GYERMEK

Legyen a mozgás a lételemünk - már gyerekkorban is

Szerző:
Szabó Anna
Nem mozog eleget a gyerek? Nehéz rávenni, hogy elszakadjon a TV vagy a számítógép elől? Legyünk profik, kérjük gyerekfitnesz szakember segítségét, vagy váljunk mi magunk is azzá!

 

Ebben a témában Szloboda Évával beszélgettünk, az IWI gyerekfitnesz képzés szakmai vezetőjével, aki aerobik Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, aerobik és torna szakedző, koreográfus.

Miért fontos a megfelelő mozgás biztosítása a gyerekeknek és mire van lehetőség manapság az iskolákban, óvodákban?


A mozgás a gyerekek lételeme. Azzal, hogy a civilizációs ártalmak már szinte csecsemőkorban érintik őket, kihat a mozgásukra, ezáltal az értelmi fejlődésükre is. Feltétlenül szem előtt kell tartani azt, hogy a lusta gyerek az iskolában is lusta lesz. Egy dolgot nem lehet a gyerekektől elvenni: a mozgás örömét. Az a gyerek, amelyiket hagyják kúszni, mászni, leesni – nos az a gyerek a tapasztalatai útján tréningezi önmagát. A gyerekfitnesz oktatók feladata ezeket a természetes mozgásformákat az életkori sajátosságoknak megfelelően terelgetni, hogy a gyermek a szintjének megfelelő terhelés mellett élvezhesse a mozgást. Manapság az óvodák és az iskolák mozgásanyaga megfelelő, de csak abban az esetben tudja átvenni a gyermek, ha a pedagógus elhivatott és folyamatosan képes a megújulásra, az új módszerek elsajátítására. Éppen ezért ajánlom számukra is a gyerekfitnesz oktató képzést.

Mennyit mozognak ma átlagosan a gyerekek és mennyire lenne szükségük az egészséges fejlődés érdekében?


Manapság a gyerekek sokkal kevesebbet mozognak, mint korábban. De erről nem ők tehetnek, hanem a szülők. Sokkal kényelmesebb bekapcsolni a TV-t ,és leültetni egy mese elé, mint kimenni vele a szabadba labdázni, vagy bringázni. Azt kell szem előtt tartani, hogy egy gyereket nem lehet túlhajtani. Annyit fog mozogni, amennyit bír. Ha elfárad, lefekszik, majd pár perc múlva feltöltött elemekkel kezdi újra. Az egészséges fejlődés érdekében hagyni kell kedve szerint mozogni. De mivel a jó példa ragadós és a gyerek leginkább a szüleit másolja, nem árt ha a szülő is mozog egy kicsit.

Hogyan, milyen módszerekkel lehet rávenni a gyerekeket a mozgásra? Hasonlóan kell rávezetni egy óvódás- és egy kisiskolás korú gyereket? Mi a hasonlóság és a különbség?


A gyerekeket nem kell rávenni a mozgásra. Olyanok, mint a mini örökmozgók. Csak megfelelő időben a megfelelő mederbe kell terelni azt a mérhetetlen energiát, ami a gyermekkor velejárója. Teljesen mindegy, melyik életkorban lévő gyermekről beszélünk. A legfontosabb mindig a kortárs csoport hozzáállása. Ha egy közösség vezéregyénisége tornázni kezd, akkor legalább öt barátnő/barát fog hozzá csatlakozni. Mivel a gyerekek ebben az életkorban mindenhez nagyon ragaszkodnak, fontos ezt a szempontot is szem előtt tartani.

Hogyan tudják a szülők mozgásra ösztönözni a gyerekeket?


A szülőknek csak jó példát kell mutatni. Ha ők mozognak, akkor a gyerek is mozogni fog.

Mi volt a karriered során a legemlékezetesebb eset vagy legnagyobb élmény, amit a gyerekek okoztak neked?


A legnagyobb boldogság, amit a gyerekektől kaphattam eddig is, és kaphatok most is, a mosoly és az a tudat, hogy szerepet játszom abban, ahogyan az életük részévé válik a sport, a mozgás. Olyannyira, hogy vannak már felnőtt korban lévő volt tanítványaim, akik már maguk is IWI gyerekfitnesz oktatók, illetve a saját gyerekeikkel is igyekeznek megszerettetni a mozgást.

Miért tartod fontosnak a gyerekfitnesz oktató képzést?


A gyerekfitnesz képzés fontossága több dimenziós. Elsődlegesen az egészség megőrzése, az egészséges fejlődés biztosítása megfelelő mozgásformák átadásával. Ezáltal a társadalmi elvárásoknak kíván megfelelni. Hisz az egészséges nemzet nem csak fizikálisan, de szellemileg is egészséges. A másik dimenziója egy olyan, az élet minden területén igényes réteg kinevelése már gyerekkorban, akinek felnőttként is fontos az egészséges életmód. Hisz célja nem más, mint az, hogy a gyerekeknek a rendszeres, irányított mozgás olyan legyen, mint a levegővétel – az életük részévé váljon.

Kiknek ajánlod ezt a képzést?


Azoknak, akik tudnak és akarnak is gyerekekkel foglalkozni. Olyan pedagógusoknak, akik már meglévő tudásukat szeretnék bővíteni, felfrissíteni, megújítani, illetve azoknak a szülőknek, akik szeretnék megismerni gyerekük mozgásfejlődésében rejlő lehetőségeket.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL