ÁLLATI CUKISÁGOK

Ezt tedd, ha túlsúlyos a kutyád

Szerző:
Szabó Anna
Egyre több gazdi keresi a választ arra, vajon kedvence még elfogadható súlyban van, vagy már étesett a ló túloldalára? És ha igen, akkor hogyan tovább? Ahogyan minket is pár finom falattal nyugtattak, vagy jutalmaztak szüleink, szeretetünket sokszor ugyanígy fejezzük ki kiskedvenceink felé. Ez ugyan szép gesztus, de veszélyes is.

 

Sok gazdinak okoz fejtörést kedvencének túlsúlya


Kortól, nemtől és fajtától függetlenül elmondhatjuk, hogy amennyiben a kutyánk bordája jól kitapintható, nem fedi vastag zsírréteg, akkor jó kondiban van. Amennyiben a bordacsontja felett vastag úszógumit sikerül csak kitapintani, kezdhetünk izgulni. Sőt, ha a kutya pocakja ugyan a földet még nem éri, de a hája kézzel fogható, akkor előfordulhat, hogy az állatorvosunk bevonására is szükség lehet! Sok gazdi még ilyenkor is mentegeti az amúgy keveset, és nehézkesen, lassan mozogó kedvencét, aki nehezen viseli a meleget, sokat liheg, kevés mozgástól is elfárad, és sokat alszik – gondolom ennyi támpont elég is a diagnózishoz. Ha mindemellett még kézzel fogható bizonyítékunk is van rá, hogy Morzsi bizony meghízott az együtt töltött évek során, akkor bizony fogyókúrára kell fognunk! 

Az elhízás náluk is a túlzott kalória-bevitel és a mozgásszegény életmód hatására alakul ki. Sajnos sokan elfogadják azt a tévhitet, hogy az ivartalanítás is okozhatja túlsúlyt kedvenceiknél! Ne higgyünk ennek! Növelheti ugyan a hajlamot, mivel a hormontermelés megváltozik, de kis oda figyeléssel ennek kockázata nulla! Ugyanakkor az elhízásnak komoly kockázatai vannak, melyek nem térnek el az emberétől! Szív- és érrendszeri problémák, a máj elzsírosodása, daganatok kialakulása, nehezen kezelhető bőrproblémák és a kettes típusú cukorbetegség! 


A diéta megválasztásánál életmódunk és pénztárcánk szab csak határokat! 
Legújabb, nem is annyira fogyókúra céljából elterjedt etetési mód a BARF. Azok a kutyák, akik visszatérhetnek őseik evési szokásaihoz, apránként jóllakottan válnak újra karcsúvá. A nyers etetésről egy korábbi cikkünkben már olvashattatok >>

De akinek ez macerásnak tűnik, számtalan light táp- és konzervgyártó termékéből választhat! Nagyon fontos gondosan betartani a csomagoláson szereplő adagolást, ugyanis csak akkor tudjuk lefogyasztani kedvencünket, ha ezt nem lépjük túl. A napi etetésbe számítsuk bele a jutalom
falatokat is! Aki szeretné ötvözni a két módszert - akár otthon készíti el a kutya főtt ételét, akár konzervvel, táppal etet -, reszelhet nyers zöldséget vagy gyümölcsöt a kutya eleségébe! Kis lyukú reszelőn lereszelt alma, répa, cukkini – nagyon jó választás. Apróra vágott petrezselyem, szárított alma, borsó vagy egyéb pelyhek, a magas rost és alacsony kalória tartalomnak köszönhetően nagyon jól bele illeszthetők a kutya megszokott ételei közé, így is csökkenthetjük a feltálalt étel kalóriaértékét!

Aki úgy érzi, lelki ismeret furdalása van, mert a kutyája folyamatosan éhezik, annak érdemes kipróbálni azt a trükköt, hogy a napi feletetésre szánt ételt 1/3-2/3 arányban elosztva adja kedvencének, így az anyagcseréjét is felturbózza egy kicsit. Akinek a kutyája szeret játszani, az 1/3 adag ennivalót kiválthatja ún. kongba, vagyis tölthető labdába szórt tápszemekkel. A kutyus boldogan el fog játszani vele, közben az éhségét is csillapítja és az agyát is megtornáztatja, aminek az eredménye egy boldog, kiegyensúlyozott eb lesz!

Készüljünk fel arra, hogy a napi séta mennyiségét is fokozatosan emelni kell


Ezt eleinte a túlsúly és a kutya ízületei, illetve egészségi állapotának megfelelően, valamint az időjárás függvényében emeljük meg. Majd ha az eb élvezni kezdi, hogy többet és jobban mozog, akkor a sétákra vihetünk labdát, amit előre dobhatunk, majd ha visszaszaladt vele, újra megfuttathatjuk! De ugyanezt megtehetjük a séták előtt is, vagy játszhatunk bármit, amit szeret.

A kritikus pont a jutalmazás!


Ne jutalmazzuk a kutyát csak különleges esetekben jutalom falattal! Akkor, ha megtanult valami újat, vagy ha magától kezdeményezett olyan játékot, amire vágytunk! Minden más esetben a jutalom legyen simogatás, játék, esetleg egy kiadós birkózás a kertben!

Aki betartja ezeket a jó tanácsokat, nem csak lefogyasztja, de motiválja, tanítja és ezekkel boldoggá is teszi kedvencét, így könnyű lesz megtartani az elért eredményt. Sőt, talán érdemes azon is elgondolkozni: amit eddig feleslegesen tömtünk a kutyánkba, azzal egy másik kutyust is boldoggá tehettünk volna! Talán érdemes lenne a már megfiatalodott Morzsi mellé örökbe fogadni egy játszó pajtást, akivel boldogan szunyókálhatnak a kosarukban, esetleg nagyokat futhatnak a parkban.


Örökbefogadható kutyusokat itt találsz >>

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL