KÖZÉRZET

Így küzdj meg az energiafalóiddal

Szerző:
Szabó Anna
Energiáidból számtalan módon veszítesz nap mint nap. Fel kell ismerned ezeket az alkalmakat, hogy elkerülhesd vagy kezelni tudd azokat.


A modern korra jellemző zaklatott életstílus mellett hajlamosak vagyunk megfeledkezni testünkről és így rendszeresen ki is zsákmányoljuk azt. Állandóan hajtunk, igyekszünk a lehető legtöbbet elérni és csak ritkán szánunk időt magunkra, ezért aztán gyakran tapasztalunk fáradtságot. Mindannyian arra vágyunk, hogy egyensúlyba kerüljön életünkben a munka és a magánélet, ugyanakkor kevés időt szentelünk testi, lelki, szellemi igényeink kielégítésére.

 

A fizikai energia fogyasztói

Mint erről korábban már szó volt, egészséged megőrzéséhez és energiáid megfelelő szinten tartásához kiegyensúlyozott és tápláló étrendre, elegendő pihenésre és alvásra, érzelmi életedben boldogságra, spirituális értelemben pedig elégedettségre van szükséged. Ha azonban sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve, elhanyagolhatod a testi-fizikai szükségleteidet, és csökkennek az energiaszintjeid.

Ráadásul további problémát okoz az, hogy méreganyagokat viszel be szervezetedbe többek között szeszesitalok, koffein és nikotin formájában. Élhetsz ezekkel az élénkítő szerekkel, ha alkalmanként szükséged van rájuk, de tudnod kell róluk, hogy kedvezőtlenül befolyásolják és felborítják energiaszintjeidet.

 

Mi rabolja az energiádat?

Inaktív életmód
Ha túlhajszolt vagy, hajlasz arra, hogy még kevesebbet mozogj. Többségünk nap mint nap túl sok időt tölt munkával anélkül, hogy rendszeres pihenőt tartana közben, és sokszor kocsival vagy más járművel megyünk mindenhová, még kis távolságra is ahelyett, hogy kerékpároznánk vagy sétálnánk. Csakhogy az összes szervünknek, de főleg a szívünknek szüksége van a rendszeres mozgásra ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. A testmozgás hiánya csökkenti az energiaszintjeidet; ilyenkor enerváltnak érezzük magunkat, és hajlamosak vagyunk a szeszélyes hangulatváltozásokra.

Cselekedj! Mozogj minden nap – már a rövidtávú, de gyors gyaloglás is megdolgoztatja a szívet és a tüdőt, így sokkal energikusabbnak érzed majd magad.

 

Alkohol
Sokan egy-egy pohár borral vagy sörrel lazítanak a nap végén. Az alkohol azonban méreganyagként hat a szervezetünkre. Bár úgy tartják, néhány pohár vörösbor hétvégenként kifejezetten jótékony hatású a szívre, a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás megterheli a májat és csökkenti annak méregtelenítő hatását. A túl sok alkohol bevitele fáradtságot okoz, kiszárítja a szervezetet és fejfájást idézhet elő. Emellett alvászavarokhoz vezethet, kivonja a szervezetből a létfontosságú tápanyagokat.

Cselekedj! Ne fogyassz több alkoholt a javasolt maximumnál, és igyál minden nap bőséges mennyiségű vizet, hogy könnyebben kiürüljenek a szervezetedből a mérgek és a salakanyagok.

 

Koffein
Ezt a hatásos stimulánst elsősorban kávé és más koffeintartalmú italok, például tea, kóla, forró csokoládé formájában vesszük magunkhoz. Úgy tűnik, szinte mindig van időnk arra, hogy kávézzunk, vagy teázzunk, amikor serkentőszerre van szükségünk. Csakhogy napi 5-6 csésze kávé elfogyasztásával már mérgezzük a szervezetet, károsítjuk az endokrin rendszert. A serkentő hatás abban is megnyilvánul, hogy adrenalin hormon szabadul fel, aminek idegesség, nyugtalanság, szívdobogás és álmatlanság a következménye. A koffein emellett függőséget okoz: ugyanazon hatás eléréséhez idővel egyre többre van szükségünk, és ha megpróbálunk leszokni róla, elvonási tünetként fejfájást észlelünk.

Cselekedj! Amikor csak lehet, válaszd a koffeinmentes változatokat, például pitypanggyökér kávét vagy gyógyteákat, és naponta legfeljebb egy-két csésze kávét igyál.

 

Nikotin és más mérgek

A cigarettában lévő nikotin szintén erős élénkítő szer. A cigarettafüst beszívása enyhítheti az izomfeszültséget és serkentheti az érzékszerveket, de egyúttal aktiválja az idegrendszert, így stresszhormonok kerülnek a véráramba. Már egy szál cigaretta elszívásával is gyorsul a szívverés, emelkedik a vérnyomás és nő a kardiovaszkuláris (szív- és ér-) rendszer megterhelése, ahogy csökken a vérben az oxigénáramlás. A dohányzás komoly veszélyt jelent az egészségre: jelentősen növeli a tüdőrák, a szívbetegségek és a stroke (agyi érkatasztrófa) kockázatát. A dohányzással azonban több ezer más méreganyag is bekerül a szervezetbe. Ilyen a szénmonoxid (a füst mellékterméke), amely csökkenti a vér oxigénszintjét, roncsolja a testsejteket és lassítja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait.

Cselekedj! Szokj le a dohányzásról! Már 24 órával az utolsó szál elszívása után csökkenni fog a szénmonoxidszint, s ugyanakkor normalizálódik az oxigénszint. Mintegy 1-5 év elteltével már felére csökken annak a valószínűsége, hogy szívinfarktust kaphatsz. Ha egyelőre nehezedre esik leszokni, szedj napi rendszerességgel multivitamin-készítményeket és ásványi sókat tartalmazó táplálék-kiegészítőket, hogy ellensúlyozd a dohányzás káros hatásait.

Érzelmi és spirituális energiánk fogyasztói

A testi-fizikai terhelés mellett az érzelmi életedben is számos, fel sem ismert módon fogyhat az energiád. A társad és a család is állandóan igényt formálhat az idődre. Lehetnek olyan barátaid, akik önző kéréseikkel valósággal kiszipolyoznak. A munkahelyen a pozíciódat aláásó kollégák és a főnökök miatt csökkenhet az önbecsülésed. Otthon a gyermekeiddel való foglalkozás közben úgy érezheted, hogy elszigetelődtél.

Cselekedj! Reálisan viszonyulj a rád számító rokonokhoz, a gyerekekre rendszeresen szánj rövidebb időt. Csökkentsd az energiavámpír barátokra szánt időt, és értékeld át barátságaidat, ha valamelyik elkopott, lépj túl rajta.

Spirituális szükségleteinket hajlamosak vagyunk a sor végére száműzni. Ha azonban nem foglalkozunk velük, sohasem valósíthatjuk meg az általunk vágyott külső-belső harmóniát. Gondold át az életedet jelenlegi fázisában, és vizsgáld meg azokat a területeket, amelyek örömtelenek és ezért elszívhatják a spirituális energiádat! Ügyelj a hozzáállásodra, mert ha ez állandóan negatív, az életed is a negatív úton halad tovább. Lehet, hogy szeretnél festeni vagy valamilyen hangszeren játszani, de nem szakítasz időt erre. Talán arról ábrándozol, hogy külföldön veszel ingatlant, mégsem állsz neki, hogy felmérd az ottani lehetőségeket. Lehet, hogy jól fizető vagy rutinmunkát végzel, amely nem elégít ki, mert valójában fényképész vagy szociális munkás szeretnél lenni.

Cselekedj! Szakíts rendszeresen időt arra, hogy kapcsolatba lépj belső éneddel, mert ő ismeri valamennyi álmodat és vágyadat. Gondolkodj pozitívan és kezdj dolgozni azon, hogy elérhesd céljaidat. Jegyzetelj rendszeresen, meg fogsz lepődni azon, mi mindent megtudhatsz így önmagadról. Meditálj egy nyugodt helyiségben, hogy meghallgasd a belső üzeneteket, melyek segítenek a helyes úton haladni és elérni azt, amire valójában vágysz.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL