KÖZÉRZET

A mindent tudó a citrom

Szerző:
Szabó Anna
Tudtad, hogy az egyiptomi gyógyítók úgy hitték, hogy a citrom és a levén külön fogyasztása a mérgezések ellen a leghatásosabb ellenszer? Mi ezen kívül még több mint egy tucat indokot tudunk, miért érdemes fogyasztanod legalább napi rendszerességgel ezt a citrusfélét.


A fent leírt tézis igazságtartalmát már a legtöbb kutatás be is bizonyította. Bátran kijelenthetjük, hogy a citrom egészségügyi hasznáról évezredek óta tudunk. Napjainkban is nagyon népszerű az egészségmegőrzés, a gyógyítás során. Hisz, ki ne hallott volna három legnagyobb előnyéről, antibakteriális, vírusellenes és immunerősítő hatásáról? Ezeken kívül egyre többen felhasználják fogyókúrához, mivel felgyorsítja az emésztést és kiválóan tisztítja – többek között – a májat is.

A citrom sok olyan anyagot tartalmaz – többek között citromsav, kálcium, magnézium, C-vitamin, bioflavonoidokat, pektint…–, melyek erősítik a immunrendszert a fertőzések elleni küzdelemben. Ezek jól ismert tények. De ebben a kis sárga gyümölcsben sokkalta több erő van. Használhatod gyümölcslében, teában, salátaöntetként, de akár fürdőzéskor is.

 

Eltünteti az aknékat

• A frissen facsart citromlevével kend be a pattanásaidat, és hagyd rajta egész éjjel. Majd másnap reggel mosd le tiszta vízzel. Lehet, hogy először kényelmetlen érzés lesz: ég, viszket, de hamar elmúlik majd, és az eredmény miatt megéri.

• Keverj össze egyenlő részben rózsavizet és frissen facsart citromlét. Tedd ezt a keveréket egy órára átitatott vattapamacs formájában az érintett területre, majd mosd le vízzel. Alkalmazd naponta kétszer – reggel és este.
Vigyázat: ezek a módszerek bár biztonságosak és természetesek, de ha gyakran tarkítják arcodat gyulladt pattanások, vagy nyílt sebeid vannak, akkor feltétlenül keress fel egy orvost!

 

Túllendít az aggodalmakon

Egy kutatás bebizonyította, hogy a citrom illatának nyugtató hatása van, segít elűzni a fáradtságot, a kimerültség jeleit (szédülést, aggodalmat, idegességet, feszültséget). Több kutatás is bebizonyította, hogy miközben nyugtató hatása van a citrom illóolajának növeli a koncentrációs képességet és az éberséget. Sok irodában éppen amiatt választanak természetes citromkivonatból készült szobafrissítőket, hogy növelje a beosztottak hatékonyságát. Vagyis, ha feszültnek érzed magad, mert sok gond nyomaszt, cseppents citrom illóolajat egy papírzsebkendőre, majd lélegezd be mélyen.

 

Lenyomja a lázat

A láz sokféle ok miatt előjöhet, de a citrom mindig segíthet a bajban. Íme egy módszer, mely hatásosan enyhíti a bajt: 1 citrom levét add 1 csésze forró vízhez, majd édesítsd mézzel. Miután megittad, bújj be a takaró alá, és ha hiszed, ha nem 2 óra múlva lejjebb viszi a lázad.

 

Letörte a kedvedet a megfázás vagy az influenza?

Amikor rosszkedvű vagy és kivette az erődet a megfázás vagy az influenza, akkor a citromok gyógyító ereje belsőleg feltölthetnek, mivel nagyon rövid idő alatt feltölthetnek C-vitaminnal, és elűzhetik a nyálkahártyádon és torkodon tanyázó vírusokat. Amint érzed, hogy támadnak ezek a betegségek, facsarj ki egy citromot, add egy pohár langyos vízhez, majd idd meg ezt a keveréket. Ezt ismételd meg kétóránként.

 

Harcol a fáradtság ellen

Hosszútávfutók, világutazók, felfedezők váratlan szerencseként tekintenek a citromra. Amikor a fáradtság beköszön, megisszák egy citrom levét úgy, hogy átszúrják a gyümölcsöt egy szalmaszállal. A felfedezők híresek arról, hogy a trópusokra utazván a fertőzéseket kivédendő előszeretettel használták. A citrom illóolaja amellett, hogy elűzi a fertőzéseket, egyértelműen segíti az agyi tevékenységeket, így amikor fáradt vagy próbáld ki a cukormentes limonádét – kávé helyett – kétóránként.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL