FOGYÓKÚRA

Fél év alatt -20 kg - Egy drasztikus fogyás lelki háttere

Szerző:
Szabó Anna
Számos cikk íródott már a fogyásról, és annak különböző módszereiről. Táplálkozás, mozgás, és különféle diéták. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a fogyás nem csak külső változás egy ember életében. Lélekben is változásokat okoz, és egy drasztikus fogyás során az ember lelki állapotok széles skáláját tapasztalja meg.

 

Hogy milyen lelki állapotok ezek? A határtalan öröm, mikor az ember először látja a kemény munka eredményét, vagy elismerő, dicsérő szavakat hall, valamint a reménytelenség, és kétségbeesés, amikor hetekig ugyanannyit mutat a mérleg, vagy mikor a sok diéta és mozgás ellenére felfelé mozdul a testsúly.

Mi az, ami ennek ellenére erőt ad valakinek, hogy folytassa, és ne adja fel?

Ezzel kapcsolatban beszélgettem Evelinnel (27), aki egész életében súlyproblémával küzdött. Rengeteg módszert kipróbált már, de ezek sosem tartottak ki néhány hétnél tovább. Fél évvel ezelőtt azonban betelt a pohár, rájött, hogy ha most nem változtat, akkor sosem lesz elégedett és boldog. Az élete minden területén akadályozta, és hátráltatta a túlsúly, emiatt úgy érezte, nem fogadják el őt az emberek, de a legnagyobb probléma az volt, hogy ő sem fogadta el saját magát. „Aztán egyik reggel felkeltem és azt mondtam, még egyszer, utoljára megpróbálom. És valahogy éreztem, hogy ez most más lesz, most sikerülni fog.” – nyilatkozta Evelin.

A kezdeti motivációt egy fogadásból merítette, melyet egy ismerősével kötött. Az volt a megállapodás lényege, hogy 3 hónap alatt 3 ruhaméretet kellett fogynia. Persze ez a bizonyos ismerőse nem hitte, hogy ez sikerülhet, és ez még inkább inspirálta Evelint. Később, amikor a kezdeti nagy lelkesedés alábbhagyott, a barátok biztató szavai, valamint a látványos eredmény ösztönözte őt a folytatásra.

Persze, mint minden diéta és életmódváltás során, most is voltak buktatók, és hullámvölgyek. Az is nehezítette a dolgot, hogy olyan emberek vették körül Evelint, akik bármennyit ehetnek, és anélkül, hogy nonstop edzőterembe járnának, bomba alakjuk van. „De ha a cél lebeg a szemed előtt, akkor ezeken a mélypontokon is túl lehet lendülni, és idővel a gondolkodásod is teljesen megváltozik. Tehát már nem csak azért lesz fontos az egészséges táplálkozás, mert fogysz, hanem egyszerűen az életed részévé válik. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel jobb lesz az ember közérzete az újfajta táplálkozásnak köszönhetően.

Amikor arról kérdeztem Evelint, hogy milyen érzéssel tölti el a már elért eredmény, nem kaptam egyértelműen pozitív választ. Annak ellenére, hogy örömet okoz a lógó ruhák, és az új, több számmal kisebb méretű darabok látványa, még korántsem elégedett az eredménnyel. Sokszor előfordul, hogy türelmetlen, és nem azt nézi, hogy eddig milyen sikert ért el a fogyásban, hanem azt, hogy még min kellene változtatni. Szerencsére azonban a családtagjai, és a barátai mindig emlékeztetik rá, hogy milyen hatalmas eredményt ért el már most.

Ám ennek a kálváriának még közel sincs vége

Az eredmény nem csak külsőleg látványos. Aki régóta ismeri Evelint, észreveszi, hogy teljesen megváltozott lélekben is, és bár még egyáltalán nem elégedett a külsejével, tele van elszántsággal, tervekkel, és sokkal felszabadultabb, mint fél évvel ezelőtt volt. A diéta már életmóddá vált, melyet hosszú távon is lehet folytatni (esetleg picit több bűnözéssel), és a következő terv a mozgás beépítése a mindennapokba. Bár Evelin szerint sosem lesz teljesen kibékülve a testével – mivel gyermekkora óta sok bántás érte emiatt – de a célja az, hogy amennyire csak lehet, jól érezze magát a bőrében. „Addig folytatom, amíg nem egy elégedett lány mosolyog vissza rám a tükörből.

Evelin tanácsai

Végül kaptunk néhány jó tanácsot Evelintől, melyek segíthetnek azoknak, akik hasonló helyzetben vannak, de nincs elég erejük a változtatáshoz. Az első, és legfontosabb, hogy minden fejben dől el, és bár ez hatalmas közhely, mégis így van. Először lélekben kell lerendezni a dolgokat, és utána lehet elkezdeni a külsőn dolgozni. Ha valaki az első hónapot átvészeli, már lesz miből erőt meríteni, ugyanis ennyi idő alatt már látványos eredményt lehet elérni. Evelin szerint nagyon fontos, hogy sosem szabad éhezni, mert az felborítja a lelki egyensúlyunkat. Az interneten számos olyan hiteles és szakszerű információt meg lehet találni, melyek segítséget nyújthatnak egy egészséges, ám diétás étrend kialakításához. „És ami szintén nagyon fontos: igyekezzünk olyan emberekkel körülvenni magunkat, akik támogatnak és biztatnak minket, mert belőlük lehet erőt meríteni, és segíthetnek, hogy a nehéz pillanatokban se adjuk fel a küzdelmet.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL