SZÓRAKOZÁS

Tudtad, hogy veszélyes a tengerparti selfie?

Szerző:
Szabó Anna
A pihenések és az utazások alatt az internetes kapcsolattartás nem áll meg. Rendszeres Facebookos üzenetekkel, Instagram fotókkal, és különböző online bejelentkezésekkel osztják meg folyamatosan az emberek élményeiket a nyaralásuk alatt. A régi képeslapok szerepét átvette a tengerparti selfie.

 

A pihenések és az utazások alatt az internetes kapcsolattartás nem áll meg. Rendszeres Facebookos üzenetekkel, Instagram fotókkal, és különböző online bejelentkezésekkel osztják meg folyamatosan az emberek élményeiket a nyaralásuk alatt. A régi képeslapok szerepét átvette a tengerparti selfie.

Akár 2.5 millió magyar otthona is veszélyben lehet, amíg nyaralni megy. Hazánk több, mint 6 millió internetezőjének 46%-a ugyanis hosszabb nyaralásokat tervez belföldön és külföldön. Ez derült ki a Budapest Bank és az NRC 2014-es felméréséből.

Képeslapok helyett selfie

Azonban régen a képeslapból csak a szűk család és a munkatársak tudták meg, hogy éppen nyaralni vagyunk. Az online megosztásokkal viszont mindenki értesülhet arról, hogy üresen hagytuk a lakásunkat, ez pedig akár azt is eredményezheti, hogy az egy hetes vakáció után az első dolgunk a kirabolt lakással kapcsolatos rendőrségi ügyintézés lesz.

Azt nem érdemes elvárni senkitől, hogy ne Facebookozzon a nyaralása alatt. A Balaton partról, vagy egy tengeri naplementéről készített fotón keresztül az élményeinket osztjuk meg az ismerőseinkkel.” - mondta el Lévai Richárd közösségi marketing specialista. “Ez a megosztási vágy nem új, csak az eszköz változott. Míg korábban képeslapokat küldtünk és a vakáció után a fotóinkat mutattuk meg az ismerőseinknek, ma már mindez azonnal történik. Viszont érdemes tudatosan megválasztani, hogy mit, kivel és mikor osztunk meg, ha szeretnénk csökkenteni a kockázatokat.

Elsősorban a következő dolgokra kell odafigyelni:

1. A közösségi hálózatokon csak olyanok legyenek ismerőseink, akiket a való életben is ismerünk!
2. A lakásunk címét ne osszuk meg a Facebook adatlapunkon, vagy csak a legközelebbi ismerőseinkkel
3. Ha bejegyzést írunk a Facebookon, figyeljünk oda, hogy a Facebook kitölti-e automatikusan azt, hogy hol vagyunk. Ha nem akarjuk, hogy ez megjelenjen, akkor egyszerűen töröljük az ilyen információt!
4. Ne csak a Facebookos megosztásainkra és ismerőseinkre figyeljünk! Az Instagram, a Foursquare, a Tripadvisor, sőt még a különböző fitnesz alkalmazások is elárulják, hogy éppen nem vagyunk otthon, ha nem vigyázunk.
5. A megosztások mellett az otthonunk védelmével is foglalkozzunk. Legyenek például automatikusan felkapcsolódó lámpáink, a rokonok és a szomszédok pedig lehetőleg néhány naponta menjenek be körülnézni, hogy ne tűnjön elhagyatottnak a ház vagy a lakás.

A közösségi hálózatok és a megosztások a mindennapjaink részévé váltak

Fontos, hogy ezek tudatos használata is ugyanennyire természetes legyen. Ha odafigyelünk arra, hogy kivel és mit osztunk meg, akkor nagyobb esély van arra, hogy a nyaralásunk minden tekintetben sikerrel zárul.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL