FOGYÓKÚRA

Csak 3 órát bírj ki, és lefogysz

Szerző:
Szabó Anna
Régi frázis, hogy ha egy csecsemő kibír 4 órát két étkezés között, akkor nekünk felnőtteknek is illik ennyit kibírni anélkül, hogy feltépnénk a hűtőszekrényt. Jorge Cruise szerint az anyagcserénket ugyanúgy edzésben kall tartanunk, mint a testünket. Könnyű betartani ezt a diétát, főként azoknak, akik hajlamosak egész nap csipegetni.

 

Nos, csipegetők most jött el a mi időnk. Három óránként kötelező pár falat! 

A diéta előnye, hogy teljes mértékben követi az egészséges és mértékletes étkezés alapelveit, amitől sajnos nagyon eltávolodtunk. Cruise napi ötszöri étkezést ír elő, és a mi nagyon fontos: nem tilt, csupán egészséges keretek között korlátoz. Minden szabad a megengedett határokon belül. Aki ragaszkodik a megszokott ízekhez, a napi megengedett kalória mennyiségen belül nyugodtan ehet bármit - de nem bármennyit, és nem bármikor!

Azt már tudjuk, hogy mindent ehetünk, amit eddig, kérdést tehát: mennyit és mikor? Mindemellett nyitva maradt a fő kérdés: miért? Megelőzendő, hogy a szervezetünk behúzza a vészféket a fogyás beindulása után, hiszen a nekünk feleslegesnek látszó zsír a szervezetünk számára kemény munkával összegyűjtögetett tartalék! Tehát a súlycsökkentés akkor lesz egyenletes, ha becsapjuk és nem kezd el védekezni. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha folyamatosan van mihez nyúlni, a vércukorszint viszonylag állandó. Az éhség messze elkerüli a tudatunkat, ehhez van szükség arra, hogy 3 óránként kisebb nagyobb adagokban vegyünk magunkhoz „üzemanyagot”.


Cruise szerint az, hogy délig nem eszünk semmit duplán káros!


Egyrészt elszalasszuk azt az időszakot, amikor felturbózhatjuk az anyagcserénket, beindíthatjuk a zsírégetést. Másrészt kiéhezünk és délben teljes önkontroll nélkül vetjük rá magunkat bármire, ami elénk kerül. Mindegy mit, csak sokat alapon! Sokkal nagyobb haszna van egy könnyű reggelinek és egy testet-lelket tápláló délelőtti uzsonnának. A diéta első jó pontja, hogy már felkelés után adhatunk valamit magunknak, ahelyett, hogy aszkétakoplalásba hajszolnánk magunkat! 

Ébredés után lehetőleg egy órán belül együk meg a reggelit, és innen számítva 3 óránként a soron következő finomságodat! Azt kell gondolnunk: ilyen jó még sose volt! A rendszeres „falatozással” nem csak az anyagcserénk fog pörögni, de mi magunk is. Cruise tapasztalata szerint az energia szintünk is magasan marad, miközben csökken az étvágy! Vagyis sokkal később lennénk éhesek, mégis fogyunk, hiszen a napi tevékenységeinkhez a szervezet a hiányzó kalóriákat kénytelen a zsírraktárakból fedezni anélkül, hogy észrevenné: csel áldozata lett! 


Akinek ez kicsit zavaros, első lépésként a megszokott reggelijét készítse el, majd ossza két részre. Így kap egy laza reggelit, aminek a másik felét megeheti 3 óra elteltével. A tapasztalat az lesz, hogy megelégszik azzal, amit evett, és három óra múlva is bőséges tízórait fog elfogyasztani. Nem bágyad el, nem lesz fáradt… viszont tele lesz energiával és tettvággyal! Aki ugyanezt teszi az ebédjével és vacsorára csak valami könnyű finomságot tervez, az máris megértette és alkalmazhatja ezt a pofon egyszerű diétát. A lényeg, ha valaki este tíz körül szokott ágyba bújni, hét óra után lehetőleg már ne egyen.


Jogos a gyanakvás!


Persze a zsírpárnák eltűnésének még egy ilyen könnyűnek tűnő kúrában is ára van. Meg kell tanulni a kevesebbel beérni! Nagyon fontos: mit és mennyit! Persze ijedtségre semmi okunk, Cruise nem fogyott ki a humorából és alánk tolt egy mankót a mennyiségek megsaccolására.

Képzelj magad elé egy tányért, rajta egy Rubik kockát, egy pakli kártyát, egy ásványvizes palack kupakját és néhány DVD tokot. Nem kell félni, nem fog fájni… ugyanis ezeket nem kell beépíteni a diétába, csupán szemlélteti, hogyan osszuk el a tápanyagokat. A Rubik kocka a szénhidrát, vagyis ennyi lehet a tányérunkon, ha mondjuk krumpliról, rizsről esetleg főtt tésztáról beszélünk. Ez körülbelül egy zsemlének megfelelő mennyiség fő étkezésenként. A pakli kártya mutatja, hogy mennyi fehérjét szedjünk mellé. Ez jelképezi a húst, halat esetleg a fűszeres túró krémet, vagy a tojást - bármilyen formában. A kupak méretében maximalizálja a zsiradékokat, beleértve a salátaöntethez használt olívát, a zsemlére kent vajat, stb. A DVD tok pedig az elengedhetetlen zöldség és/vagy gyümölcs. Ne feledjük: saláta bármikor bármihez fogyasztható, de a reggeli paprika, paradicsom, vagy gyümölcs is ide sorolható. 

Akinek tetszettek a diéta alapelvei és lát benne fantáziát, annak hasznos info, hogy a napi megengedett kalória mennyisége 1450 kalória. Talán ez a diéta egyetlen kritizálható pontja, de tetszésünk szerint ez változtatható, hiszen nem vagyunk egyformák. Korábbi cikkünkből mindenki kiszámolhatja a számára ideális napi kalória mennyiséget és megpróbálhatja ahhoz tartani magát >>


Nagyon eltérő, ki mennyi leadott súlyfelesleggel számolhat

Leginkább azoknak javasolnám ezt a módszert, akik a tartós fogyást tűzik ki célul, és hajlandóak időt szánni rá. Egyéntől függően heti 0,5-2 kg közötti fogyásra lehet számítani, de a diéta lényege nem is ez. Ha megkerüljük az éhezést, nem hozunk nagyobb áldozatot, mint amit képesek vagyunk „falási rohamok” fenyegető réme és a visszaeséstől való félelmünkben meghozni, akkor a siker garantált! Aki néhány nap után megtapasztalja, hogy mennyivel energikusabb, mennyivel jobban esnek az apró étkezések annak nem lesz nehéz betartani, a fogyás már csak hab a tortán!


Példamenü két napra

 

1. nap


7.00   2 szelet pirítós, fűszeres túrókrém, szeletelt káposzta 
10.00 Gyümölcs - tetszés szerint
13.00 Tésztás paradicsomsaláta mozarellával 
16.00 Egy marék diákcsemege
19.00 Párolt hal zöldségekkel, 1 narancs

2. nap


7.00   2 szelet pirítós, padlizsánkrém rukkolasaláta 
10.00 1 alma
13.00 Grillezett csirkemell, kukorica saláta
16.00 1 müzli szelet
19.00 Olívás paradicsomsaláta, sonkával és kenyér kockákkal



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL