GYERMEK

Amikor allergiás a gyerek...

Szerző:
Szabó Anna
Napjainkban talán nincs is olyan család, amelyet valamilyen formában ne érintene az allergia. Egyre gyakoribb, hogy egészen kis gyermekek, csecsemők szenvednek az allergiától, s ez megnehezíti valamennyi családtag életét.

 

Az allergia


Az allergia nem más, mint az immunrendszer eltúlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normál esetben semmilyen káros hatással nem lennének a szervezetre. Az allergéneknek széles skálája ismert, leggyakoribb ezek közül a pollen, az állati szőrök, a penész, különféle élelmiszerek, vegyszerek, stb. Az, hogy az allergia tünetei milyen formában, és mely területen jelentkeznek, függ attól, hogy mely szervben történik az allergiás reakció. A levegő segítségével terjedő allergének (atkák, pollenek) általában a légutakban váltanak ki káros reakciót, így előfordulhat orrfolyás, tüsszögés (szénanátha), de akár asztmaszerű köhögés, nehézlégzés is. A vegyszerek, különféle kémiai anyagok leggyakrabban a bőr felszínén okoznak allergiás tüneteket. Ilyen az ekcéma is, mely bőrpírral, nedvedző kiütésekkel járó, égő-viszkető bőrgyulladás. Az ételallergia jellemzően gyomorpanaszokat: hasfájást, hasmenést, hányingert idéz elő. Súlyosabb esetben az allergiás tünetek nem lokalizálódnak egyetlen szervre, hanem testszerte megjelennek, szélsőséges esetben akár halált is okozva. Mind ez utóbbi elkerülése, mind pedig az életminőség javítása érdekében fontos, hogy az allergiára, és az azt okozó allergén kilétére mielőbb fény derüljön, megfelelő kezeléssel ugyanis a tünetek visszaszoríthatók, és akár évekig tartó tünetmentes állapot érhető el.


Megelőzés


Az allergiára való hajlam öröklődik, de sokat tehetsz a megelőzésért már a terhesség ideje alatt, sőt azt megelőzőn is. Néhány alapszabály, amellyel hozzájárulhatsz az allergia elkerüléséhez:

- Már a fogamzás előtt hagyd abba a dohányzást te, és a leendő apa is, valamint ajánlott kerülnöd a dohányfüstös helyeket is, hiszen a passzív dohányzás ugyanolyan káros, mint az aktív.
- Ha teheted, minél kevesebbet tartózkodj szennyezett, belvárosi környezetben.
- Mindaddig, míg a gyermek egészséges, szükségtelen a túlzott fertőtlenítés az otthonotokban. Az immunrendszer erősödéséhez ugyanis szükséges bizonyos mennyiségű piszokkal és kórokozóval történő érintkezés. Éppen elég, ha a szokott módon takarítasz, és gyakran szellőztetsz.
- A gyermek lehetőség szerint minél később kerüljön érintkezésbe allergénekkel, pl. pollenekkel, legalább 1 éves koráig csak hipoallergén, gyógyszertári kozmetikumokat használj a testápolásához.
- A baba ruházata pamutból készüljön, jól szellőzzön, kerüld a túlöltöztetését.
- A kisgyermek immunrendszere 3-7 éves korára fejlődik ki, ezért igyekezz minél később bevezetni az étrendjébe a felnőtt ételeket. (A hozzátáplálást persze el kell kezdeni, de a kisgyermek emésztőrendszerének megfelelő formában és ízesítéssel.)

 

Gyermekkori ételallergia


A csecsemők emésztőrendszere fejletlen, kevesebb emésztőnedv termelődik, a bélmozgások még gyengék. Az étel tovább időzik a bélben, s ha a nem megfelelően megemésztett fehérjék kijutnak a szervezetbe, ott az immunsejtekkel találkozva az egész testre kiható allergiás reakciókat okoznak. Az allergiás tünetek leggyakrabban kiváltó élelmiszerek gyermekkorban a tej, a tojás, gabonafélék, apró magvas gyümölcsök. Az élet első 4-6 hónapjában a legjobb, ha a csecsemő kizárólag anyatejet eszik. Amennyiben ez nem megoldott, tanácsos hipoallergén tápszerekkel táplálni, különösen abban az esetben, ha a szülők között előfordult már allergia. A hozzátáplálás időszakában a baba ételeid ne sózd, és ne cukrozd! Lehetőleg kerüld a konzerv bébiételeket, és a dobozos tejpépeket. Egyéves korig ne kapjon a gyermek tehéntejet, mézet, apró magvas gyümölcsöket, olajos magvakat. Süteményeket, csokoládét, füstölt ételeket, chipset pedig minél később, 3 éves kor után jutass csak számára.


A leggyakoribb allergiák gyermekkorban


Lisztérzékenység: Más néven cölikália. Jellemzően a hozzátáplálás időszakában fedezik fel, amikor a baba már lisztet tartalmazó ételeket is kap. Elsődleges tünete a hasmenés, okozója a glutén egyik összetevőjével szembeni túlérzékenység. Emiatt a lisztérzékeny betegek szigorúan csak gluténmentes élelmiszereket fogyaszthatnak. Kaphatóak ilyen élelmiszerek az üzletekben, de a háztartásban is kiválthatóak a gabonafélék más 
alapanyagokkal, például rizs-, kukorica-, burgonya- és szójakészítményekkel. 

Ekcéma: Más néven atópiás dermatitisz. Már csecsemőkorban megjelenhet, száraz, hámló, kipirosodott bőr, apró kiütések formájában. Súlyosabb esetben a kiütések váladékoznak, vagy épp ellenkezőleg: a bőr olyannyira kiszárad, hogy szétreped. Kiváltó oka a legtöbb esetben ismeretlen. Lehet valamilyen kémiai anyag, de állatszőr és étel is okozhatja. Ha a viszketés miatt állandósul a vakarózás, a bőr megvastagszik. Gyermekeknél jellemzően az arcon, és a hajlatokban fordul elő, de megjelenhet bárhol a testen. Többféle kenőcs, táplálék kiegészítő áll rendelkezésre a kellemetlen tünetek enyhítése céljából, ám egyénenként más és más az, ami beválik. Ekcémás gyermek esetében ne használj illatosított kozmetikumokat, kerüld az öblítő használatát, és igyekezz kitapasztalni, mi váltotta ki a tüneteket!

Szénanátha: Megjelenése leginkább az óvodáskorra tehető. Megfigyelhető, hogy az ekcémás csecsemők később gyakran szenvednek szánanáthától, majd fiatal felnőttkorban allergiás asztmától. Jellemző tünetei az elhúzódó légúti megbetegedések, könnyezés, szemviszketés, orrdugulás. Vérvételes, vagy bőrteszttel egyértelműen megállapítható, hogy mely pollenekre allergiás a gyermek. Ezek jelenlétekor célszerű minél kevesebbet tartózkodni a szabadban, és kerülni a hosszú ideig tartó szellőztetést, vagy a ruhák nyílt térben való szárítását. Ha mindez nem elég, szakorvos írhat fel gyógyszereket, orrspray-ket, melyekkel a szénanáthás időszak elviselhetőbbé tehető.


Ha allergiás a gyerek


A tudomány mai állása szerint az allergia sajnos nem gyógyítható, de megfelelő odafigyeléssel, a szabályok betartásával a legtöbb tünet visszaszorítható, teljes élet élhető. Allergiás gyermekednek az életkori sajátosságainak megfelelően magyarázd el, miért más ő, mint a többi kis társa. Ne engedd, hogy az allergia félénkké, visszahúzódóvá tegye! Tudatosítsd benne, hogy ő sem kevesebb másoknál. Dicsérd őt kitartásáért, ügyességéért, amiért egyedül is képes a betegségét kezelni, pl. a kiütéseit bekenni, stb. Ügyelj arra, hogy előnye se származzon a betegségéből, ne engedj meg ne neki több mindent pusztán azért, mert allergiás. Ha bármilyen ételallergiában szenved, mindig legyen nálatok olyan élelmiszer, amelyet ő is elfogyaszthat, legjobb, ha még étterembe is visztek magatokkal otthon készített ételt. Az óvodában, iskolában hívd fel a gondozók, szakácsok, stb. figyelmét arra, hogy még kismennyiségben sem találkozhat az allergizáló anyagokkal. A gyógyszerei mindig legyenek kéznél, használatukat részletesen, írásban magyarázd el a gondozó személyzetnek. A gyermeknek tudnia kell, hogy akkor sem fogadhatja el a számára tiltott ételeket, ha szívesen kínálják, vagy, ha nagyon éhes. Az allergia az egész családra nagy terhet ró, elég ha csak a tünetek okozta kellemetlenségekre, a differenciált főzésre, vagy a drága gyógyszerekre gondolunk. Ezt azonban sosem szabad éreztetni a kis beteggel, ellenkező esetben bűntudat fogja gyötörni, minden bajért magát fogja okolni. 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL