UTAZÁS

Kell - nem kell? Ezeket vidd magaddal, ha nyaralni mész

Szerző:
Szabó Anna
Ha elutazom valahova, természetesen úgy szoktam csomagolni, hogy ezer felesleges ruhát viszek magammal, de a legfontosabbat mindig otthon felejtem. Úgy döntöttem, idén előrelátóbb leszek!

A törölköző kérdés

Ha szállodába mész, elég egyet csomagolni, amit kivihetsz magaddal a strandra, bár, ha elég jó helyre utazol, nyugodtan magaddal viheted a napozáshoz a szállodai törölközőt is. Így máris spóroltál egy jó nagy helyet a bőröndben!

Ha viszont apartmanba mész, nem lesz elég kettőt betenni. Ott ugyanis nem valószínű, hogy túl sok kedved lesz majd kimosni azt, amelyiket a strandra hurcolod. Praktikus tanács: a kanga. Ami sokkal vékonyabb, mint a törölköző, kisebb helyet foglal, és a fenekedre is felkötheted, amíg elmész a büfébe a koktélodért.


Mini patika

Külföldön drága a gyógyszer és az orvosi ellátás, ezért fontos jól felszerelkezni:

Gyógyszerek:

 hasmenés elleni gyógyszer
 émelygés elleni gyógyszer (tengeribetegség ellen!)
 hashajtó
 fejfájás csillapító
 lázcsillapító
 gyomorégés elleni tabletta
 allergia ellen
 (pl. calcium, telfast, antihisztamin készítmények)

 nem árt egy levél antibiotikumot (pl. augmentin) is vinni, ha influenzás tüneteket észlelsz (torokfájás, magas láz, stb.) ezek ugyanis a bakteriális fertőzések ellen hatékonyabbak lehetnek. 

Gyenge hatású altató – ha esetleg nehéz lenne az átállás egy más időzónában.

Persze nem árt előre kikérni még itthon a háziorvos tanácsát arról, mit szedjünk klasszikus betegségek esetén


Kenőcsök, amik mindenképp legyenek a kofferben:

 Rovarcsípések, leégés ellen krémek (pl. Fenistil gél)

 Hámosító krémek sebesülések esetére (pl. Neogranormon, Körömvirág krém)

 Naptejek (többféle faktorszámút is vigyél. Napközben minél magasabb a faktorszám, annál jobb, délután viszont lehet alacsonyabb is, ha szeretnéd, hogy egyenletes, tartós barna színnel térhess haza. Ugye tudod, hogy reggel 10-től délután 15-ig óvakodnod kell a naptól!

 Napozás utáni krémek

Mivel bármi történhet, pláne ha sokat kirándulsz nyaralás alatt, jó, ha van kéznél valami ficamra, rándulásra, zúzódásra szolgáló kenőcs is. (pl.Aminoerg)

Allergiás bőr tünetek enyhítésére kiváló az Elocom krém. Figyelem! Ez csak receptre kapható. Utazás előtt kérd ezt is háziorvosodtól, és ne feledd, a szteroidos krémet csak éjszakára kend fel, mert ez a fajta krém fényérzékeny, és napközben kifehérítheti a bőröd.


Mire lehet még szükség?

- szúnyogriasztóra,
- adapterre a konnektorhoz, 
- némi mosószerre, 
- váltás napszemüvegre, 
- telefontöltőre


Örök pillanatok

Ha nem digitális fényképezőgéped van, jobb, ha még itthon megveszed a filmeket. Sosem tudhatod merre fogsz majd járni. Jobb, ha kéznél van az utánpótlás film, hogy mindent megörökíthess! Ez vonatkozik a videokamerába való kazettákra, CD-kre is! Nincs annál bosszantóbb, ha a legcsodásabb pillanatokban nincs mire rögzíteni... Digitális géphez szerezz be plusz memóriakártyát, ha nem viszel laptopot az útra. Ha laptop is lesz nálad, ne feledd otthon az átjátszó kábelt! Fényképezőgép aksit is vihetsz váltásnak. Biztos, ami biztos, legyen mindig „full” az aksid!


Biztos, ami biztos

Ha külföldön valamilyen oknál fogva nem működik a roaming, vagy esetleg beleejtetted a telefonodat a tengerbe, jobb, ha telefonkártyával is felszereled magad.

Ha itthon csak céges e-mail címet használsz, regisztrál magadnak alternatív címet és még itthon állítsd be magadnak a legfontosabb elérhetőségeket. Ha minden kötél szakad, interneten tudsz üzenni bármelyik internet kávézóból.


Készpénz

Hiába bízol nagyon a bank automatákban, előfordulhat, hogy valamilyen technikai csoda folytán nem fog működni a bankkártyád. Inkább legyen nálad valamennyi Euró, Dollár, vagy az adott ország pénzneme. Bankkártyád legyen dombornyomásos, azt szinte mindenhol használhatod.





Öltözködés

Hogy milyen ruhákat csomagolj a túlsúly elkerülése érdekében?
Fogadd meg tippjeinket!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL