FOGYÓKÚRA

Játék a számokkal a fogyókúra tükrében

Szerző:
Szabó Anna
Íme, minden fogyókúrás módszer alapja: mennyi kalóriára van szüksége szervezetednek ahhoz, hogy ellásd a napi feladataidat? Egy egyszerű számítással felbecsülheted tested igényeit a különféle tápanyagokból. Tovább megyek, kiszámolhatod azt, hogy heti fél vagy egy kilogrammos fogyáshoz, hogyan kell kialakítanod személyre szabott étrendet.

 

Bármelyik fogyókúrás módszert választod, nem kerülheted el tartósan sem a szénhidrátok, sem a zsírok, és hosszútávon nem korlátozhatod vagy emelheted extrém magasságokba a fehérje bevitelét.

Először is végezz el egy kis számítást itt >>

 


És most nézzük, mennyi az annyi!


Egy átlagos fiatal felnőtt nő, aki mondjuk 165 centi magas, 66 kiló és könnyű irodai munkát végez, de naponta sétál 20-30 percet, kalória igénye: 2250 kcal. Ha kicsit tovább olvasunk, lehetőségünk nyílik játszadozni a számokkal, és megnézhetjük, mennyire kellene csökkenteni a napi kalória-bevitelt, ha heti fél kilogramm fogyás tenne minket boldoggá!

És ebben rejlik a dolog szépsége, hiszen egy jól beállított étrend hosszútávon aranyat ér! A kapott értéket felbontja nekünk az oldal szénhidrát, fehérje, zsír, kalória és ennek megfelelő gramm értékekre is! Aki diétázott már, és várta fog szorítva a becsülettel betartott diéta eredményét, az tudja, mekkora biztonságot, adhat egy ilyen alapokra épített étrend.


Ötvözzük hát a tudományt és a divatot!


A kapott eredmények alapján, hősünk a napi kalória bevitelt korlátozza: 1700 kalóriára, amiből ideális lenne, ha 230 gramm szénhidrátot, 65 gramm fehérjét és 55 gramm zsírt fogyasztana. Nézzük mire elég ez?!

230 gramm szénhidrát


Válasszuk a rostban gazdagabb, lassan felszívódó fajtákat! A reggelihez elfogyasztott 1 db kifli 45 gr, amihez tízóraira elfogyasztott krémtúró 20grammot ad hozzá. Itt kell elszámolnunk a teához, kávéhoz „megengedett” mézet, esetleg barna cukrot is. Egy-egy teáskanál kb. 10 gramm. Bőven van még lehetőség akár uzsonnára némi gyümölccsel kényeztetni magunkat, hiszen egy alma átlag alig 10, egy körte pedig alig 15 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Ebédre válasszunk héjában elkészített krumplit, melynek 100 grammjában szénhidrátból mindössze 20 grammnyi van. A barna rizs a maga 77 %-os szénhidrát tartalmával kiemelkedik, viszont méregtelenítő és vízhajtó hatása ezt maximálisan kompenzálja! De szórhatunk a salátánkba teljes kiőrlésű pirítósból készült fokhagymás kockákat. Láthatjuk, nem lehetetlen jól megalapozni egy tartós súlycsökkentéssel kecsegtető személyre szabott diétát a magunk ízlése szerint.


Osszuk még fel a hozzá tartozó 65 grammnyi fehérjét is


A reggelihez megfőzött tojás darabja 5,4 gramm fehérjét tartalmaz, a tízóraira kikészített krémtúró is csupán 15 gramm. Ebédre akár feltétként, akár salátába, készítsünk el egy fél csirke mellett, annak 100 grammjában 24 gramm a fehérje tartalma. Ha vacsorára beiktatunk egy 100 grammos szardínia konzervet, fehérje tartalma 24 gramm.

A fenti ételféleségeknek természetesen van némi zsírtartalma is. A legmagasabb a halkonzerv, amelyben 22 gramm zsír található, de ennek egy része a lével csökken, ami pedig benne marad, az a legértékesebb zsiradékforrás. A csirkemell zsírtartalma 100 grammban egyetlen gramm, a krémtúró 7 gramm zsírral dobra meg a keretet. Az ételek elkészítéséhez, használjunk olyan olajakat, amelyek jót tesznek a szívünknek, és karbantartják az ereket.

Ne feledkezzünk meg azokról a mankókról sem, amelyek korlátlanul fogyaszthatók. Ezek a magas rosttartalmú, de kalóriában szegény zöldségek. Hálás kiegészítői minden étkezésnek az uborka, paprika, paradicsom. A salátáink alapjai a különféle saláták és a káposzta félék. A kíméletes módon elkészített főzelékek akár tök, zöldbab vagy a paradicsomos káposzta! 

Lehetsz a magad dietetikusa, ha szánsz egy kis időt a tervezésre. Sok sikert a tavasz első nagy kihívásához. Hozzd formába magad!


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL