UTAZÁS

Kinderdijk - nincs több ilyen

Szerző:
Szabó Anna
Sehol a világon nincs ilyen, ennyi szélmalom ilyen kis helyen. Talán ezért is került föl az UNESCO Világörökség-listájára. Tizenkilenc, különböző korú, több mint kétszáz éves (de az egyik majdnem ötszáz) szélmalom várja egy kupacban, a vizek partján, a látogatókat.
Mindig törtem a fejem, vajon a hollandoknak mi okból van szükségük annyi szélmalomra?

A válasz egyértelmű: nem gabona őrlésére használták, hanem víz-átemelésre, a termőföldeiktől tartják távol a tengervizet, mert azok jóval a tengerszint alatt vannak. A rengeteg vizet valahogy még ma is meg kell mozgatni, de ezt a műveletet ma már hatalmas szivattyú-telepek végzik. Vész esetén azonban a szélmalmok mind a mai napig használhatók, sőt a II. Világháború végéig főképp azok végezték a munkát, akkor még vagy tízezer állt és működött belőlük.



A tenger ugyanis nem alszik...

Amennyiben az ózonréteg elvékonyodása következtében a hőmérséklet tovább emelkedik, az Északi sark jegéből egyre nagyobb mennyiség enged fel, ezáltal a tenger szintje megemelkedik. Egyértelmű, hogy ez Hollandiára nézve végzetes lehet, hiszen a mélyföldet egyszerűen elárasztja a víz.



Kinderdijk maga kicsi falu, 16 kilométerre Rotterdamtól, és csak tíz kilométerre Hollandia legrégebbi városától, Dordrechttől.. A szélmalmok múzeumát azonban mindenképpen érdemes meglátogatni az arra járóknak.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL