KÖZÉRZET

Csak nyugalom! - Néhány tipp, hogy ne pattanjon el a húr

Szerző:
Szabó Anna
Időnként összecsapnak a fejed felett a hullámok? Bosszantó a kolléga vagy a szomszéd? Sok a tennivaló, a fejedre nő a házimunka, és még a csemetéid is elevenebbek a szokásosnál? Akkor ideje egy kis megálljt parancsolni magadnak! Néhány perc, és az itt felsorolt módszerek valamelyike segíthet helyreállítani a nyugalmadat.

 

Vedd számításba a bioritmusodat!


Sok bosszúságtól megkímélheted magad, ha a lehetőségeidhez, munkakörülményeidhez képest figyelsz arra, hogy szervezeted az adott napszakban mennyire aktív.
Ha nem hajnalok hajnalán rohansz dolgozni, iskolába, próbáld ki: kicsivel állítsd korábbra az ébresztőt, így beleférhet egy kiadós, 2 perces nyújtózkodás, a nyitott ablaknál állva mély szippantások az üdítően friss levegőből, és egy kis testmozgás. Amennyiben még egy nyugodtan elfogyasztott reggelire és egy kis újságolvasásra is marad időd az indulásig, máris kiegyensúlyozottabb napnak nézhetsz elébe.


Nem biztos, hogy a kitűzött feladataid engedik, de ha igen, ütemezd a nagyobb odafigyelést igénylő teendőidet a délelőtt 10 és délután 13 óra közötti időszakra, az agyunk ugyanis ilyenkor a legaktívabb. Ha teheted, ebéd után lazíts még 10 percet. Később, 15 óra után memóriánk ismét nagyobb sebességre kapcsol, érdemes kihasználni ezt az időt is a fontosabb feladatok elvégzésére vagy tanulásra. Amennyiben pedig sikerült az aznapi teendőket frissen, precízen elvégezni, nem kevés stressztől kímélhetjük meg magunkat, nem nyomasztanak azután otthon is a munkahelyi gondok.

Levegőt!


A légzés létünk alapvető, automatikus része, de jó, ha tudjuk, hogy megfelelő technikával egészségünk javítása, nyugalmunk megőrzése érdekében is latba vethetjük.
Kellőképp lelassítja a szervezetet az úgynevezett négyütemű légzés, melynek fázisai a belégzés, a lélegzet-visszatartás, a kilégzés és a légzésszünet. A négy másodpercig tartó szakaszokból álló gyakorlatot lehetőleg étkezés előtt, álló helyzetben végezd.

Szintén ebben a pozícióban érdemes kipróbálni azt a trükköt, melyet színészek is gyakorolnak, ha az esetlegesen kimerítő próbát még alváshiány is tetézi, és emiatt pattannak az idegek. Behunyt szemmel, lehajtott fejjel, lazán lógatott karokkal ácsorogj, akár neki is dőlhetsz egyenes háttal a falnak. Pár perc elteltével frissebben, higgadtabban „ébredsz”.


Ülő helyzetben is végezhetsz hasonlóan üdítő gyakorlatot. Csukott szemmel egyszerűen ereszd le magad mellé a kezed, lazítsd el, hajtsd hátra a fejed és lélegezz mélyeket. Közben a lábadat is kinyújtóztathatod. Fokozhatod a hatást, ha miközben a sarkadat a talajon tartod, minden belégzés alkalmával a lábfejedet magad felé feszíted.
Rövid meditációt is végezhetsz, mialatt hagyod, hogy a szervezeted megteljen energiával. Behunyt szemmel képzeld el, hogy minden lélegzetvételnél kék színű, meleg levegő áramlik a testedbe. Kilégzésnél koncentrálj arra, hogy minden negatív gondolat elhagy. Ismételd, míg meg nem nyugszol: üdeség és felszabadultság lesz a jutalmad.

Illóolajok és más finomságok


Előfordulhat, hogy nem teheted meg, hogy bármikor lazíts egy pár percet, amikor szükségét érzed, mert mondjuk olyan jellegű a munkád. Vagy egyre csak tornyosulnak az otthoni tennivalók, a gyermeknek is elkél a segítség a házi feladat megoldásában, és közben a készülő vacsorát is őrizni kellene a tűzhelyen.


Segítségül hívhatod ilyenkor például az illóolajokat: cseppents 3 csepp vanília- és 2 csepp rózsaolajat a párologtatóba, vagy gyújts meg egy vaníliás illatgyertyát.
Ha nem kedveled ezeket az aromákat, fogyassz el egy banánt. Legjobb, hogy ha müzlibe kevered, mert így ez a finomság B-vitamin és magnéziumtartalmánál fogva erősíti az idegeket.


A kényeztetés tovább fokozható csipet fahéjjal, kardamommal, vaníliával, őrölt gyömbérrel megbolondított finom kakaóval. Jóleshet ez a kissé csípős boldogságkoktél, a nap bármely szakában.


És ha már kardamom, teakedvelőknek a következőt ajánlom: forralj 1 percig három csésze vizet két teáskanál fekete teával, két szem szegfűszeggel, három szem kardamommaggal, majd hagyd állni 15 percig. Ezután szűrd le, és ha kell, mézzel ízesítsd.


Aki szereti, bevetheti a zellert is, ugyanis a benne található keserű anyagok, illóolajok, növényi hormonok jótékonyan hatnak a túlhajszolt idegrendszerre.
Hasonlóan kedvez a hangulatunknak a dió, a joghurt és a túró is.

Lazító fürdő


Igazán megnyugtató elnyúlni a nap végén egy finom fürdőben, különösen, ha a következőképp készíted el: négy deciliter vízzel forrázz le 25 dkg kamillavirágot, és hagyd állni negyedóráig. Miután leszűrted, öntsd a kád vizébe, de bele is lógathatod egy vászonzacskóba téve a virágot. Fürdés közben többször érdemes kinyomkodni, hogy kioldódjon a hatóanyag.


A levendula és a citromfű aromája is híres természetes nyugtató. Tegyél 2-2 dkg-ot egy edénybe, forrázd le 4 dl vízzel és 1 óra múlva add a fürdővízhez. Garantáltan pihentető alvásban lesz utána részed.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL