ÁLLATI CUKISÁGOK

Így éreznek az állatok a képernyő előtt

Szerző:
Szabó Anna
A kutyák nem tudják türtőztetni magukat, amikor feltűnik a gazdájuk, vagy egy hozzájuk hasonló élőlény – még ha csak a tv képernyőjén is. Barátságosan csóválva a farkukat, odaszaladnak a készülékhez, hogy üdvözöljék barátjukat, vagy éppen fenyegetően morognak, hogy megvédjék felségterületüket.

 

Egy ideig szimatolgatnak a tévé körül, esetleg megvetésük jeléül megeresztenek egy vakkantást, majd kényelmesen visszaballagnak a helyükre. Vannak olyan ebek, akik az akciófilmek vadabb jelenetei láttán szabályos izgalomba jönnek. Ilyenkor elkezdenek körözni a család körül, mintha meg akarnák védeni őket az ellenségtől. A finom lelkű kutyusok, akik a gazdival rendszeresen hosszú estéket töltenek a televízió előtt, könnyen megzavarodnak, ha macskaeledel-reklámot sugároznak a tévében. Vigyázzunk tehát, mert az optikai és akusztikai benyomások, valamint a szag hiánya közötti ellentmondástól kedvenceink könnyen neurotikussá válhatnak!

A támadó csimpánz esete


Az állatok gyakran keresnek védelmet a kellemetlen hatások elől, és a rémisztő „kísértetek” megjelenésekor igyekeznek minél előbb elbújni a kanapé alá, vagy a szekrény mögé. Hogy a televízió milyen erős hatással van az állatokra, azt a következő példa bizonyítja a legjobban:

A kutatók beállítottak egy készüléket egy csimpánz ketrecébe. Azt szerették volna megtudni, vajon hogyan reagál a videón bemutatott brutális filmre az állat. Az emberszabású majmot látszólag teljesen hidegen hagyta a film. Amikor azonban a gondozója másnap gyanútlanul a ketrecbe lépett, a csimpánz már a filmbéli gengszterhez hasonlóan a vasrácsok mögött lapult, majd „példaképét” követve, bottal alaposan fejbe vágta a férfit, és gyorsan kiszaladt a nyitott ajtón át a szabadság felé.


Az állatok tehát akkor is tanulnak a tévéből, ha úgy tesznek, mintha az tökéletesen untatná őket!


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL