GASZTRO

Sárgabarackos tiramisu - Avagy a tiramisu újragondolva

Szerző:
Szabó Anna
Nem tudjuk, hogy a név illik-e ehhez az isteni a gyümölcsös finomsághoz, mert az összeállításán kívül, teljesen eltér az eredeti tiramisutól, ám legalább annyira finom. Elkészítése rendkívül egyszerű és csak addig kell türelemmel várni, amíg alaposan lehűl - innentől pedig már csak az üres tányérok árulkodnak arról, hogy ebéd utáni desszertet készítettünk.

 

Hozzávalók

- 40 dkg sárgabarack
- cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- reszelt narancshéj
- őrölt fahéj
- 10 g zselatin
- 0,5 dl víz
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 2 cs vaníliás cukor
- porcukor
- 3 dl víz
- cukor
- citromlé

Elkészítés


A sárgabarackot kimagozzuk, ízlés szerint hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat és az őrölt fahéjat, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett kb. 5 percig főzzük.
Botmixerrel pépesítjük, és további 5 percig főzzük, majd a tűzről levéve teljesen kihűtjük.

A 0,5 dl vizet felforraljuk, hozzáadjuk a zselatint, addig kevergetjük, amíg teljesen feloldódik és langyosra hűl, majd hozzákeverjük a pépesített sárgabarackhoz. Egy jénait kibélelünk fóliával, beleöntjük a sárgabarackpépet, és dermedésig a hűtőbe helyezzük.

Addig a mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral és a vaníliás cukorral. A tejszínt nem túl kemény habbá verjük, hozzáadjuk a mascarponés krémhez, majd a felét óvatosan rákanalazzuk a hűtőből kivett és megdermedt sárgabarackzselére.

A vizet feltesszük forrni, egy kis cukorral és citromlével, néhány percig hagyjuk a tűzön, majd langyosra hűtjük. A babapiskótát belemártogatjuk a szirupba, a krém tetejére fektetjük, majd rákanalazzuk a maradék krémet. A tetejére egy sor szirupos piskóta kerüljön.
Tegyük a hűtőbe, hogy alaposan összeérjenek az ízek, és a krém megdermedhessen. A hűtőből kivéve, egy tálcára fordítjuk, óvatosan eltávolítjuk a tetejéről a fóliát és hideg vízbe mártott késsel felszeleteljükk.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL