KÖZÉRZET

A szemnek nehéz dolga van - ezért fókuszálj rá!

Szerző:
Szabó Anna
Ha ösztönösen a recept nélkül kapható szemcsepp után nyúlsz, valahányszor a szemed viszket, nedves, vörös vagy begyullad, sokszor csak rontasz a helyzeten. Próbálj ki inkább valamilyen természetes megoldást – lehet, hogy épp ez az, amire szükséged van!

 

Aki egész nap számítógépes monitor előtt dolgozik vagy allergiában szenved, annak nem ismeretlen a kivörösödött és viszkető szem, amelynek megnyugtatására szemcseppet használ. Ám ne feledd, hogy a szemcsepp csak akkor ér valamit, ha tudod, milyen problémára melyik összetételű szemcsepp a legjobb.

Ha ösztönösen a recept nélkül kapható szemcsepp után nyúlsz, valahányszor a szemed viszket, nedves, vörös vagy begyullad, sokszor csak rontasz a helyzeten. Próbálj ki inkább valamilyen természetes megoldást – lehet, hogy épp ez az, amire szükséged van!

 

 

A szemnek nehéz dolga van

Szemedet nap mint nap rengeteg irritáló hatás éri. A szemcseppekkel az alábbi okok miatt kialakuló tünetek kezelhetők:
• Túl sokáig használt kontaktlencse.
• A monitor előtt eltöltött túl hosszú idő.
• Úszás klórozott vízben.
• Allergének, pl. pollenek.
• Környezeti tényezők, pl. légkondicionáló, szárító hőhatás, szél, nap és légszennyezés (különösen a füst).
• Gyógyszerek, pl. antidepresszánsok, véralvadásgátlók, antihisztaminok, vérnyomás-csökkentők, hormonok, fogamzásgátlók, vízhajtók, gyomorfekélygyógyszerek, nyugtatók és béta-blokkolók.
• Olyan betegségeknél, mint pl. a Sjögren-szindróma, reumás ízületi gyulladás, pajzsmirigy-rendellenességek, cukorbetegség, asztam Croh-betegség…

 

A szemfertőzések tünetei:

• Rózsaszín vagy vörös szemfehérje
• Sűrű, nedvedző, zöldessárga vagy fehér szemváladék.
• Szokatlan könnyezés.
• A szemhéjra vagy szempillára alvás közben rászáradt váladék.
• Pislogáskor homok vagy por érzése a szemben.
• Megdagadt vagy hámló szemhéj.
• Apró, fájdalmas vörös duzzanat a szempillák tövénél.

Ha szemfertőzés kínozna…

Az ok leggyakrabban kötőhártya-gyulladás, vagyis a szemgolyót borító érzékeny nyálkahártya gyulladásos megbetegedése. A szem bevörösödésének és fájdalmának további oka a szemhéjperem gyulladása és a szempillák tövénél keletkező fájdalmas, gyulladt duzzanat (árpa) lehet. Bízd orvosra a fertőzés okának megállapítását, a megfelelő kezelés kijelölését és a súlyosabb szembetegségek, például a szaruhártya-gyulladás (keratitis) kizárását.

Mi okozza? A fertőzést vírus vagy baktérium. De kötőhártya-gyulladás eredetű is lehet, illetve izgató anyagok (dohányfüst, smink, uszoda klóros vize) is kiválthatják.

 

A táplalék-kiegészítők hatása

A súlyos szemgyulladás vagy szemsérülés azonnal orvosi ellátást igényel. Az enyhe esetek a felsorolt természetes orvosságokkal otthon is kezelhetők, de akkor is menj el orvoshoz, ha a tünetek két napon belül enyhülnek.

Kezdetben használj naponta többször is gyógynövényekből készült szemöblítőt. A szemvidító fű, mint neve is sugallja, csökkenti a kötőhártya-gyulladás, szemhéjgyulladás, árpa, esetleg sérülés tüneteit. A kamillából vagy aranygyökérből készített szemöblítő hasonlóan kedvező hatású, és jól helyettesítheti a szemvidító füvet. A szemöblítőt mindig szűrd át steril gézzel.

A szem egészségének megőrzésére szedj C-vitamint és cinket egy hónapon keresztül. Ezek erősítik az immunrendszert, segítik a fertőzés leküzdését, és megakadályozzák kiújulását. A C-vitamin gyorsítja a gyógyulási folyamatokat, és óvja a szemet a gyulladástól. A cink, ami legmagasabb koncentrációban éppen a szemben található, növeli a C-vitamin hatékonyságát.

A szem véraláfutását gyakran a szemgolyó ereinek kitágulása vagy szivárgása okozza. A (belsőleg használt) feketeáfonya-kivonat segíthet ennek megelőzésében a szem hajszálereinek erősítésével. Igyál szemvidító fűből készített teát, ami szintén csökkenti a szemgyulladást. Alkalmazása a kamilláéhoz hasonló, azaz miután a leforrázott füvet áztattad, hűtsd és szűrd le.

 

Mit tehetsz még, ha szemfertőzésed van?

Moss gyakran kezet fertőtlenítő szappannal, és a szemedet ne dörzsöld, még csak ne is érintsd. Gyakran cseréld a párnahuzatot és törülközőt, és ne használd más személlyel közösen. A legtöbb esetben a betegség fertőz.

Ha szemfertőzésed van, ne fesd a szemhéjad, és ne viselj kontaktlencsét.
A szem váladékát töröld le papírzsebkendővel, amit azonnal dobj el, hogy a fertőzés terjedését megakadályozd.

Az árpára naponta háromszor-négyszer rakj langyos borogatást 10 percre, amíg az árpa kifakad. Tegyél a szemhéjgyulladásra meleg, nedves borogatást 15 percig, hogy a szemhéj hámló, fertőzött része fellazuljon. A szemhéjat ezután gyengéden dörzsöld vízzel és szódabikarbónával vagy hígított babasamponnal. A két szemet külön-külön borogasd, hogy a fertőzés terjedését megakadályozd.



Különféle cseppek tárháza

A recept nélkül kapható cseppek többsége az alábbi három kategóriába sorolható:
• Gyulladáscsökkentő: megszünteti a kivörösödést.
• Gyulladáscsökkentő-antihisztamin keverék: enyhíti a vörösséget és a viszketést.
• Műkönny: nedvesíti a száraz szemet.

Mindhárom megnyugtatja a szemet, de jó tudni, mire kell vigyázni a használatukkor.

A gyulladáscsökkentő cseppeket, illetve az antihisztamint tartalmazó változatukat ne használd egy hétnél tovább, mert a kedvező hatás hamarosan az ellenkezőjébe csap át: visszatér a vörösség és a viszketés, sőt krónikussá is válik. Emellett a tetrahidrazolin-, nafazolin- vagy fenilephrin-tartalmú cseppek kötőhártya-gyulladást okozhatnak.

A műkönnyet hosszabb ideig lehet használni, azonban olyan tartósítószert tartalmazhat, amely hosszú távon károsítja a szaruhártya felszínét, ami gyulladáshoz vezet. Ritkán a műkönny allergiás reakciót válthat ki. Ezzel is forduljunk orvoshoz.

A krónikus szembetegségekre, pl. a szemviszketéssel járó allergiára, az orvos receptre kapható szemcseppet ír fel. Ezek antihisztaminokat, nem szteroid gyulladáscsökkentő szereket, ill. szteroidokat tartalmaznak. 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL