KÖZÉRZET

Egyél nyugodtan csokoládét! - Megfelelő mennyiségben még hasznos is

Szerző:
Szabó Anna
Gyermekkorban az édes ízekhez szokik hozzá szervezet - az anyatejet követően leginkább ezzel az ízhatással találkozunk, így mindenki megkedveli. Később tudatosan nevelhetjük gyermekünket, hogy ne legyenek csokoládéfüggők, de fantasztikus ízkombinációkkal mindig is találkozunk, ami rabul ejt. Az édes ízek a lelkünkre is pozitívan hatnak, hiszen a depresszió elűzésének remek eszközei.

 

Persze nem kell teljesen megvonni szervezetünktől ezeket a fantasztikus ízeket, csupán azzal a felkiáltással: vigyázz, hizlal! Oda kell figyelnünk arra, hogy milyen csokoládét fogyasztunk, mert igen sok esetben - például a mikulások és a nyulak időszakában is - gyakran találunk kakaós bevonó masszából készülteket, melyeket jobb, ha meg sem veszünk. Nem mindegy az összetevő, ezért inkább vegyünk kevesebbet, de márkás csokoládét!


A csokoládé akár terápiás célt is szolgál


A kakaótartalom igen lényeges kérdés az összetevők között. Az ideális csokoládé nem tartalmaz fehér cukrot és más vegyi anyagot, tartósítószert. Persze legjobb a házilag készített, de arra nem mindenkinek van ideje, hogy felhajtsa az ideális összetevőket a boltokban, ráadásul a látványos bonbonszemek elkészítése igencsak aprólékos munka, pedig ebben az esetben a töltelékeket és a díszítést is mi választhatjuk meg.
Számos egészségügyi problémára nyújthat segítséget a kakaóbab, hiszen lassítja a problémák súlyosbodási folyamatát a szív-és érrendszeri betegségek, az agyi és az idegrendszeri problémák, illetve a fokozott inzulin-érzékenység esetében is. A kakaó esetében az epikatechin és a resveratrol is erős antioxidáns, tehát a szabadgyökök megkötésében is jelentős szerepet vállal.


A kakaóban lévő rezveratrol a vörösborban is megtalálható. Közismert, hogy segít megvédeni az idegrendszert, ráadásul a kutatások szerint a szív-, és érrendszeri betegségek, illetve a stroke kialakulásának kockázatát is csökkenti. További eredmények igazolják, hogy a kakaó és a csokoládé csökkenti a vérnyomást, fokozza a véredények rugalmasságát, és csökkenti a koleszterinszintet. Emellett gyulladáscsökkentő hatása van, javítja a gyomor-, és bélflórát, a májműködést. Ha evést követően nehéznek érezzük emésztésünket, érdemes két kis kocka csokoládét megennünk, hogy megszabaduljunk gyomorgondjainktól.


A csokoládé az agyműködést is serkenti, ezért nyugodtan vigyük magunkkal a vizsgákhoz, fontosabb, komoly agymunkát igénylő munkahelyi feladatok elvégzéséhez. Testmozgási gyakorlatok során növeli a kitartásunkat, csökkenti a stresszhormonok számát, ezért a depresszív hatások ellenszereként is használható. Agyműködésre való hatása az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésében is megjelenik, de az életünk meghosszabbításához is hozzájárulhat.


Minél közelebb van a kakaó eredeti természetes nyers állapotához, annál magasabb a tápértéke

Ideális esetben a csokoládé helyett nyers kakaót kellene fogyasztani. A csokoládé kiválasztásánál akkor optimalizáljuk a táplálkozási tulajdonságokat, ha magasabb kakaótartalomhoz alacsony cukortartalom társul. Általánosságban minél sötétebb a csokoládé, annál nagyobb a kakaótartalma. Érdemes 70%, vagy az feletti értékekkel rendelkező csokoládét választanunk. Jó, ha tudjuk azonban, hogy a kakaó meglehetősen keserű, ezért minél nagyobb a kakaótartalom, annál keserűbb az íze.
A keserű íz ellensúlyozására a legtöbb csokoládé édesített. Bár a nyers kakaó a leginkább tápláló forma, a csokoládékban nem nyers kakaóval találkozhatunk, azonban továbbra is ajánljuk, mert a kakaó előnyös tulajdonságainak nagy része megmarad a feldolgozás után is.


Érdemes a címkéket alaposan tanulmányoznunk


Sose válasszunk olyan csokoládét, amely mesterséges édesítőszereket tartalmaz. Alacsony cukortartalomra összpontosítsunk, és részesítsük előnyben a mézet, a nádcukrot vagy a fruktózzal édesített csokoládékat.


A csokoládékészítéséhez a kókuszolaj lenne a legalkalmasabb zsír. Győződjünk meg tehát arról, hogy szójaolaj (és bármilyen más szójaszármazék) vagy más növényi olajak, transz zsírok se legyenek a megvásárolni kívánt termékben.


Mennyi csokoládét együnk és milyen gyakran?

Tanulmányok azt mutatják, hogy akkor érezhetjük a csokoládé legjobb hatását, ha hetente több mint öt alkalommal fogyasztjuk pici adagokban (3.5-7 dkg). Ezzel kifejti jótékony hatását, de a testtömeg-indexünket nem befolyásolja, így a vércukorszintünk és a derékbőségünk is rendben lesz.

 

Forrás: Egészséges Életmód

 

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL