KÖZÉRZET

Mindenre ható akupunktúra

Szerző:
Szabó Anna
Szívesen vennéd, ha valamely betegség vagy fájdalom enyhítésére tűket szúrnának a bőrödbe? A kérdés nem is olyan meglepő, ha meggondolod, hogy világszerte az emberek milliói kezeltetik magukat ilyen módon.

 

Elrettent, hogy tűket szúrnak beléd? Minket is, de ennek ellenére érdemes kipróbálnod. Hívd segítségül egyik kedves ismerősödet, aki legalább az első kezelések alkalmával kitart melletted. Gondolj közben nyugis dolgokra, és észre sem veszed, már túl leszel az egész kalamajkán. És hidd el, ezeket a "szurikat" tényleg észre sem veszed majd.

Az akupunktúra jótékony hatását az orvostársadalom is egyre inkább elismeri. A WHO az 1970-es években hivatalos gyógymódnak ismerte el az akupunktúrát. Magyarországon 1997-ben rendelettel szabályozták az akupunktúra végzésének feltételeit, és 1989-ben hivatalosan elismert akupunktúrás tudományos társaság alakult.

 

Az akupunktúra alapelve

Az évezredes kínai gyógyászat felfogása szerint az egészséget a csínek, vagyis az energiának a test egyes csatornáin keresztül való áramlása tartja fenn. Ha az energiaáramlásban – mely alapvetően a testet tartja működésben – zavar támad, vagyis gócpontok, pangás… stb. alakul ki, akkor a tested sem működik megfelelően. Akupunktúrával pedig éppen ezeket a hibákat oldják fel, állítják helyre, az előbbi csatornák mentén beszúrt tűkkel helyreállítható a csí áramlása, ami segíti a gyógyulást.

Egyes szakértők feltételezik, hogy a tűk a központi és a környéki idegrendszerre hatva különféle idegi átvivő anyagokat szabadítanak fel, amelyek blokkolják a fájdalmat és segítik a gyógyulást. A közelgő megfázásos időszakra való tekintettel érdemes elgondolkodni, hogy vajon az aszpirinfalás vagy néhány tűszúrás, lehet-e a célravezetőbb. Hosszútávon bizonyára nem a gyógyszeres kezelés a nyerő.

Akárhogy is hat, az akupunktúra gyakran eredményesen enyhíti a krónikus és akut fájdalmakat, az émelygést, az asztmát, valamint a drog- vagy alkoholfüggőséggel kapcsolatos elvonási tüneteket.

 

Hogyan zajlik a kezelés?

A kezelés általános vizsgálattal kezdődik. Ezt követően a néhány cm hosszú, hajszálvékony tűk beszúrása, melyek általában sebészeti acélból készülnek. A tűket néha a beteg területtől távol szúrják a bőrbe (az asztma kezelésekor pl. a fülkagylóba és a bokába). A tűk furcsa látványa ellenére az eljárás nem okoz jelentős fájdalmat. A legtöbben kellemesen ellazulnak a kezelés alatt, amely akár egy órán át is tarthat. A kezelést végző személy olykor megforgatja a tűket, vagy alacsony feszültségű áramforrást kapcsol hozzájuk. Akár tíz kezelésre is szükség lehet, hogy kiderüljön, használ-e a kúra.

 

A kezelőorvos kiválasztása

Az akupunktúra kipróbálása előtt nem árt konzultálni az orvosoddal. A kezelést steril tűkkel kell végezni, és a kezelést végzőknek megfelelő végzettséggel és engedéllyel kell rendelkezniük. Magyarországon egyre több helyen vehető igénybe akupunktúrás kezelés, sőt olyan hagyományos kínai orvoslással gyógyító központ is van, amelyben a magyar orvosok mellett kínai orvosok is dolgoznak. Első alkalommal általában feljegyzik a páciens adatait, illet korábbi betegségeit és tüneteit, és ennek megfelelően állapítják meg hány kezelésre lesz szükség.

 

Még egy jó indok

Ha kevés az időd, azonban hosszú távon gondolkodsz, akkor is érdemes kipróbálnod ezt a fajta kezelési módot. Ugyan vissza-vissza kell térned párszor megismételni a kezelést, attól függően mekkora energiaáramlási hiba van testedben, de általában egy-egy kezelés nem tart tovább 20 percnél. Ha pedig úgy fogod fel a dolgot, hogy addig is pihenhetsz kicsit, és ellazulhatsz, ráadásul hosszú távon is nyerő, mert kizárt, hogy káros mellékhatásai legyenek – triplán nyerő megoldás lehet egészségügyi gondjaidra!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL