevaló


Első hallásra lányos téma, de manapság egyre több kisfiú fülében is ott csillog az ékszer. Van, aki szeretné a füllyukasztás kellemetlenségeit már az újszülött osztályon letudni (egyes szülészeteken adott a lehetőség), mások megvárják, míg a baba nagyobb lesz, és maga is akarja, s olyan is akad, aki szerint primitív, barbár dolog a gyermeket bármilyen módon megsebezni. Mindenki döntsön saját belátása szerint, de, ha a füllyukasztás mellett voksol, alaposan járja körbe a témát, mielőtt belevág. A füllyukasztás kétféle módon történhet: vagy steril tűvel szúrják át a fülcimpát, vagy egy erre a célra kifejlesztett, speciális eszközzel „átlövik”. Ez utóbbi esetben a steril, orvosi fémből készült fülbevaló a belövő gépből egyenesen a fülbe kerül. A tűvel szúrás kicsivel hosszabb ideig tart, ám egyes vélemények szerint szebb, pontosabb, gyorsabban gyógyuló lyukat eredményez. A fülbelövés valamelyest nagyobb roncsolással jár, ami nem jelenti azt, hogy nehezebben gyógyulna, csak más típusú sebet ejt. Mindkét esetben szükség van némi utólagos gondozásra. A sebet célszerű valamilyen sebgyógyító, gyulladást gátló kenőccsel kezelni oly módon, hogy a fülbevaló háta mögé, tehát a keletkezett lyukba is jusson az anyagból. A fülbevalót naponta többször is meg kell mozgatni, előre-hátra irányuló mozdulatokkal, hogy a lyukasztás során keletkezett vérsavó kiürülhessen. A teljes gyógyulás nagyjából 4 hét alatt megy végbe, ekkor célszerű a behelyezni a végleges fülbevalót, 70%-os alkoholban lefertőtlenítve. Bármit mond a szomszédasszony, bármit ígér a kozmetikus, fájdalom nélküli füllyukasztás nem létezik. A fájdalommértéke azonban nem jelentős. Csecsemőkorban azért egyszerűbb túlesni a procedúrán, mert a baba még keveset mocorog, nem nyúl a füléhez, így a fertőződés esélye is kisebb. Később már valóban csak akkor ajánlott nekivágni a füllyukasztásnak, ha azt a gyermek kifejezetten kéri. Lefogni, erőszakkal a „mészárszék” elé vonszolni csak azért, hogy a keresztanyu arany fülbevalója a fülében csilloghasson, egy életre szóló rossz élményt okozhat a kicsi számára. Azt is meg kell jegyezni, hogy legyen bármilyen profi a szakember, aki a fület lyukasztja, és legyen bármilyen körültekintő az utólagos ápolás, bizonyos esetekben a seb mégis begyullad. Súlyos gyulladás (vörös, felduzzadt fülcimpa, váladékozó seb, gyulladt nyirokcsomók, láz) a fülbevalót el kell távolítani, ami néhány éves, vagy annál fiatalabb gyermeknél sajnos együtt jár a lyuk beforrásával is. 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL