GASZTRO

Spenótos-tojásos kosár reggelire

Szerző:
Szabó Anna
Az ősszel elvetett spenót már kora tavasszal szépen zölddel kint a kertben, és ezzel egyidőben a piacokon is megjelenik. Sokan már a spenót hallatán továbbállnak, és a gyerekek sem igazán kedvelik pl. a spenótfőzeléket. Ám most leveles tésztába rejtettük a spenótot, mely valóban isteni reggelinek valót biztosít.

 

Leveles tésztába rejtettük a spenótot, karamellizált hagymával összekeverve, és fűszeres-juhtúrós tojással felöntve, majd a sütőben szép pirosra sütve. Mivel a spenótot és a hagymát már este elkészíthetjük, így reggel gyorsan összeállíthatjuk, majd irány a sütő. Bő fél óra alatt már tálalhatjuk is a frissen kisült, illatozó kosárkákat, melyek olyan ínycsiklandozóak, hogy sem a felnőttek, sem pedig a gyerekek nem tudnak majd ellenállni.

 

Hozzávalók: 12 db-hoz

-2 csomag leveles tészta

-5-6 db tojás

-25 dkg spenót

-1-2 db paradicsom

-1 nagy vöröshagyma

-10 dkg juhtúró

-1 dl tejszín (v. tej)

-só

-őrölt bors

-1 mokkás kanál balzsamecet

-kakukkfű

-2-3 ek mogyoróolaj (vagy étolaj)

A vöröshagymát vágjuk fel apróra. Az olaj felét hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, sózzuk, adjuk hozzá a balzsamecetet, és kezdjük el üvegesre párolni. Addig pároljuk, míg a hagyma teljesen össze nem esik. Ezután hűtsük ki egészen.

A spenótot alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. A maradék olajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a spenótot, sózzuk, és kevergetve pároljuk meg. Ezután hűtsük ki. Végül a kihűlt spenótot és a hagymát keverjük össze.

A juhtúrót keverjük simára a tejszínnel (vagy tejjel), majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg kakukkfűvel.

Az előnyújtott leveles tésztát vágjuk fel 12 egyforma tésztalappá, majd béleljünk ki vele egy muffin formát. Ezután a spenótos-hagymás keveréket kanalazzuk bele a formákban lévő tésztákba, majd tegyük rá a feldarabolt paradicsomot, végül pedig öntsük fel a tojásos-juhtúrós-fűszeres keverékkel.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. A sütőből kivéve a megsült kosárkákat szedjük rácsra, és hűtsük langyosra. A langyosra hűlt kosárkákat kínálhatjuk reggelire egy pohár finom gyümölcstea kíséretében.

 Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL