KÖZÉRZET

Az egészséges evés 10 parancsolata

Szerző:
Szabó Anna
Most eláruljuk neked azt a tízparancsolatot, amit könnyedén betarthatsz, ha nem akarsz felszedni egy grammot sem a nyári szabid alatt. Sőt, még kicsattanó vitalitásra is szert tehetsz vele!


1. parancsolat
Kövess kiegyensúlyozott diétát

Meleg időben valószínűleg kevesebbszer vagy éhes, de estére a naplementével és a hűvösebb beköszöntével valószínűleg megjön az étvágyad. A fogyókúrázók többsége azt a hibát szokták ilyenkor elkövetni, hogy ragaszkodva a súlycsökkentéshez kizárólag nyers zöldségeket esznek. Persze nem kell nehéz vacsorát bevinni a szervezetedbe, de az nagy hiba, ha teljesen megvonod magadtól a szénhidrátokat és a fehérjét, mivel ezek hiányában az éhséged folyamatosan csak növekedni fog. Ezt kiküszöbölendő egyél továbbra is sok salátát, de először is győződj meg róla, hogy tartalmaz-e fehér húst, halat vagy tojást; tovább a következők valamelyikét: rizs, tészta, szárított zöldségek vagy egy darab kenyér.

 

2. parancsolat
Napi háromszori étkezés állandó időpontokban

Még akkor is, ha a nyári hónapok alatt megváltoznak a szokásaid, kényszerítsd magad, hogy rendszeresen egyél. A legfontosabb továbbra is a reggeli, ami álljon gyümölcsökből, tejtermékből, szénhidrátból, valamint valami forró italból.

 

3. parancsolat
Ne engedj a magas kalóriák csábításának!

Hogy mikre gondolunk? Olyan strandklasszikusoknak, mint a fagyi, a gofri, a fánk, a hot-dog, a sült krumpli… és más hasonlóan ínycsiklandó, ám nagyon is laktató falatoknak. Ezek ugyanis nagyon gyorsan súlygyarapodáshoz vezetnek, és kifejezetten károsak az egészségedre is. Persze ne állj ellen állandóan, de elég, ha csak hetente kétszer kényezteted magad!

 

4. parancsolat
Vedd könnyedén az italokat esténként

Az esti koktélok és rágcsálnivalók, mint bizonyára te is tudod, nagyon magas kalóriatartalmúak. Éppen azért, válaszd italokból az alkoholmenteseket, rágcsából pedig a friss, ropogós zöldségeket.

 

5. parancsolat
Bánj csínján a fűszerezéssel

Egy evőkanálnyi olaj 100 kalória körül tartalmaz. Ne fojtsd hát meg vele a salátáidat! Sőt, ha szereted a citrusféléket, csavarj inkább rájuk azokból. Nemcsak egészséges, de igazi gasztroélmény is!

 

6. parancsolat
Egyél sok idényjellegű zöldséget és gyümölcsöt

A nyár a legjobb idő, hogy a javadra hasznosítsd őket. A piacok roskadoznak a padlizsántól, a cukkinitől, a paradicsomtól, a dinnyétől, a görögdinnyétől… és még ki tudja mennyi finomságtól. Válaszd belőlük mindig a legszínesebbeket, hiszen azok vannak leginkább teli vitaminokkal, ásványokkal és rostokkal. Kalóriában alacsonyak, így bűntudat nélkül falhatod őket, de magas rost- és víztartalmuknak köszönhetően gondoskodnak a telítettség érzéséről.

 

7. parancsolat
Kerüld a nassolást

Mikor az ember lánya kiszakad a napi rutinból, hajlamos arra, hogy a főétkezések között rendszeres nassolásba kezdjen. Ha te is így teszel, akkor lehetséges, hogy ezek elhagyása is minimális súlycsökkenéshez vezet nálad. Sajnos, ha szokásoddá vált, akkor nehéz lesz megállni a folyamatos evést, de gondolom ezzel már te is tisztában vagy. Ez utóbbi esetre lehet jó megoldás, ha olyan nasst választasz, mely nem tartalmaz többletkalóriákat, és hamar eltelít. Persze ez esetben is fokozatosan el kellene hagynod a berögzült szokásaidat.

 

8. parancsolat
Csökkentsd a sófelvételed

A só növeli a vízvisszatartást és éhesebbé tesz. Csökkents a magas sótartalmú ételeket napi menüdben, mint például a szárított hús, sajt, füstöltek, kekszek. Cseréld le őket inkább növényi fűszerekre: citromra, ecetre, füvekre. Azonban már azzal is sokat teszel egészségedért, ha a hagyományos helyett tengeri vagy himalája sót alkalmazol.

 

9. parancsol
Nézd meg, mit eszel

Máshol enni annak az örömnek a része, ami a nyári szabadsággal jár. Próbáld meg azonban elkerülni a gazdag tálalást, és a mérleget. Ahelyett, hogy minden vacsora után a súlyod miatt aggódsz, inkább passzítsd az ételeket okosan. Például a bőséges bélszín vacsora után, ne krémest válassz desszertként, hanem gyümölcssalátát.

 

10. parancsolat
Igyál sokat!

A sok kicsit korty segít a folyamatos hidratáltságod megtartásában, ha az szénsav, cukor és koffeinmentes folyadékból áll. Ráadásul, ha sokszor iszol keveset azzal nemcsak a dehidratációt akadályozod meg, hanem az étvágyadat is elnyomhatod.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL